Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Megértheti-e az ember a...

Ozmium42 kérdése:

Megértheti-e az ember a végtelent, avagy nem?

Figyelt kérdés
Ez egy közvélemény kutatás. Lehet indokolni a választ, de nem muszáj. Természetesen a kérdésem az "itt és most"-ra vonatkozik, tehát napjaink átlagos emberére.
2015. ápr. 27. 01:30
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:

Nem.

Ákostól egy idézet:

Véges nézi a végtelen, találgatja, hogy mit jelent...

2015. ápr. 27. 01:35
 2/17 Pietrosol ***** válasza:
69%

Szia!

Nem feltétlen, mert a tapasztalás inkább átélés, mint megértés. A tudatnak csak egy szelete az intellektus. A szerelmet sem érted, hanem átéled. Egy hangulatos délutáni borozást a pince előtti diófa árnyékában sem érted, hanem átéled. A hegedű játékát vagy a napnyugta látványát sem érted. A csendet nem érted, mert azon nincs mit megérteni, hanem átéled.

2015. ápr. 27. 05:57
 3/17 anonim ***** válasza:

szia

Nem

2015. ápr. 27. 08:51
 4/17 anonim ***** válasza:
Szerintem nem lehet. Példát is mondanék rá: A világűrnek hol van vége? És ha vége van, akkor mi van utána? Szerintem az emberi agy ezt nem nagyon tudja hova tenni.
2015. ápr. 27. 09:44
 5/17 anonim ***** válasza:
Szerintem először el kell hinni, azután pedig meg is lehet érteni, ha elhisszük. A hit ebben az esetben egy tudatba-szerzési folyamat, tehát egy tanulás.
2015. ápr. 27. 16:41
 6/17 anonim ***** válasza:

Megértheti, de nem a rációval. Ami dolgokat összehasonlítás útján ért meg, ki kell lépnie az egyikből, át a másikba. El kell érnünk a nappal végét, hogy az éjszakába jussunk és vissza. De ami végtelen, abból nem lehet kilépni.

"A végtelen négyszögnek egy szöglete sincsen,

a végtelen edény készen soha sincsen,

a végtelen zengésnek hangja nincsen,

a végtelen képnek formája nincsen."

Lao-ce - Tao Te King, Weöres Sándor fordítása

2015. ápr. 27. 21:54
 7/17 anonim ***** válasza:
Sehogyan sem értheti meg (az ember) a végtelent (ezért összevissza találgat).
2015. ápr. 28. 13:31
 8/17 A kérdező kommentje:
Kevesebben válaszoltak eddig, mint reméltem. Hol vannak a többiek?
2015. ápr. 28. 18:41
 9/17 Mansour ***** válasza:
Matematikailag definiálható, tehát megérteni meg lehet, de felfogni nem. Mondjuk, már a tíz a nyolcvanötödikent sem lehet felfogni, és az még hol van a végtelenhez? Számolni lehet vele, de felfogni nem.
2015. ápr. 28. 20:21
 10/17 A kérdező kommentje:
# Nem értem, mit értesz felfogás alatt. Mi a különbség a felfogás és a megértés között? Szerintem ugyanaz.
2015. ápr. 28. 20:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!