Valaki elmagyarázná nekem a keresztény vallás lényegét?
3-as:
Ocsmány nők az amish nők?
Bevallom az ilyen "turbo vallásosokat" nem bírom ,de viszont az ilyenre fel tud álni..... :)
Tessek itt egy katolikus no akik szereti kielgiteni a ferjet:
http://www.gyakorikerdesek.hu/emberek__emberi-tulajdonsagok_..
Én úgy vélem,hogy a világ erőterek egymásra hatásából jött létre.
Az,hogy isten hozta létre,az általunk ismert világot. Háát, és istent ki hozta létre? Ki adott neki erőt? Mekkora isten hatalma, vagy az ember megalkotásával már el is érte az ereje határait és rájött,hogy ő sem alkothat tökéleteset?
#15.
Úgy értettem,hogy Jézus filozófia tanításai és a Buddhizmus alapelvei között jelentős hasonlóságok vannak.
A gödörbe ugrós példára reagálva.
Mivel jobb úgy cipelni a zsákot,hogy azt hiszed,valaki céllal küld az utadra,aminek halál lesz a vége?
Es epp ezaz, nem feltetlen a halal a veg.(Irnam hogy csak egy uj kezdet de az megint kozhely lenne) :D
Lehet ez kicsit onaltatasnak hangzik, de olyan oszetett a vilagegyetem hogy szerintem lehetseges, sot szamomra logikus a halal utani elet, de mondom ezt nem ugy kepzelem el mint a gyerekmesekben.
Persze,az is lehet,hogy egy másik idősíkon afrikai gyerekként folytatom az életet :D Vagy átkerülök egy 15. Galaxisba, és egysejtű baktériumként tengetem majd mindennapjaimat.
Igazából csak annyit kívánok,ha van kitől. Hogy elég sokáig élhessek és megérjem,hogy megközelítjük a fénysebességet.(amire nincs reális esély,de ki tudja)
"Meg mindig 11 es vagyok. 14esnek koszonom, hogy a valaszoltal a kerdesemre. Nagyon jo dolgokat irtal hasonloan gondolkozom en is bar abban nem vagyok biztos, hogy egyszer mindenre valaszt kapunk"
Én meg biztos vagyok benne, hogy mindent sosem fogunk megtudni róla :) Ahogy írtad, minél többet ismerünk meg világunkból, annál jobban látjuk, hogy mennyi mindet nem ismerünk még róla. Minden új felfedezés hoz magával legalább egy miért és legalább egy hogyan kérdést is. De ettől ez még lehet egy célja az életnek, értelmet adhat neki. És hogy én is éljek egy közhellyel: gyakran nem is a cél a fontos, hanem az odáig vezető út, ha érted, mire gondolok :)
"Viszont a kerdesemre nem adtal valaszt.
Mi ertelme az eletnek? Ha egyszer ugyis meghalunk, ha a legtobb ember vegig kuzdi az eletet csak azert, hogy egyszer majd meghaljon, ha ebbol a szemszogbol nezzuk nem kene az elet veszelyinek kitenni az embert, nem kene gyereket vallalni, hiszen ra is csak ez var... kuzdelem."
Érdekes, én nem küzdelemnek fogom fel az életet, sőt, egyáltalán nem is találok benne küzdelmet (na jó, néha azért nekem is kell hadakoznom a biztosítóval, a tigázzal vagy valamely más bürokrata-részleggel :D). Én sokkal inkább egy érdekes utazásnak látom az életet, különböző megállókkal, amelyekben rá lehet lelni egy-egy összefüggésére az életünknek, a világunknak. Sokkal inkább érdekes, semmint küzdelmes számomra az élet.
"De van egy jobb kerdesem is hogy jott letre a vilag? Igen tudom a nagy bummal, de elotte mi volt?"
