"Monda nékik Jézus: Bizony, bizony mondom néktek: Mielőtt Ábrahám lett, én vagyok. " (Ján.8:58) Miért használja Jézus itt a "vagyok" igét?
Miért nem mondta azt,hogy "én voltam.."?
És az nem fordítási hiba mert a görögben is ugyan ezt olvashatjuk.
"εἶπεν αὐτοῖς Ἰησοῦς Ἀμὴν ἀμὴν λέγω ὑμῖν, πρὶν Ἀβραὰμ γενέσθαι ἐγὼ !!εἰμί!!(vagyok létige)"
A KJV:
"...Before Abraham was !!I am.!!(vagyok)"
A Luther(1545) úgyszintén:
" Ehe denn Abraham ward, !!bin ich.!!(vagyok)"
A Vulgáta:
"dixit eis Iesus amen amen dico vobis antequam Abraham fieret !!ego sum!!(én vagyok)"
A 2003 egyszerű fordítás:
"Jn 8,58
Jézus pedig így válaszolt nekik: „Igazán mondom nektek: mielőtt Ábrahám lett volna, ÉN VAGYOK."
Viszont UVF már így adja vissza:
"Jézus ezt mondta nekik: „Bizony, bizony mondom nektek, mielőtt Ábrahám lett, én már voltam.”+ "???-Miért?
Miért zavarta az UVF fordítóit ennyire a "Vagyok" létige,hogy egyszerűen figyelmen kívül hagyták a görög szöveget és önkényesen megváltoztatták Jézus szavainak fontosságát,és lényegét,miért!?
Én ebben leltem meg a választ:
"És Jézus fölméne a sziklára és a vihar egyszercsak megszűnik vala. És támadá akkor nagy csend és körötte a nép igen számos vala. És szólt Jézus:
Bizony mondom Néktek, hagyjátok el az ti házatokat és menjetek a tengerbe. S gondoljatok közben a mennyei atyára, ki a halakat a tengerbe vetette vala; de amazok meg nem fulladának, mert hisznek az égi atyában, s az atya hisz bennük.
Azért mondom nektek, legyen annyi hitetek, mint a halaknak; s vágjátok ki a fügét és ültessetek a helyére szőlőt, hogy a bor folyjon, mikor az idők eljövendenek.
És kérdezé akkor az egyik tanítvány: Azokrul az időkről beszélsz-e, amik megjósoltatnak vala? Nem azt taníták-e az régi bölcsek, hogy ha az idő eljövend, a fügék megaszalódnak és a madarak leesnének az égrül?
És felele Jézus: Bizony mondom néked, az fügék megaszalódnak és az folyók kiszáradnak. És kerüle azokbul a víz a hegyekbe és jön az pusztító vízözön. És feltünnek majd a bélpoklosok és válik az sivatag homokja keserű kovásszá. Akkor megjelenik az én atyám képe az égben és villámok csapkodnak elő a földből. És az villámok csapásaitul mind az bűnösök megsiketülnek és változnak majd rókává; és az asszonyi állatok sikoltanak majd. S bizony elsötétül majd az is ami fénylett; de azért ti ne féljetek, mert aki bennem hisz, az fényeskedni fog belül is.
És kelének majd akkor ki az kősziklák az helyükből és válnak majd nyerítő lovakká és szájukból tüzes jég tör majd elő és szemük villámot szór mely a fákat háromfelé repeszti; és a három részből három hárpia tör majd elő.
És kérdezi Rafael: És mi lesz az bűnösök sorsa?
És feleli Jézus: Az bűnösök kínjai keservesek leszének; mert az testük egyik fele égni fog, a másik elkékül; és fejük helyén lesznek furunkulusok és lábuk mint az kecskének patája lesz vala.
És kérdezi Kajafás: És mi lesz velünk Urunk, ki melletted kitartunk?
És felelé Jézus: Bizony mondom néktek, nézzetek az ég madaraira, miként azok néznek a föld tetveire, mert aki bennem hisz, az az életnek kenyerében hisz. És azki az én boromat issza, boldog lesz az. Mert lám, az szőlők is elkorhadnak, de az sivatagnak homokja mégsem zöld.
És higgyetek Sámuelnek, kinek neve János vala, mert ő Genesáret királya.
Bizony mondom néktek; előbb kell át a teve a tű fokán, mint a fok a tű tevén. És hamarabb fagynak meg Jerikó falai, mintsem a gleccserek mézzé válnának. Bizony mondom, figyeljétek a medvék szemit; Mózes parancsai vannak abban.
És dobjátok ti el az sarutokat és igyátok az tehénnek vizét; és ha megrázzátok a diófát, adjátok a diókat a kutyáknak; és ha a vizen száraz lábbal keltek át, de kendőtök még mindig vizes, akkor megidvezültök. "
/Biblia 2.: Jézus bosszúja 6 evangélium (Zebulon evangéliuma) 13. könyv, 9. fejezet, 5. bekezdés 86:11'' 6/7§ kilenc és háromnegyedik szögmásodperc/
Mert önkényesen igazították a szöveget a saját teológiájukhoz. Hisz Mózesnek hogy mutatkozott be, mikor azt kérdezte a nevét? Azt mondta jehova? Dehogy... Az a szó akkor még nem volt kitalálva. Azt mondta:
De Mózes azt felelte Istennek: Ha majd elmegyek Izráel fiaihoz, és azt mondom nekik: a ti atyáitok Istene küldött engem hozzátok, és ők megkérdezik tőlem, hogy mi a neve, akkor mit mondjak nekik?
