Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A vallás tényleg azoknak való...

A vallás tényleg azoknak való akiknek nincsenek saját gondolataik, véleményük, és a világ működését és az élet nagyobb dolgait nem tudják hova tenni (mint pl a halál) és inkább egy álomvilág mögé menekülnek?

Figyelt kérdés
ezeket az embereket a haláltól való félelem vezérli és nem tudnak nyugodtan élni ha az van benne a tudatukba hogy meg fognak halni és nincs utána élet és inkább egy csodálatos örök életet képzelnek el maguknak?!(ezt a kérdést egyáltalán nem provokációként teszem fel,és kérlek ne a Bibliából idézgessetek felebarátaim,a saját önálló gondolataitokat szeretném "hallani"
2014. dec. 18. 19:09
1 2 3
 11/24 A kérdező kommentje:

9. szerintem gondold át még egyszer azt amit írtál

10. én is vallásos közegbe nőttem fel,meg is vagyok keresztelve és még is 13-14 éves koromra létre tudtam hozni a saját világképemet és rájöttem hogy a világ legnagyobb butasága a vallás,szóval ezt a befolyásolhatóságot se értem annyira

2014. dec. 18. 22:12
 12/24 anonim ***** válasza:
Hát ebben egyáltalán nem vagyok biztos. Ezen az oldalon is jobbára olyan ateistákkal találkoztam, akik ugyanazokat kántálták, amit sokan mások az utcán, a médiában, vagy bárhol a világon. Ezek volnának az önálló gondolatok? Egyetlen új, forradalmi gondolatot sem olvastam tőlük, legfeljebb individualista gondolatokat, de ezek mind az elavult egocentrikus világképükből fakadnak, és általában fantáziáról vagy humorérzékről sem igazán tettek tanúbizonyságot, ha van nekik, erősen titkolják. Sokan talán szeretik a viccet, csak nem értik, ha nem mások cikizéséről, szexről vagy trágárságról van szó. Tapasztalataim szerint egyik legjellemzőbb attitűdjük a cinizmus és a szkepticizmus, de a cinizmusuk, aminél csak bigottságuk nagyobb, veri a szkepticizmusukat. Én akkor sem szeretnék közéjük tartozni, ha nekik volna igazuk, nemhogy így, hogy nincs.Azt is tudom, hogy ez nem mindenkire igaz, nem is szeretek általánosítani, de akik ateista létükre a vallási rovatot látogatják, azokra többnyire jellemző, amit írtam, hiszen nem is eszmecserére jönnek, hanem provokálni. Akinek nem inge, az ne harasztkodjon!
2014. dec. 18. 23:31
 13/24 anonim ***** válasza:

"Hát ebben egyáltalán nem vagyok biztos. Ezen az oldalon is jobbára olyan ateistákkal találkoztam, akik ugyanazokat kántálták, amit sokan mások az utcán, a médiában, vagy bárhol a világon. Ezek volnának az önálló gondolatok?"

Nem a gondolatok voltak önállóak, hanem a döntés, hogy melyik gondolat a helyes.

Ha például én egy ateistától azt hallom, hogy a kórokozók miatt vannak a betegségek, míg egy keresztény azt mondja nekem, hogy a Sátán elküldött egy démont, hogy beleköltözzön a testembe és ő betegített meg, akkor eldönthetem, hogy melyik a helyes állítás.

Egy értelmes embernek nem kérdés, hogy melyik opciót választja a kettő közül.

2014. dec. 19. 09:03
 14/24 anonim ***** válasza:

"meg is vagyok keresztelve és még is 13-14 éves koromra létre tudtam hozni a saját világképemet"

Igen, létezik ilyen is.

De azért sokkal nagyobb az esélye, hogy maradsz a tanult világképben, nem?

Főleg, ha még más példa sincs előtted.