Ez még egyelőre rejtély, senki sem tudja. A Nagy Bummot követő kb. 10^-34 másodpercig tudják visszakövetni a tudósok a folyamatokat, bár ezek is egyelőre csak hipotézisek az elméletben. Még túl "fejletlen" a technológiánk, eszközeink ahhoz, hogy az ennél korábbi időpontokról bármit is vélekedni tudjunk. Biztosan volt kiváltó oka annak a történésnek, amire mi Nagy Bummként hivatkozunk, mert mint ahogyan te is írtad, semmi nem történik ok nélkül, főleg nem a semmiből. De vajon jól értelmezzük-e a semmi fogalmát? Lehet, hogy amit mi semmiként azonosítunk, az nem más, mint egy olyan időpillanat, amelyben az egymással kölcsönható erők éppen kiegyenlítődnek? Pl. látunk egy hintáról egy fényképet, amelyen a hinta épp a felső holtpontján ál, és éppen elindulna lefelé, akkor megfelelően rövid időintervallumot kiválasztva képtelenek lennénk eldönteni, hogy amit látunk, az egy fénykép vagy mozgókép-e. Sőt, ha eléggé nagy lassítást alkalmazunk a filmen, akkor még relatíve sok idő múlva sem tapasztalunk semmiféle mozgást a képen. Pedig valójában nem történik más, mint hogy a hinta éppen elérte a felső holtpontot, és elindult visszafelé a gravitációnak engedelmeskedve. Mi mégis csak egy álló hintát látunk a filmen.
Univerzumunkban ennél nagyon sok nagyságrenddel nagyobb méretek és mértékek tapasztalhatóak. Ha éppen elér valahol egy holtpontot, mint a hinta, akkor akár évezredek, évmilliók is eltelhetnek, mire a jelenlegi érzékenységű műszereinkkel képesek lennénk bármiféle történést is tapasztalni ebből. Márpedig valamirevaló műszereink csupán egy-két évszázada léteznek. Tehát lehet, hogy éppen valami gigantikus változás történik, de mi ebből még évszázadok alatt sem tapasztalunk semmit, mint ahogyan a hinta mozgásából sem tapasztalunk semmit a felső holtpontján, ha csupán néhány ezredmásodpercnyi felvétel áll rendelkezésünkre annak mozgásáról.
Na mindegy, a lényeg az, hogy azért, mert az emberiség nem talált még minden kérdésre kielégítő választ (ahogy írtad, valószínűleg mindenre soha nem is fog), az belőlem egyáltalán nem azt a reakciót váltja ki, hogy akkor én elfordulok a tudománytól, azt esetleg hülyeségnek is tartom, és elkezdek hinni valamiféle istenképben, mert az legalább mindenre választ ad nekem. Még ha nem is valós választ, de legalább magyarázza valahogy. Ez számomra egy kicsit feladás-megfutamodás szagú, és türelmetlenségnek tűnik. Számomra nem kielégítő az a magyarázat, hogy egy kaporszakállú tunikás kisöreg (nevezzük akárhogy) csettintésére jött létre minden... Eddig ami dolgokról, történésekről, jelenségekről ezt hittük, mindről sorra kiderült, hogy bizony van kiváltó oka (vagy okai), előzménye, épkézláb és logikus magyarázat adható rá, jelenlegi világképünkbe konzisztens módon beilleszthető, azzal összhangban áll. Akkor a tudomány két legnagyobb problémájának, amelyekre még nem talált magyarázatot (univerzum keletkezése és az élet keletkezése) miért ne lehetne ugyanilyen logikus és kielégítő modelljét megalkotni? Szerintem lehet, és csak idő kérdése, hogy meg is fogjuk találni, sőt, talán mi magunk is meg tudjuk majd ismételni ezeket.
#17:
"Isten nem hozott létre vallásokat."
Valóban nem. A vallásokat az emberek hozták létre, az ezekben fellelhető istenképpel vagy istenképekkel együtt.