De Mózes azt felelte Istennek: Ha majd elmegyek Izráel fiaihoz, és azt mondom nekik: a ti atyáitok Istene küldött engem hozzátok, és ők megkérdezik tőlem, hogy mi a neve, akkor mit mondjak nekik?
Ennyi. De ők úgyis tagadnak tovább lelkesen.
ez még ide tartozik, mert kimaradt:
Isten ezt felelte Mózesnek: Vagyok, aki vagyok. Majd azt mondta: Így szólj Izráel fiaihoz: A Vagyok küldött engem hozzátok.
szia.
az elöttem szólónak csak annyit, hogy az Isten által használt szót ne keverjük már a
Jézus általi szóval
Ugyan is Jehova ezt a szót azért használta, hogy a célja érdekében azzá válik amivé a célja érdekében szükséges,
Vagy is a vagyok aki vagyok nem a létezésére utal hanem hogy Ő minden esetben olyan tetteket visz véghez amire szükség van, hogy megvalósuljanak dolgok.
Jézus pedig az Ábrahám előtti életére utal hogy Ő már élt az Atyjával az égben mikor Ábrahám sehol nem volt.
Egyebek mellett pedig ha Jézus öröktől fogva létezett volna mint az Atyja, és nem volt kezdete, akkor rengeteg Biblia vers értelmét vesztené, és feleslegesen is irták bele a Bibliába.
Például, a Példabeszédeknél felesleges lenne az a mondat, hogy Ő valamikor megszületett, és az atyja mellett kapott képzést és mester munkása lett Istennek
8:30-tól
meg az is, hogy Jézus folyamatosan utal az Atyjára, hogy tőle tanult, meg tőle kapott hatalmat, ami azt jelzi, hogy Jézus soha nem volt egyenrangú az Istennel. mitöbb kijelenti, hogy az atya dolgait végzi nem a sajátját...
Vagy is nem rendelkezik egyenrangú hatalommal, és nincsenek magán kezdeményezései...
Ezeket nem véletlen irták bele az irók Isten ihletése allatt, mert akkor elmondhátnánk, hogy értelmetlen volt a nyelvtani kifejezésük...
Nem inkább a lényeg, hogy a Teremtő sosem volt 3 személy hanem egy aki életeket alkotott, egyedül, nem kell hozzá segitő, vagy plusz személyiség egy másik formában...
(A B.—D., Káldi, Kár., Kat. és KNB is azt írja: „én vagyok.” Egyes angol fordítások még nagybetűvel is írják, hogy egy fajta címet sugalmazzanak vele. Így próbálják meg összekötni a 2Mózes 3:14 kifejezésével, ahol az ő fordításuk szerint Isten a „Vagyok” nevet adta önmagának.) Az ÚV azonban a János 8:58 második részét így adja vissza: „mielőtt Ábrahám lett, én már voltam.” (Ugyanezt a gondolatot közvetíti a Czegl.)
Isten esetében azért nagy betűvel irják a Vagyok szót, mert névként jelzik, ellenben Jézusnál kis betűvel irandó
Ja és nem kizárólag Jehova Tanúit kellene mocskolni hanem másokat is:
PL:
Az A Grammar of the Greek New Testament in the Light of Historical Research című könyvében A. T. Robertson ezt írja: „ Az [ei·mi′] ige . . . Olykor, mint ez esetben [e·gó′ ei·mi′], más igékhez hasonlóan, állítmányként létezést fejez ki (Ján 8:58)” (Nashville, Tenn.; 1934, 394. o.).
Erről ennyit....
Nem értem kedves evenhanded, mi a problémád a vagyok szóval.
Én is vagyok, te is vagy...azért mert élsz mert vagy.
Nyugodtan kifejezheted ezt akár más szóval is, ugyanaz az értelem. Nyugodtan mondhatod én vagyok=én élek.... te vagy=te élsz
Miért mondta Jézus hogy már vagyok, élek, mielött Ábrahám élt?
Azért mert valóban élt. Az kortársainak mondta ezeket a szavakat. Tudod miért? Mert ök még nem ismerték fel, hogy ez az ember, aki Jézusnak neveztetetik, ez az Isten Fia, aki nem csak kb. 30 éves.
Te tudod, hogy élt Ábrahám megszületése elött, söt a Föld teremtése elött.
Nem kell benne mást keresni, csak azt ami benne van. :)
Nem kedves kérdező. ez a Te agyafurt vádalapod
Elmondtam, hogy ha nem változtattuk volna a nyelvezetén akkor is ez az értelme a Biblia összességét figyelembe véve
valamikor mi is a Károli forditású Bibliát használtuk és ma sem vetjük el, csak akkor ha ellentmondásba keveredik a forditás a biblia többi részével.
akkor azt kell szemelőtt tartani ami Isten dicsőségére és az Ő szemszögéből helyesen értelmezendő, és más forditsokat is figyelembe veszünk a biblia magyarázokét szint úgy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!