Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Jézus adta Júdásnak az utolsó...

Jézus adta Júdásnak az utolsó vacsorán, a kenyeret, vagy Júdás vette el a tálból, vagy ha egyik sem pontosan hogy is volt? Ellentmondásosnak tűnnek a különböző evangéliumok beszámolói. (szokásos ateista nyafogást kérem mellőzni)

Figyelt kérdés

2015. máj. 18. 20:40
1 2
 11/16 A kérdező kommentje:
tudom, hogy emberek írták, én nem tartom a Bibliát "lelki könyvnek" mint a fundik, szerintem leginkább történelmi dokumentum, de ragaszkodom a véleményemhez (mivle nem cáfoltad meg), hogy a látszólagos ellentmondások feloldhatóak. Tapasztalatból mondom.
2015. máj. 19. 14:46
 12/16 anonim ***** válasza:
90%

Kedves kérdezö,

keresgélek, olvasom az evangélisták beszámolóját. :)

Hárman írják le ezt a történetet, Lukács, Máté és János.

Mint ilyenkor szokásos, mindegyik egy kicsit mást figyelt meg.

Jézus mondja a tanítványainak, hogy egy közületek el fog engem árulni. A tanítványok bánatosak lettek és kérdezgették: Uram, csak nem én?

Az áruló Júdás /aki már betervezte a bünét/ szintén megkérdezte, talán azért, hogy elhárítsa magáról a figyelmet hogy "én leszek az?"

Jézus ezt mondta: Aki velem együtt mártja kezét a tálba, az árul el engem. Máté 26:21-25

A János 13:26 szerint az árul el engem....akinek odaadom a falatot, amelyet bemártok"

Tehát Máté ezt írja: hogy együtt mártják a kezüket a tálba, de itt többet nem ír

János többet ír...hogy Jézus adta a kezébe a bemártott falatot Júdásnak.

Tehát Jézus adta a kezébe, de együtt nyúltak a tálba....

Biztosan nem kis csésze volt....2000 évvel ezelötti asztali szokás :)

A Lukács beszámolója sem ellentmondásos, ha megfigyeljük. Ö azt írja, hogy "akinek a keze az enyémmel együtt van az asztalon"

Tehát a tál az asztalon volt, mind a ketten nyúltak a tálba, de Jézus mártotta meg a kenyeret és adta a kezébe Júdásnak, ezzel megjelölte ki az áruló.

És elképzelhetjük, hogy sokkal hosszabb volt ennél az esetnél a beszélgetés, nem egy-két mondatból álló, mint ahogyan ezt az evangélisták tömören leírták.

2015. máj. 19. 17:06
 13/16 A kérdező kommentje:
végre egy értelmes válasz köszönöm :D javítsa csak a 28%-odat, kaptál egy zöld kezet
2015. máj. 19. 17:35
 14/16 anonim ***** válasza:

Aki velem együtt mártja kezét a tálba, az árul el engem

az árul el engem akinek odaadom a falatot, amelyet bemártok.

az árul el engem akinek a keze az enyémmel együtt van az asztalon.

ezek nem Ellentmondásosak, csak a meg fogalmazók emberek..! Lukács, Máté János. és ezért lehet hogy nem 100% pontossággal emlékeztek.

tehát mivel ember által irt lehet kis mértékben eltérő,de nem is ez a lényege hanem a szavak jelentése hogy amire a biblia tanít.itt történetesen arra hogy Jézus előre tudta, hogy elfogják öt árulni a tanítványai közül valaki.

és aszt is megmondta a tanítványainak hogy ki lesz az közülük Júdás.

tehát ha valamelyest el is térnek az elmondások,

a szavak jelentése (tanítása) egy és ugyanazt jelentik.

2015. máj. 19. 18:38
 15/16 A kérdező kommentje:

nem feltétlenül, mert pl a "az aki velem együtt mártogat" -ból levezetek neked röktön egy egész teológiai okfejtést a szabad akaratról, bár ezt már előttem is megtették a századok során páran.

"akinek a kenyeret adom" - na ebből meg egy eleve elrendelés tanítást vezetek el, bár nekem nem logikus, hogy Júdás mondhatni azért született, hogy áruló legyen és később elkárhozzon (Jézus említi ,hogy az áruló elkárhozik majd)

Abban egyet értek ,hogy 15 vagy akár 20 év távlatából már lehet, hogy nem emlékeztek pontosan

2015. máj. 19. 20:41
 16/16 anonim ***** válasza:

szabat akarat,júdás elméjét megzavarta a gonosz.

ezért nem tudott ész szerűen dönteni.

de ennek így kelet lennie,és ezt Jézus is tudta.

elkárhozik mert a gonosz eltérítette annak ellenére hogy látta és érezhette az ö valódiságát és még is kételkedett benne ile aszt akarta hogy a halálát akaróknak is bizonyítsa az ö valódiságát.

mindennek megvolt az oka mert így kelet történnie hogy beteljesedjen az írás.

de,ott van a meg bocsájtás.Jézus a kereszten is kérte atya bocsánatát a gúnyolódó gyilkosai számára.

és hogy hogyan mesélik el. a 3 ember közül talán egyik sem tudta pontosan az elhangzottakat.de a lényeget igen,hogy egyikőtök elárul engem.és meg mondta aszt is hogy ki.

2015. máj. 19. 22:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!