"S nem sokára a Teremtő szándéka szerint Jézus messiási királysága fogja felváltani az emberi kormányzatokat
s vissza áll az eredeti élet amit annak idején Ádám elhagyott."
Egyrészt, mi az a nemsokára? Ezt szajkózzátok már a kezdetek óta, de még mindig nem történt semmi. És fogjátok is szajkózni ítéletnapig, vagy legalábbis addig, míg találtok hozzá híveket.
Másrészt, még ha el is fogadjuk a Bibliában leírtakat, akkor sem Ádám hagyta el az Édenkertet, hanem Isten rúgta ki onnan páros lábbal, Évával együtt. És megint visszatértünk oda, hogy ha egy oktalan gyermek előtt ott hagyok egy töltött pisztolyt, de megmondom neki hogy ne nyúljon hozzá mert meghal, akkor szerintem nem az oktalan gyermek lesz a hibás, ha mégis meghúzza a ravaszt, hanem én. Tehát szerintem a tudás fájáról való almaszakajtás sem Ádámék hibája, hanem Istené, mert ott hagyta két oktalan ember (szellemileg még gyermek) előtt a fát. Értelmes ember nem tenne ilyet, akkor Isten miért tette? Vonhatott volna kerítést a fa köré, vagy tehette volna megközelíthetetlen helyre is azt a fát, ha akarta volna.
"nem lesznek nemzetek, meg vallások stb, hanem emberek élnek majd egységesen békében örökké halál és betegség nélkül a földön."
Álmodik a nyomor, mi? :D
Azt a mindenit 27es, a valaszod tobb mint kielegito.
Csak par dolog amire reagalnek egyreszt az ut valoban fonos a kerdes csak az hogy van-e vegallomas vagy csak egy atszallo egy masik letbe?
Az elet valoban izgalmas es az osszefuggesek amikre edigg rajottunk es rajovunk lenyugozoek benne.
A vallas (legalabbis a kereszteny) nem zarja ki a tudomanyt (a kozepkor ota sokat valtozott) csak atlep egy bizonyos elmeleti sikba ugy ahogy te is beszelsz teoriakrol, ugy a katolikus egyhaz is a kinyilatkoztatsra alapozva, megprobalja ertelmezni a vilag mukodeset, jo rendben elismerem, hogy rengeteg ilyeszto marhasagnak tuno dolog van benne de sajnos emberek vagyunk es hibasan ertelmezhetunk dolgokat (ebbol a szempontbol jobb a tiszta tudomanyra alapozni), de gondolj bele, ha nem kiserletezunk nem fogunk felfedezni ujabb dolgokat.
A simmiol meg annyit, hogy az is egy teoria amit te irtal, egy elmelet. Ezenkivul rengeteg ilyen van peldaul hogy pulzal a vilagegyetem (ezt ugye a Dopler hatasra alapozzak) ez is lehetseges. Es itt dobbenunk ra hogy milyen keveset is tudunk, innentol mar bejon a hit. En abban hiszek hogy van a letunknek egyfajta szellemi sikja is es nem csupan egy anyag kupac vagyunk ami kulonbozo biokemia folyamat soran elhiteti magaval, hogy egy individum, egyeniseg. Lehet hogy altatom magam de tul sok a veletlen egybeeses arra, hogy az ember kialakult es ilyen osszetett lett, hogy sajat magarol tud gondolkozni. Szerintem kell lennie egy eronek, akaratnak ami ezt letre hozta persze csak elmelet de ha minden okkal tortenik kell lenni egy okozonak is.
Innentol valoban hit kerdes minden ha neked nincs szukseged egy leegyszerusitett valaszra (mert valjuk be ez az, puszta turelmetlenseg ahogy mondtad is) azt elfogadom de nekem es meg sok hivonek van, hogy kielegitsuk az emberiseg eggyik legnagyobb mozgato rugojat (nem nem a no, hatalom, penz) a kivancsisagot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!