Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mit jelent az, hogy valaki...

Mit jelent az, hogy valaki antiteista?

Figyelt kérdés

2015. ápr. 15. 22:15
1 2 3
 11/30 Mojjo ***** válasza:
100%

Kedves Asperrimus!

Természetesen, ez terminológiai kérdés - de hát mi itt az elejétől fogva terminológiáról beszélgetünk, az eredeti kérdés is egy termonológiai kérdés volt :)

Viszont ennek a jelentőségét nem szabad lebecsülni. Anélkül, hogy megállapodnánk egyes fogalmak jelentésében és tisztában lennénk azzal, nem is tudnánk egymással beszélgetni, hisz mindenki mindenen mást értene.

Ateizmusról sem tudnánk beszélgetni, meg antiteizmusról, anélkül, hogy tudnánk, hogy ezek a fogalmak mit jelentenek - pedig, ahogy láttam, szoktál ateizmusról beszélgetni. Így viszont, hogy szemlátomást eddig téves jelentést társítottál a szóhoz, sok félreértést születhetett, és olyanok is, akik talán, ha helyes kifejezést használsz, egyetértettek volna veled, így tiltakoztak, nem értettek egyet, kijavítottak - pedig lehet, hogy jóra gondoltál, csak rosszul fejezted ki magad. Pont ez történik, ha nem tisztázzuk alaposan a terminológiai kérdéseket.

Az anti azonos súllyal jelentené azt, hogy "helyett" és azt, hogy "ellen"? Ugyan... az anti azt jelenti, hogy "ellen", "valamivel szemben" olyat, hogy "helyett" véletlen sem.

[link]

Mint ahogy valószínűleg azt is félreértetted, hogy az a- előteg "nemcsak valami hiányát jelenti, hanem valaminek a tagadását is". Tagadását olyan formán, hogy "nem"... pl atipikus = nem tipikus. Aformális = nem formális. "Ateista" = nem teista. De a "nem" nem azonos az "ellen"-el. Szóval teljes fogalmi zavar van, és hidd el, van ennek jelentősége. :)

2015. ápr. 16. 15:01
 12/30 anonim ***** válasza:

Én mi vagyok?

- nem hiszek istenben, nem hiszem, hogy bárki meg tudna győzni arról, hogy van

- én sem akarok senkit meggyőzni, hogy nincs

- van olyan barátom, aki mélyen vallásos, egyáltalán nem zavar

- a gyerekem református hittanra jár, meghívásra el is mentünk a húsvéti szentmisére (bocs, ha nem ez a hivatalos neve), érdekes volt, abszolút nem győzött meg semmiről

2015. ápr. 16. 16:12
 13/30 anonim ***** válasza:
Ja, azért írattam hittanra, hogy megismerje a bibliai történeteket.
2015. ápr. 16. 16:13
 14/30 anonim ***** válasza:
én így tudom : antiteista=vallásellenes
2015. ápr. 16. 16:23
 15/30 Mojjo ***** válasza:

Kedves tizenkettes!

Itt van egy kis segítség - ez az ábra szerintem elég szemléletes:

[link]

esetleg ez:

[link]

Ezek egyszerűen és jól mutatják, hogy melyik fogalom alatt mit is kell érteni.

Nem tudom biztosra megmondani, de a szavaid alapján leginkább arra tippelnék, hogy gnosztikus ateista vagy. Ez nem feltétlen jár együtt semmiféle negatív előítélettel a vallások irányába, egy gnosztikus ateista is lehet maximálisan toleráns a vallások és vallásosok irányába, sőt, tarthatja a vallásos csoportok jelenlétét/tevékenységét pozitívnak.

Egyébként nagyon egyszerű a kérdés: szimplán csak nem hiszel isten létében, mert nem győzött meg semmilyen bizonyíték, de nem tartod kizártnak, hogy ennek ellenére létezhet, bármilyen kicsi, de nullától eltérő valószínűséggel, vagy hiszel abban, pontosabban tudni véled azt, hogy isten nem létezik?

2015. ápr. 16. 16:25
 16/30 anonim ***** válasza:

Egyszerűen szerintem nincs és kész.

Sose próbáltam meggyőzni senkit arról, hogy Isten nem létezik. Meg bizonyítékokat sem kerestem/gyártottam. :)

2015. ápr. 16. 16:27
 17/30 anonim ***** válasza:
Ja, nem tartom kizártnak, hogy nincs VALAMI, de nem hiszem, hogy az a valami pontosan meghatározható. (A szakállas Jóisten.)
2015. ápr. 16. 16:29
 18/30 Mojjo ***** válasza:
Na igen, itt bejön a képben, hogy istent egyáltalán hogyan is definiáljuk, és az a VALAMI, amiről írsz, ebbe a definícióba belefér-e, de ez egy másik történet. :)
2015. ápr. 16. 16:36
 19/30 anonim ***** válasza:

"Gondolhatja úgy bárki, hogy a tudomány baromságokat állít, amellett, hogy úgy gondolja, hogy a vallásoknak sincs igaza. Ez nem egy elméleti lehetőség, valóban vannak ilyen emberek - nem is kevés." (#8)

Pl. lásd: az ezotéria témakör. :)

2015. ápr. 16. 18:56
 20/30 *Ana Van Der Val* ***** válasza:

Hát igen. Az ezotéria.

Ugyan nem vagyok vallásos, de az nagyon imponál, hogy bizonyos vallások jelenlétének köszönhetően kevesebb tér jut a káros, őrült ezoterikus eszméknek, ill. kevesebb követője akad.

2015. ápr. 17. 01:00
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!