A keresztények kit szólítanak Úrnak, Uramnak? Istent vagy Jézust?
Nem tudom, kit lehet a "Seigneur", Úr megszólítással illetni, mert mindkét változatot hallottam már.
Istent inkább Atyaként szólítják, és az Úr Jézus lenne?
Úristen vagy Úrjézus?
Figyeld meg mit ír a Biblia erről?
Cselekedetek 2:3436 Dávid valójában nem ment fel az egekbe, hanem ő maga mondja: Így szólt Jehova az én Uramhoz: Ülj az én jobbomon, mígnem ellenségeidet lábad zsámolyává teszem. Tudja meg hát Izrael egész háza bizonyossággal, hogy Úrrá is, és Krisztussá is tette őt az Isten: azt a Jézust, akit ti oszlopra feszítettetek
1Korinthus 8:6 számunkra valójában e g y Isten van, az Atya, akiből van minden, és mi őérte; és e g y Úr van, Jézus Krisztus, aki által van minden, és mi őáltala.
Olyan, hogy "a keresztények" olyan nincs. A kereszténység nem egy vallás, hanem rengeteg (több, mint 300) vallás gyűjteménye. Ezért az istenkép is vallásonként változik.
Pl, a római katolikusok szerint Isten három személyből áll: az Atya, a Fiú (ő Jézus) és a Szent Lélek. Így Jézus is Isten, őt is Úrnak hívják.
Amúgy seigneurt nem mondanak, mert az hűbérurat jelent. Az Úr, mint Isten az Domine.
"Amúgy seigneurt nem mondanak, mert az hűbérurat jelent. Az Úr, mint Isten az Domine."
Tévedsz, az Úr "Dominus", csak vocativus (megszólítás) esetén lesz Domine. (Quo vadis, Domine? Hova mész, Uram?)
A Seigneur-t pedig igenis mondják, Franciaországban pl. így szólítják Jézust és/vagy Istent.
Pontosan ezért tettem fel a kérdést!
A keresztény vallás pedig akkor is vallás, ha ezer különböző változata van. Mindegyik ugyanazt az Istent, és annak fiát, Jézust imádja. Utolsó hozzászóló, si tacuisses, philosophus mansisses!
Egyébként köszönöm a válaszokat, bár nem egyeznek a vélemények, úgyhogy nem lettem sokkal okosabb... :-(
Őszintén, ki tudja megkülönböztetni az eddig sosem látott, tapasztalt, meg nem érthető, örökké létező, korlátlan hatalmú külső erőket?
Ha mégis megtudja, akkor kell gyanakodni, hogy nem tudja.
Az Ószövetségben az Atya Isten nevét (JHWH) ÚR-nak fordítják, ezt láthatod a magyar fordításban, mikor így írják: Seregek Ura, vagy csak "simán" ÚR, az "R" kis radikálisban. Isten nevét nem mondta ki, hanem Adonáj-nak nevezik a zsidók, vagyis Úrnak. (Ennek magánhangzói illesztették a kimondhatatlan JHWH mássalhangzókhoz, amelyek a létigét jelölik, s amit a jehovisták "Jehovának" fordítanak tévesen.)
Az Atya tehát Úr. Adonáj.
Ezen a vonalon továbbhaladva Jézust is Úrnak kezdték el nevezni azelső gyülekezetekben. Az első hitvallások egyike volt ez, hogy Jézus a Krisztus, illtve Jézus az Úr. Erre a levelekben találunk főként példákat: Fil2,11 , 2Kor4,5 , 2KOr1,2 , 2Kor13,13 , Róm10,9 ... és még nagyon hoszan lehetne sorolni a példákat.
Ha evangéliumi példára vagy kiváncsi akkor Jn20,28
Jézust Úrnak kell vallanod, ha keresztény vagy, de mivel egyenlő az Atyával és a Szentlélekkel (aki szintén Úr), ezért Őket is Úrnak kell vallanod. Szólítsd Uradnak nyugodtan a Szentháromság mindegyik személyét, hiszen mindegyik Úr, máshogy mutatkozik meg előtted.
A Szentháromság személyeit ránk ható funkciójuk szerint szokták megkülönböztetni még. Tehát noha Úr mindegyik, az Atya Teremtő, Jézus a Megváltó, a Szentlélek Megszentelő. Eképpen is tekinthetsz ezen kívül Rájuk, ha így könnyebb. Tehát van amiben ugyanaz, van amiben különbséget tudsz tenni.
Az Úr megnevezés Jézus Krisztusra is vonatkozik, és az Atyjára Jehova Istenre is.
A Filippi 2:11: "és minden nyelv vallja, hogy Jézus Krisztus Úr, az Atya Isten dicsöségére."
A tanítványai is szólították Jézust uramnak. Ez helyes, mert valóban az.
Az Atya Isten dicsöségére, ez Jehova Isten. Neki szintén kijár az Úr megnevezést. Ö az egész Föld Ura, a Legfelségesebb Isten.
"Tehát noha Úr mindegyik, az Atya Teremtő, Jézus a Megváltó, a Szentlélek Megszentelő."
Ez a válasz értelmes, lényegretörő, és magyarázatot ad a "miért"-re és a "hogyan"-ra.
Köszönöm!
Az Atyát csak az szólíthatja Atyának, aki tényleg a gyermeke.(ergó újjászületett)
A szomszéd gyerek apját sem szólíthatod úgy, mintha a saját apád lenne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!