Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mit jelent az, hogy valaki...

Mit jelent az, hogy valaki antiteista?

Figyelt kérdés

2015. ápr. 15. 22:15
1 2 3
 1/30 anonim ***** válasza:
5%
Gondolom, hogy annyi különbség lehet az ateista és az antiteista között, amennyi az aszemita és az antiszemita között. Az antiszemiták zsidóellenesek, az aszemiták, továbbmennek: nem elégednek meg az ellenzéssel, hanem eltörölni szeretnék. Az ateisták sem elégszenek meg azzal, hogy ellenzik az Istenben való hitet, hanem el szeretnék törölni a föld színéről.
2015. ápr. 15. 22:59
 2/30 anonim ***** válasza:
82%

Ami azt illeti pont fordítva van, mint ahogy az előző válaszoló írta.

Az ateista tagadja a természetfeletti lények létezését, míg az antiteista legszívesebben eltörölné a vallásokat is.

Ugyanígy az aszemita nem kedveli a zsidőkat, de ha lehet nincs a közelükben, míg az antiszemita gyűlöli, s legszívesebben elűzné, vagy kiirtaná őket.

2015. ápr. 15. 23:43
 3/30 anonim ***** válasza:
7%

Az attól függ, hogy hogyan értelmezzük a zsidómentességet: elkülönítésként, vagy mentesítésként. Az utóbbi esetben ugyanis nem harcolni akarnak a zsidókkal szemben, hanem nem akarnak zsidókat.

"„Én nem antiszemita vagyok, én aszemita vagyok, ami azt jelenti, hogy zsidónélküliség: ez a magyar nemzeti szocializmus egyik alapköve” – ismertette mozgalmuk célját Incze Béla." ( [link] )

Így vannak az ateisták is, nem harcolni akarnak Isten ellen és a követői ellen, hanem nem akarnak sem Istent, sem Istent követőket.

2015. ápr. 16. 00:20
 4/30 anonim ***** válasza:
77%

A 2-es válaszolónak van igaza.

Ateista az, aki nem ismeri el Isten létét, de lehet, hogy csak azért, mert nem is hallott róla.

Az antiteista pedig határozottan tagadja Isten létét, sőt, ezen felül károsnak tart minden vallást és vallásos magatartást.

[link]

2015. ápr. 16. 00:46
 5/30 anonim ***** válasza:
91%
Csak megerősíteni tudom a 2-es választ. Az ateistát hidegen hagyja Isten fogalma (és akár tiszteli is a normális hívőket), az antiteista viszont küzd az istenhit ellen.
2015. ápr. 16. 02:26
 6/30 anonim ***** válasza:
20%
Jó példa minderre az a sok ateista troll, akik ide járnak a vallási topikba, és egyetlen alkalmat sem mulasztanak el, hogy kifejezzék, mennyire a Pokolba, vagy a Nirvánába vagy a totális nemlétbe kívánják a hívőket, a Bibliával, vallással és Istennel együtt, és ha rajtuk múlna, tennének is a dolog felől. Egy sem akadt köztük, aki elutasította volna az ateista jelzőt, azzal, hogy ő antiteista. Az ateista klasszikus meghatározása az Isten-tagadó. A tagadás nem passzív tevékenység, hanem aktív. Ha tévedtem, akkor legfeljebb abban, hogy feltételeztem, hogy a kettő valamiben is különbözik egymástól, és nem ugyanannak a dolognak a különféle fokozatairól van szó, de minden fokozata minkét jelzővel illethető.
2015. ápr. 16. 11:06
 7/30 Ozmium42 ***** válasza:
85%

Etimológiailag nyilvánvaló a különbség. Az a- fosztóképző nélküliséget, hiányt jelent, az anti- előtag pedig ellenességet. Az ateizmus egy nézet, ami szerint nincsenek istenek. Az antiteizmus pedig egy agresszív politikai törekvés, aminek megsemmisítés a célja.

