Nagy baj ha kereszténylént hiszek a lélekvándorlásban?
Az újjászületés most van, ahogy Jézus mondja:
"Bizony, bizony mondom néktek, hogy aki az én beszédemet hallja és hisz annak, aki engem elbocsátott, örök élete van; és nem megy a kárhozatra, hanem általment a halálból az életre. Bizony, bizony mondom néktek, hogy eljő az idő, és az MOST VAGYON, mikor a halottak hallják az Isten Fiának szavát, és akik hallják, élnek." (Jn 5,24-25)
A kérdés pedig nem az újjászületésre vonatkozott, hanem a reinkarnációra.
De ha már szóba hoztad az újjászületést, a János 3,3-ban ezt mondja Jézus:
" Felele Jézus és monda neki: Bizony, bizony mondom neked: ha valaki újonnan nem születik, nem láthatja az Isten országát."
Az "újonnan" eredetileg az "anóthen", amelynek jelentése fentről, fentről származó, fenti, kezdettől fogva, elejétől fogva, újra. Etimológiailag azonban az "anó" szóból származik, amelynek jelentése egyértelműen fent, fenti, fel, felfelé, magasba. Azaz az újjászületés lényege nem az, hogy újból, hanem az, hogy fentről. Persze, aki már megszületett lentről, az nem tud fentről születni úgy, hogy ne születne meg újból, a lényeg azonban a származáson van, nem pedig a sorszámon. A "születni"-nek fordított szó a "gennaó" amelynek jelentése "nemz", "szül". De jellemzően akkor "nemz", ha férfiről van szó, és akkor "szül", ha nőről. A "gennaó" szó szenvedőben van, azaz passzív alakban, vagyis velünk történik a "genneaó", mivel pedig Isten viszi végbe, Akit következetesen hímnemben emleget a Biblia, ebben az esetben nemzést jelent, nem pedig születést. Vagyis az újjászületésként honosodott kifejezést pontosabb lenne fentről való fogantatásnak értelmezni, a születés ugyanis a testben való feltámadás lesz, addig valójában a terhességhez hasonló dologról van szó, persze az analógia nem egészen tökéletes.
a keresztnység szerint a halál után már nincs lehetőség a "javulásra", jön az örök kárhozat vagy a menny és jóccak. A reinkarnációs tanoknál van lehetőség egy következő életben a "javításra".
Én azt nem értem, hogy ha isten mindenható, akkor mondjuk párezer évi vagy akár egy pillanatnyi pokol után miért ne térhetne meg valaki vagy bánhatná a bíűneit, miért örökös az állapota, miért nincs neki kegyelem? a szeretet vallása sokkal keményebb mint a reinkarnációt tartalmazó vallások.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!