Keresztény vagyok és tudom, hogy az abortusz bűn, de egészségügyi okok miatt nem lehet kisbabám, most mégis lehet, hogy terhes vagyok?! Mit tegyek?
Kedves Nyolcadik!
Fogadd külön köszönetemet a "kivételesen majdnem végig" meghatározásért. Arra gondoltam, hogy ameddig a terhesség veszélyt jelent, addig védekezni kellene ez ellen a lehetőség ellen.
Kedves Jánosegytizenkettő!
Részben igazad van, de a hit kijelentésből származik, akinek pedig nincs kijelentése valamiről, az nem hisz abban a dologban akkor sem, ha amúgy elfogadja, és egyet ért vele. Ebben a kijelentés nélküli helyzetben, ha megpróbálja a hit cselekedetét cselekedni, az nem a hit cselekedete lesz, hanem más, következésképpen hatástalan. Mielőtt pálcát törnél bárki fölött, és a biztos halálba, vagy legalábbis a romlásba küldenéd, ezt azért gondold át! Jézus soha nem azt kérte, hogy vakon higgyünk. Nekünk úgy kell hinnünk, hogy a fizikai érzékeink nem, de a szellemi érzékeink látják a hitünk tárgyát. A szellemi érzékeink azonban igenis látják, ha pedig nem, akkor nem is vagyunk alkalmasak a hitre. Ezért van szükségünk kijelentésre, rémára, amit semmivel sem lehet pótolni, ha nincs meg.
Kedves Tizedik!
Jézus kétség nélkül meggyógyítaná, és nem azt mondaná, amit te.
Az anya élete védelmében végrehajtott művi abortusz nem bűn, a legtöbb egyház ebben egyetért.
De mindenképp orvossal kell beszélni, hogy mekkora kockázatot jelent egy ilyen terhesség.
Most komolyan! Nem tudom, hogy, hogy lehet valaki olyan ostoba, hogy ebben az esetben ellenezze az gyermek elvételét.
Kérdező, ne pappal beszélj, hanem orvossal. Itt az életedről van szó. Egyébként is, ha az anya nincs jó egészségben a terhesség alatt, a gyereknek lehetnek születési rendellenességei. Aztán a gyermeked szenvedhetne egy életen át. A 21. században élünk, a vallás mellett jó lenne kicsit hallgatni a tudományra is.
Kedves Kérdező!
Mivel nem vagyok a helyzetedben, ezért nem tudom teljesen átérezni a problémát, de mivel kis híján én is majdnem hasonló döntéshelyzetbe kényszerültem, megpróbálom. Szóval először összegezném a "pozitívumokat" és "negatívumokat".
Az abortusz ellen van az, hogy mindez Isten szemében bűn, gyilkosság.
Mellette pedig az egészségi állapotod, az anyagi helyzeted és az, hogy még nem vagy rá felkészülve. Igaz?
Szerintem, ha egy őszinte imádságban elmondanád az Úrnak, hogy mi a helyzet, hogy nem azért nem akarod ezt a babát, mert nem szeretnéd, hanem mert nem vagy benne biztos, hogy ki tudnád hordani, valamint nem tudnád neki megadni életében mindazt, amire szüksége lenne, és kérnéd a bocsánatát, akkor megbocsátana. Egy kedves lelkész ismerősöm szoktam mondogatni gyakran, hogy Isten szeretete nagyobb mindannyiunkénál.
Nem hiszem, hogy érdemes lenne magadat ekkora veszélynek kitenni, főleg, hogy írtad, hogy szeretnétek örökbe fogadni majd.
Egy abortusz kemény dolog, de gondolj arra a gyerekre, akit majd magatokhoz akartok venni. Akkor ő marad majd magára, ráadásul ő akkor már megszületett és él. Egy saját gyerek persze "vonzóbb" lehet, de ekkora kockázatokkal is?
És szerintem, ha a magzatnak valóban van lelke, az Istenhez kerül majd, szóval jó helyre.
Én a helyedben az abortuszt választanám.
ps: Megjegyezném, hogy ez csak az én véleményem, tisztában vagyok vele, hogy nem megdönthetetlen.
"Jézus kétség nélkül meggyógyítaná, és nem azt mondaná, amit te."
Ez mellébeszélés.
Persze, hogy meggyógyítaná, ha rajta múlna.
De mit mondana neki, hogy ő mit csináljon? Jézus sem gyógyított meg minden egyes embert: arra is tanácsot adott, hogy ha ő nincs ott, akkor mit csináljanak.
Amúgy a középkorban teljesen egyértelmű volt a gyakorlat: haljanak meg mindketten! De már nem élünk a középkorban, mint mondtam.
"a legtöbb egyház ebben egyetért"
Sajnos a bigott egyházak nem. Dél-Amerikában pl. mostanában is volt ilyen eset: fiatal lányt erőszakolt meg az apja, veszélyeztetett terhes lett, ha nincs abortusz, belehalt volna.
KIÁTKOZTÁK AZ ORVOST! Nem az apát... nem. Az orvost, aki megmentette a lány életét.
És nem ez az egyetlen eset: pl. abortuszklinikákat robbantanak, orvosokat gyilkolnak meg.
Isten hol mondja, hogy bárkit is meggyilkolhatsz, ha éppen úgy tartja kedved?
Kedves Tizenhetedik!
Nem értek egyet. A jobb alsó sarokban így szól a kérdés: Hasznos számodra ez a válasz? Hasznos - Félig-meddig - Nem hasznos
Ez nem egy ármány. Az ember kilép a zsűri elé, ahol kiértékelik. Ahogy bárki elmondhatja a véleményét, amíg a moderátorok engedik, úgy a kiértékelés joga is korrekt. Nem tudsz olyat írni, hogy mindenki elégedett legyen vele, és ez nem is cél. Ha megnézed, nincs is olyan, akinek az átlaga tartósan a maximális érték közelében lenne. Akinek nincsenek identitási problémái, annak úgyis csak az önérzete sérülhet meg, ami nem olyan nagy tragédia. Az is tény, hogy a vélemények nem fekete-fehérek, hanem meglehetősen sokszínű a paletta, és adott esetben az is negatív értékelést adhat a teszem fel piros válaszodra, akinek narancs, bordó, vagy lila a véleménye, nem csak az, akinek zöld. A megoldás az lehetne, ha a zsűrihez hasonlóan lehetne pontozni, mondjuk egy 1-től 10-ig terjedő skálán.
"mindenki elégedett legyen vele"
Elvileg nem az elégedettséget kellene pontozni, hanem a hasznosságot.
De már azóta is sokan pontoztak... és látszik, hogy a legkevésbé sem zavarja őket, hogy megölnék a szerencsétlen kérdezőt (és a gyerekét is vele együtt). Helyettük is szégyellem magam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!