Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ha én a Kereszténységben a...

Ha én a Kereszténységben a judaizmusban és az Iszlámban is hiszek akkor én szó szerint "ábrahámita" vagyok?

Figyelt kérdés

2015. febr. 28. 13:33
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

Mindketten jól tudjátok. :) Valóban a tetragrammaton helyett szokás "Adonáj"-t, vagy "Hasém"-et, vagy "Adosém"-et olvasni, de attól az "I.ten" szót sem szoktuk kiírni teljesen.

Amúgy kérdező, nem kell neked feltétlenül tartoznod semmilyen csoportba sem, ahogy magad is leírtad, hiszel az ábrahámita vallások I.tenében, és kész. Nincs ezzel semmi gond, sőt. Ezáltal tiszteletben tartod a különböző vallásokat, és nyilván azon követőit is, sokan tanulhatnának tőled, legyen az akár vallásos, vagy ateista ember. :)

Persze elkötelezetten követni nyilván nem tudod mindet, a korábbi válaszolók már részletezték, hogy miért. Szerintem próbáld tisztázni magadban, hogy mit is szeretnél. Egy csoporthoz tartozni? Spirituális tekintetben fejlődni? Kulturális örökséget életben tartani?

Azonban akárhogy is alakulsz a későbbiekben, a már fentebb említett tiszteletből SOHA ne adj lejjebb. Egy tőről fakadt mind a 3, csak ki-ki különböző irányba fejlődött, de attól még testvérek. :)

2015. márc. 1. 12:12
 12/16 anonim ***** válasza:

Nem hihetsz egyszerre a háromban, mert a tanításaik ellentmondanak Jézus személyéről. Lehetsz messiáshívő zsidó, azt elismerik a keresztények és a zsidók is, de muszlim nem lehetsz mellette.

Ha mindhárom vallás tetszik, akkor ezt ajánlom:

[link]

2015. márc. 1. 18:54
 13/16 anonim ***** válasza:
92%

Istent megismerni a Fiun keresztul lehet csak a keresztenyseg szerint.

Viszont az iszlam tagadja, hogy Istennek van Fia. Ezt fel is irtak a Jeruzsalemi Templom helyere epitett mecsetuk bejaratara.

A judaizmus arnyaltabb, (ha jol tudom) hisznek Krisztus Istensegeben, (legalabb is ismerek ilyen zsidot) csak eppen azt tagadjak, hogy Jezus a Krisztus. Ok egy masik Krisztusban hisznek, aki meg nem jott el ide a Foldre.

Ugyhogy helyesen irtak mar elottem, hogy a sarokko ami a leginkabb elvalasztja es megosztja ezt a harom vallast, az a Jezus szemelyevel kapcsolatos allasfoglalasuk.

Idezek egy verset ezzel kapcsolatban Janos apostoltol, Jezus tanitvanyatol:

1Ján 2:22 Ki a hazug, ha nem az, aki tagadja hogy a Jézus a Krisztus? Ez az antikrisztus, aki tagadja az Atyát és a Fiút.

Ebben az egy versben benne van a hazugsag ismertetojelekent a Fiu tagadasa is, es annak a tagadasa is, hogy Jezus a Krisztus. Akik ilyen tudomanyokat terjesztenek, azokat a kereszteny szent iratok csalonak, hazugnak neveznek.

2015. márc. 1. 21:23
 14/16 A kérdező kommentje:
Igen,vannak olyan dolgok amiben a kereszténység vagy az iszlám vagy a judaizmus szimpatikusabb.Én úgy tudtam , hogy a lutheránus (azt hiszem ők) keresztények jézust csak profétának ismerik el.Viszont mint mondtam nagyon ritkán esszek sertés húst (jóbban mondva soha ,de ha nincs más otthon ....).És nem vagyok átmetélve ,de viszont a muszlimoknál mire szolgál a metélés? (Úgy tudom a muszlimoknál is van). Helyesírási hibbákért elnézést , de telefonról írok.
2015. márc. 1. 21:48
 15/16 anonim ***** válasza:

I-ten a zsidó és a muszlim vallásban ugyanaz, a két vallás kölcsönösen elismeri egymást valódi egyistenhitként. A különbség közöttük a prófétával kezdõdik, mert a zsidó vallás szerint Maleakhi ( Malakhiás ) volt az utolsó proféta ( kb 1000 évvel Mohammed elõtt ), a zsidó vallás szerint több próféta nem volt. Ezért nem ismerhetjük el Jézust sem prófétának, míg a Korán elismeri.

