Megértheti-e az ember a végtelent, avagy nem?
Persze, nem pontos a szóhasználat, de röviden nem tudtam jobban megfogalmazni. Megérthetjük, mert az emberi tudat hozta létre a végtelen fogalmát, megérthetjük, mint absztrakt matematikai fogalmat. De felfogni már a nagy számok terjedelmét sem tudjuk, a végtelent még kevésbé. A felfogás alatt itt valami olyasmit értek, hogy elménkben megjeleníteni, elképzelni ezeket a mennyiségeket.
Amúgy szerintem az érzékelhető, észlelhető világban nem is létezik végtelen. Metafizikában pedig olyasmit nevezünk végtelennek, ami kívül esik a felfogóképességünkön.
A végtelen világ szerintem sokkal természetesebben megérthető és felfogható, mint a véges. Mert a véges azt jelentené, hogy van egy fal (határ) és nincs tovább. Akkor azt kéne megérteni, hogy mi az, hogy nincs. Nincs semmi a fal mögött. Na ez a megérthetetlen. A végtelen csupán azt jelenti, hogy a fal után is következik valami hasonló, amit már el tudunk képzelni.
Amit nem tudunk megérteni, az csupán a végtelen nagysága. Azaz megérteni még meg tudjuk, csak elképzelni vagy viszonyítani a minket körülvevő véges tárgyi világhoz képest nem.
Ha a világ véges, valószínűleg nem fal a vége, hanem a gömb (legalább) négydimenziós kiterjedése, amely ahhoz hasonló, ahogy a Földfelszínt egy önmagába visszatérő "hipersíknak" is elképzelhetnénk, amennyiben érzékszervileg nem tudnánk felfogni a harmadik dimenziót, és gömbalakban elképzelni.
Persze a kiterjedések számának gondolatban való növelése megint csak folytatható a végtelenségig.
Ozmium, kérded hogy hol vannak a többiek? Gondolkodnak :D
lehet hogy attól tartok, hogy jön egy végtelen buta, és lepontoz, vagy egy végtelen okos és felpontoz, vagy fordítva :D
Szerintem nincs a földtekén okos ember, aki azt mondaná hogy megérti a végtelent, csak filozófia, képzelgés.
Gondolom aki erösen állítja hogy megértette, talán páciens valahol .....
Bár csigázza a fantáziánkat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!