Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A vallás és az emberek miért...

Valaki : kérdése:

A vallás és az emberek miért írélik el az öngyilkosságot?

Figyelt kérdés

Ha valaki meg akar halni (és komolyan,nem csak ijesztgeti a többi embert), arra valószínűleg jó oka van. Ha menni akar, miért kell olyan rosszallóan hozzáállni?

Nekem volt rokonom és korombeli fiatal,aki öngyilkos lett, és semmivel nem lettek ettől kisebbek a szememben.

Úgy gondoltam,ahhoz,hogy valaki komolyan leugorjon a 11 emeletesről, valószínűleg nyomos ok társult.

Mi a véleményetek?

2014. dec. 26. 23:16
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:

Én személy szerint nem hiszem hogy a vallás, vagy az emberek itélik el.

Hanem bizonyos Isten által közölt dolgok miatt nem értenek vele egyet.

Itélkezni pedig csak neki van joga

A Teremtő az élet forrásaként az élők Istene nem a holtaké, és aki lemond a saját életéről, az maga döntött úgy, valószinűleg azért mert nem lát, vagy nem akar látni kiutat, pedig van megoldás, csak máskép akar megoldást találni.

A Teremtő adta az életet és csak neki van joga úgy dönteni, hogy méltatlan valaki az életre vagy sem.

Az életről való önként lemondás ellenkezik Isten alapelvével, ezért nem helyeselhető

2014. dec. 27. 09:51
 12/19 anonim ***** válasza:

Egyrészt hiba eldobni az egyetlen életünket.

Másrészt, ahogy korábban is írták, önző ember teszi csak, aki magán kívül senkivel sem foglalkozik.

2014. dec. 27. 11:03
 13/19 anonim ***** válasza:

Nyilván megváltás lenne számukra a nemlét, kedves Ötödik Válaszoló, de ilyesmi csak a materialista ember képzeletében létezik. Az ember örökké fog létezni, de a Biblia a létezés bizonyos állapotát halálnak nevezi, ami távolról sem jelenti az öntudat elvesztését, az emlékek elfelejtését, az érzékek megszűnését. Ellenkezőleg. A túloldalon nincs alvás, hanem állandó ébrenlét van, az elmúlt dolgokon való szomorúság, és képletesen szólva "lecsupaszított idegvégződések". Az öngyilkos ember önmagával teszi a legrosszabbat. Ha tudná, hogy mi várja a túloldalon, akkor esze ágában sem lenne eldobni magától az életét, hanem foggal-körömmel ragaszkodna hozzá. A Pokolban egyetlen perc rosszabb, mint egy végletesen elrontott földi élet. Jobb lenne Auschwitz-Birkenau barakkjaiban sínylődni egy életen át, mint arra a helyre kerülni, ahonnan nem létezik kiút.

Amúgy az öngyilkosok lelkiállapotát megértem: az a problémájuk, hogy elhiszik, hogy életük mélypontjára értek, ahonnan nincs lefelé. Sajnos azonban óriásit tévednek. Amikor sikerül megölniük magukat, olyan helyen találják magukat, ahonnan azonnal gondolkodás nélkül visszamenekülnének a korábbi "mélypontjukra", de soha többé nem tehetik meg.

2014. dec. 27. 11:05
 14/19 A kérdező kommentje:

És most jobb az,hogy valaki éli az értelmetlen életét?

Ilyen rokonom is van, azt látom,hogy nem jó az élete,nem akar változtatni,önmaga ellensége (cigaratta irreális mennyiségben és alkohol) és a családjának is a terhére van.

2014. dec. 28. 08:29
 15/19 anonim ***** válasza:
Erre válaszolj te. Ha nem igaz, amit mondok, akkor mit számít az én véleményem. Ha azonban igaz, akkor te mit gondolsz, melyik a jobb: értelmetlenül élni, vagy meghalni?
2014. dec. 28. 09:17
 16/19 anonim ***** válasza:
NEM LÉTEZIK olyan nyomós ok, amiért egy embernek fel kellene adni az életét. Az életet Isten adta, ha önmagunktól eldobjuk, az egy olyan bűn, amit már nincs lehetőségünk megbánni, így Isten sem fogja soha megbocsátani.
2014. dec. 28. 10:55
 17/19 Sztracsatellavagyok ***** válasza:

A helyzet az, hogy a Biblia nem ír az öngyilkosságról. Egyetlen öngyilkos van a Bibliában, talán Salamon, de ebben nem vagyok biztos.

Biztos vagyok benne, hogy nagyon rossz lehet annak, aki idáig eljut. Általában nem csak viccből, vagy figyelemfelkeltésből gondolkodik az ember azon, hogy eldobja az életét.

Ami miatt keresztény körökben ezt elítélik, azt már valaki írta korábban: Istennek van joga életet adni és elvenni.

Én nem tudom, hál'Istennek még nem volt a közvetlen környezetemben ilyen.

Arról, hogy akkor jobban megéri-e a földön szenvedni: Aki reménytelenül éli az életét, de nem akar változást, az nem akar öngyilkos sem lenni. A helyzet az, hogy ő maga felelős a saját döntéseiért, tehát ha változtatni akarna, akkor meg kell keresse a lehetőségeket. Szerintem aki öngyilkos lesz, az nem csak reménytelenül éli az életét, de nem is akarja azt, legalábbis nem úgy, amilyen jelenleg. Tehát változást akar. Viszont erre nem lát lehetőséget, ezért is fordul inkább a halál felé.

2014. dec. 28. 14:08
 18/19 anonim ***** válasza:
Nem a vallás ítéli el, hanem Isten, aki előtt szent az élet. Aki öngyilkos az nem csak a saját életét nem tiszteli, hanem azt sem akitől kapta azt, vagyis Istent.
2014. dec. 29. 11:56
 19/19 anonim ***** válasza:

"Nem a vallás ítéli el, hanem Isten, aki előtt szent az élet. Aki öngyilkos az nem csak a saját életét nem tiszteli, hanem azt sem akitől kapta azt, vagyis Istent."

Így összességében nekem annyi jött le az élettel kapcsolatban, hogy Isten csak lízingbe adta nekünk, nem pedig korlátlan birtokunkban. Szép.

2014. dec. 29. 13:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!