A kereszténység a Szentháromságtan miatt és mert Jézusnak I-teni lényeget tulajdonít minimum necces. ( A Messiással nincs gond, ha majd eljön, megkérdezhetjük tõle, "tetszett-e már ítt járni ?" )

A lényege viszont mindhárom vallásnak ugyanaz. Amit Hillel így fogalmazott:

"Ami neked gyûlöletes, ne tedd embertársadnak. Ez az egész Tóra, a többi csak kommentár, eredj, tanuld meg." - Talmud - Moed rend - Shabbat traktátus II fejezet - 31a oldal ( תלמוד בבלי - מסכת שבת - פרק ב - דף לא,א גמרא - דעלך סני לחברך לא תעביד " זו היא כל התורה כולה ואידך פירושה הוא זיל גמור - a g'mara közepe táján, az elsõ kettõspont ( ':' ) után nem sokkal, vége a harmadiknál - [link] ; fénymásolat: [link] ; pontozott: [link] - angol ford: What is hateful to you, do not to your neighbour - [link] - harmadik bekezdés ) ( az ókori zsidóság legnagyobb tanítója volt, kb ie 30 - isz 10 volt a Szanhedrin elnöke )

( Jézus meg így:

"Amit tehát szeretnétek, hogy az emberek veletek cselekedjenek, ti is ugyanazt cselekedjétek velük, mert ez a törvény, és ezt tanítják a próféták.” ( Máté Evangéliuma. 7. fejezet, 12. vers ) )

Nagyszerûen egyesítette ezeket egy idõs rabbi, amikor kérték egyszer tanítványai: "Mesterünk, taníts meg bennünket I-ten szeretetére"

A rabbi válasza: SZERESSÉTEK AZ EMBEREKET!

A Koránból nem korántsem olvastam annyit, h tudnám, h szintén van benne iylen, de azt tudom, h nagyon sokat idéz a Tórából is, az "Újszövetségbõl" is, csodálkoznék, ha pont ez nem lenne valamilyen formában.

A tetragrammatonról # 10 helyesen írt, de a turulmadárban téved. Hogy I-ten -t írunk, a mayarázat itt: [link] Nem gondolnám, hogy a Temple Institute rabbijai turulmadarasok lennének :D

# 11 -el értek egyet, abban is, hogy I-ten, angol nyelvterületen G-d, német G-tt, stb. Persze, csak aki figyel ilyesmire, nem kizárólagos, még rabbiktól is láttam kihagyás nélkül, sõt kisbetûvel is. Azért magam maradok ennél.

Egy jó tanács: aki azt mondja "csak így lehet", attól óvakodj, legalábbis gyanakvással kell hallgatni, olvasni. Mint pl # 13 -at ( aki valszeg sehovista, õk szotak így ). Rosszul tudja, egy maroknyi szekta a "Messiáshívõ zsidók", teljesen zavaros eképzelésekkel. A nemrég elhunyt Schweitzer fõrabbi úr mondta egyszer a tv-ben egy - ha jól emlékszem húsvét elõtti - beszélgeésben, amin három keresztény felekezet képviselõje és õ vett részt: "az, hogy azÖrökkévaló ember képében közöttünk mászkáljon, számunkra elképzelhetetlen." ( Határozottan emléxem, ezt a szót használta: mászkáljon - bizonyára, hogy hangsúyozza az elképzelés képtelenségét. )

II János Pál a zsidókat a keresztények idõsebb testvéreinek nevezte.

2015. márc. 2. 12:48
 16/16 anonim ***** válasza:

A luteránusok, másnéven evangélikusok éppúgy hisznek a Szentháromságban és Jézus I-teni lényegében, mint a másik két felekezet ( és sok kisegyház ).

Az unitáriusok, akik ( nevükben is bennevan ) nem foglaloznak Szentháromsággal és Jézust rendkívüli, I-tentõl kapott képességekkel felruházott embernek tekintik.

Mire szolgál? - Éppúgy a szövetség jele, mint nálunk zsidóknál.

A muszlimok is Ábrahám leszármazottainak tekintik magukat, így, mivel Ábrahámnak az ÚR parancsolta, rájuk is vonaktoziki. De mivel õk Ismaeltõl származtatják magukat aki a Tóra szerint 13 éves volt, amikor körül metélték ( mert az ÚR Izsák születése elõtt parancsolta meg ), ezért õk 13 évesen.

2015. márc. 2. 12:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!