Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A Bibliána hol utal Jézus...

A Bibliána hol utal Jézus Ábrahám álmára?

Figyelt kérdés
2010. szept. 27. 21:29
 1/3 A kérdező kommentje:
A *Bibliában...
2010. szept. 27. 21:29
 2/3 anonim ***** válasza:

Szia!

Jézus Krisztus János evangéliuma 8. Fejezetének 56. Versében utal arra, hogy Ábrahám látta az ő napját és örült. Ábrahámnak többször is megjelent álomban az Isten, gondolhatunk akár arra az álmára melyről Mózes első könyve 15. Fejezet 12. Versétől olvashatunk, de akár arra is, melyben Isten kérte fiának feláldozására.

Üdv. Péter

2010. szept. 28. 05:33
 3/3 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező!

Tudtommal Jézus nem utalt Ábrahám álmára amely az

1 Mózes 15,11-16 v-be található:

11. És ragadozó madarak szállának e húsdarabokra, de Ábrám elűzi vala azokat.

12. És lőn naplementekor, mély álom lepé meg Ábrámot, és ímé rémülés és nagy setétség szálla ő reá.

13. És monda az Úr Ábrámnak: Tudván tudjad, hogy a te magod jövevény lesz a földön, mely nem övé, és szolgálatra szorítják, és nyomorgatják őket négyszáz esztendeig.

14. De azt a népet, melyet szolgálnak, szintén megítélem én, és annakutánna kijőnek nagy gazdagsággal. 15. Te pedig elmégy a te atyáidhoz békességgel, eltemettetel jó vénségben.

16. Csak a negyedik nemzedék tér meg ide; mert az Emoreusok gonoszsága még nem tölt be.

és ebben a álomban Isten a rá (Ábrahámra) és a tőle származó népre előreközöl (kijelent) dolgokat mi és hogyan fog történni,vagyis a zsidóságra konkrétan a 400 éves egyiptomi szolgaságra vonatkozik.

Egy másik történetben Jákob is látott álmot Istentől (valószínűleg erre gondoltál) amely az 1 Mózes 28,11-17 be található:

11. És juta egy helyre, holott meghál, mivelhogy a nap lement vala: és vőn egyet annak a helynek kövei közül, és feje alá tette; és lefeküdt azon a helyen.

12. És álmot látott: Íme egy lajtorja vala a földön felállítva, melynek teteje az eget éri vala, és íme az Istennek Angyalai fel- és alájárnak vala azon.

13. És íme az Úr áll vala azon és szólt: Én vagyok az Úr, Ábrahámnak a te atyádnak Istene, és Izsáknak Istene; ezt a földet a melyen fekszel néked adom és a te magodnak.

14. És a te magod olyan lészen mint a földnek pora,és terjeszkedel nyugatra és keletre, északra és délre, és te benned és a te magodban áldatnak meg a föld minden nemzetségei.

15. És íme én veled vagyok, hogy megőrizzelek téged valahova mendegélsz, és visszahozzalak e földre; mert el nem hagylak téged, míg be nem teljesítem a mit néked mondtam.

16. Jákob pedig fölébredvén álmából, monda: Bizonyára az Úr van e helyen, és én nem tudtam.

17. Megrémül annak okáért és monda: Mily rettenetes ez a hely; nem egyéb ez, hanem Istennek háza, és az égnek kapuja.

Erre az eseményre vonatkozólag utalás található az János evangéliumában 1,48-52:

48. Látá Jézus Nátánelt ő hozzá menni, és monda ő felőle: Íme egy igazán Izraelita, a kiben hamisság nincsen.

49. Monda néki Nátánel: Honnan ismersz engem? Felel Jézus és monda néki: Mielőtt hívott téged Filep, láttalak téged, a mint a fügefa alatt voltál.

50. Felel Nátánelt és monda néki: Rabbi, te vagy az Isten Fia, te vagy az Izrael Királya!

51. Felel Jézus és monda néki: Hogy azt mondám néked: láttalak a fügefa alatt, hiszel? Nagyobbakat látsz majd ezeknél.

52. És monda néki: Bizony, bizony mondom néktek: Mostantól fogva meglátjátok a megnyílt eget, és az Isten angyalait, a mint felszállnak és leszállnak az ember Fiára.

A két történet közötti összefüggés röviden annyi,hogy Jákob menekülése közben kapja az álmot Istentől amikor is bátya haragja elöl menekül és látszólag rosszat tett (bűnös állapot) de valójában ezek az események Isten végzéseiben benne vannak mert Isten tervében a Jákobi vonal szerepel a Messiásra vonatkozólag.

És az újszövetségben Jézus konkrétan azért említ ehhez a eseményhez hasonló példázatot mert az ő eljövetele és szolgálatba lépésével valósulhatnak meg az Ábrahámnak tett ígéretek,áldások a pogányokon is amit Jákobnak ebben az álomban megerősít Isten.

52 vers: a megnyílt ég.

Shalom.

2010. szept. 28. 06:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!