A vallás témakörben fel tett kérdésre miért válaszol valaki, aki nem vallásos?
Nem, ez azt jelenti, ha az Isten segíteni akar, tudja hol talál.
Amit írtál kis és közép szintű problémáknál működik.
De én akkor tértem, meg, mikor már akkora volt a baj, hogy magamon nem tudtam segíteni.
Materialisták és ateisták vagyunk, és a tényekben dicsőülünk.
Mikhail Aleksandrovich Bakunin
Élt egy nagyon híres ateista ember, Nietsche-nek hívták. Teológiát végzett, vallásos családból származott, több pap is volt a felmenői között.
Na most el tudom képzelni, hogy attól, hogy ő maga ateista volt hozzá tudott szólni a vallással kapcsolatos témákhoz (neveltetése, tanultsága, műveltsége) okán.
Az ő példájából kiindulva miért ne szólhatna hozzá egy ateista egy vallással kapcsolatos kérdéshez? Érdekelheti ez a kérdés, felmerül valóban ha egy vallásos embernek szabad megtéríteni másokat és Jézusról, Istenről beszélni, egy ateista miért ne tehetné ugyanezt, (hátha valaki belátja, hogy tévúton jár Jézussal stbvel kapcsolatban).
Ja és azt is el tudom képzelni indoknak, hogy egyszerűen bosszantani akarja valaki a vallásosokat, olyan kérdésekkel: pl ki volt az első nő? Hogy lehet Jézusnak bátyja? Jézus nős volt e, ha nem miért nem volt számkivetett? Ja és a többi: Mózes és a cunami esete?
Jó persze ezt nem illik. Hiszen a gondolkodás és a vallás egymásnak ellentmondó dolog. De nyilván ha valaki nem akarná hallani az ellentábor véleményét, az imakörben tenné fel a kérdéseit és nem az inteneten.
Én nem vagyok se ateista, se hívő keresztény, azonban feljárok ide, mert érdekel, más emberek mily szemmel látják a világot. Ha véletlen találok egy olyan bibliai kérdést, amire tudom a választ, válaszolok, függetlenül attól, hogy vallásos vagy-e vagy sem. Sokat foglalkozom művészettörténettel, valamennyire ismerem azokat a történeteket, igyekszem segíteni a kérdezőnek, de sosem akarok senkit a saját világnézetem helyességéről vagy a másik helytelenségéről meggyőzni.
Sokan vannak, akik direkt provokatív kérdést tesznek fel, hogy aztán kérdezőként lepontozhassák a másikat. Főleg pedig olyanok teszik fel, akiknek, ha lenne általános műveltségük, eszükbe sem jutna olyan kérdéseket feltenni. De nyilván egyszerűbb, mint utánaolvasni a dolgoknak.
"Jézus segít gumit venni is"
Ez mekkora zen koan!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!