A különbség nem abban nyilvánul meg, hogy az ateista csendben lapít, az antiteista pedig trollkodik a Vallás topicban. A különbség az, hogy az ateista nem akar betiltani, templomot robbantani és agyat mosni.

Persze az is igaz, hogy sokszor nem lehet egyértelmű határt húzni.

2015. ápr. 16. 11:57
 8/30 Mojjo ***** válasza:
78%

Kicsit offolni fogok, de úgy érzem, talán érdemes tisztázni egy másik fontos fogalmat, ti. az ateizmus fogalmát.

A teljesség igényével ateista az, aki nem hisz isten létében. Ennyi, és nem több. Ehhez még az sem kell, hogy úgy gondolja nincs isten - nem hinni valaminek a létében és hinni valaminek a nemlétében két külön dolog. Tehát vannak ateisták, akik, bár nem hiszik, hogy van isten, nincsenek arról sem meggyőződve, hogy nincs - lsd: gyenge ateizmus, agonosztikus ateizmus. Vannak ateisták, akik viszont hiszik, sőt, tudni vélik, hogy nincs isten: lsd erős ateizmus, gnosztikus ateizmus.

Nincsenek a kezemben statisztikák, de minden bizonnyal - talán mintha olvastam is volna statisztikát valamikor - az agnosztikus ateisták vannak döntő többségben az ateisták körében, tehát azok, akik nem biztosak benne, hogy nincs isten, de ők maguk nem hisznek benne. Igen gyakorta ezen ateisták nem is foglalkoznak ezzel a kérdéskörrel, nem is írogatnak ilyen témákban. Főleg nem egy gyakorikérdések portálon. Az ilyen vitákban jelenlévő ateisták jó része tehát erős ateista, valóban, de ez a minta nem reprezentatív.

Fel lettek hozva az ateista trollok - én is látom a tevékenységüket, találkozom velük, de ugyanúgy nem reprezentálják az ateizmust, mint a keresztény trollok, akikkel szintén lehet találkozni.

Összefoglalva: az ateizmus nem egy egységes dolog, nem egy egységes eszmerendszer. Sőt... gyakori tévhit, hogy aki ateista, az hisz az evolúcióban, ősrobbanásban, akarmiben, pedig ez bőven nem biztos. Gondolhatja úgy bárki, hogy a tudomány baromságokat állít, amellett, hogy úgy gondolja, hogy a vallásoknak sincs igaza. Ez nem egy elméleti lehetőség, valóban vannak ilyen emberek - nem is kevés.

További infóért:

[link]

2015. ápr. 16. 12:52
 9/30 Mojjo ***** válasza:
100%
Még annyit, hogy a fentiekkel összhangban egy ateista tisztelheti a vallásokat, találhatja őket érdekesnek, a vallásos csoportosulásokat pedig a társadalom szempontjából hasznosnak és megbecsülendőnek, ugyanúgy, ahogy egy ateista találhatja károsnak a vallásokat, hadakozhat ellenük, akár ész és racionalitás nélkül is, ahogy írtátok, trollkodva. Szóval még a vallásosság, vallások megítéléséről sem mond semmit az, hogy valaki ateista...
2015. ápr. 16. 12:57
 10/30 anonim ***** válasza:
51%
Ez valójában terminológiai kérdés, nem pedig elvi. Az "anti" ugyanolyan súllyal jelenti azt, hogy "helyett", mint azt, hogy "ellen". Az "a-", "an-" előtag pedig nem csupán fosztóképző, azaz nemcsak valami hiányát jelenti, hanem valaminek a tagadását is, legalábbis az idegen szavak szótára szerint. Ám a kérdés nem olyan jelentős, inkább vihar egy pohár vízben. Kb. azzal analóg, hogy melyik a helyes szóhasználat, a "keresztény", vagy a "keresztyén". Ezt rábízom a tudósokra , nyelvészekre és teológusokra.
2015. ápr. 16. 14:26
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!