2014. dec. 19. 09:09
 15/24 A kérdező kommentje:
hogy lehetne maradni ebbe a világképbe ennyi bűnösség után?
2014. dec. 19. 12:32
 16/24 anonim ***** válasza:
Vallasos vagyok, bar nem igy neveltek. 20 eves korom ota egyedul elek, a szuleim egyaltalan nem tamogatnak, tehat kicsit sem vagyok onallotlan. Nem felek a halaltol, regen se feltem. Nem fogadok el minden tanitast kritika nelkul, sot, eleg szorszalhasogato tudok lenni. Hiszek az evolucioban es nem hiszem, hogy azert lettem nathas, mert megszalltak a demonok. Viszont megtapasztaltam Isten jelenletet, igy a legjobb tudasom szerint igyekszem szolgalni Ot. Az ilyen kerdesekkel az a baj, hogy egy kalap ala vesz tobb milliard embert. Midenkinek mas a hattere, masok a motivacioi. Te sem gondolhatod komolyan, hogy ugyanazt a semat ra lehetne huzni egy kis magyar falusi iskola katolikus vallasu tanitojara, mint egy brooklyni ortodox zsido uzletemberre vagy egy tibeti buddhista szerzetesre.
2014. dec. 19. 13:13
 17/24 anonim ***** válasza:
100%

Minden vallásnak két alapvető mozzanata van: az egyik az élet utáni lét, a másik a teremtő léte.

Mindkettő egy-egy fontos dolgot testesít meg: az egyik a jövőt, a másik a múltat.

Az ember alapvetően a jelenben él, nem ismeri egy bizonyos határon túl sem a múltját, sem a jövőjét. Ezért fedi le a teremtő képe és a halál utáni lét képe e kettőt.

A teremtő feltételezése egy megnyugtató választ ad a múltra, hogy honnan jöttünk, miért vagyunk a jelenünkben. Még ha nem is bizonyíthatóan igaz, de legalább ad valami választ e kérdésre.

A halál utáni lét képe pedig egy erős érzelmi indíttatásból született meg. Melyiket könnyebb elfogadni? Azt, hogy valaki megszűnik létezni, nem létezik többé, vagy azt, hogy létezik, csak olyan útra, távolságba megy, hogy soha többé nem látjuk? Mindkettő egyenértékű végeredményben az itthon maradott számára, de mégis a tudat, hogy még élhet, és talán jobb is lehet neki, megnyugtató. Ebbe kapaszkodnak bele a különböző vallások is, mert az, hogy valaki végleg megszűnik létezni, az sokkal rosszabb tudat, mint az, hogy a mennyországba kerül vagy majd egyszer újra leszületik erre a világra.

Az ember alapvetően fél az ismeretlentől, mert nem tud mit kezdeni vele, ezért próbálja számára ismert, vagy ismertnek vélt dolgokkal betömködni az ismeretlenség hézagait. A múlt és a jövő pedig egy bizonyos határon túl az ismeretlenség homályába burkolózik a jelenben élő ember számára.

Tehát én nem mondanám, hogy fantáziátlan a vallásos, mert ahhoz azért fantázia kell, hogy az ember elképzeljen egy teremtőt és egy mennyországot/poklot, vagy reinkarnálódást, vagy hasonlókat. Sőt, a vallásosak ilyen szempontból sokkal fantáziadúsabbak, mint az ateisták, mert számukra a bizonyítható dolgok, vagyis a biztos valóság sokkal fantáziátlanabbnak tűnik, mint az elképzelt dolgok. A saját gondolatok és vélemények léte vagy nemléte pedig szerintem teljesen független attól, hogy valaki vallásos-e vagy nem, nincs összefüggés a kettő között.

2014. dec. 19. 13:50
 18/24 anonim ***** válasza:
23%

Ostobaság lenne azt hinni egy autó, vagy ház láttán, hogy az csak úgy magától jött létre. Kellett hozzá tervező és aki megcsinálja. Ez a világ akkor csak úgy magától jött volna létre? A semmiből, ami csak úgy felrobbant? A semmi nem szokott felrobbanni, vagy talán te láttál már olyat?

A halál véget vet minden képzeletnek. Mit is képzelünk mi? Azt, hogy amiket megszereztünk, magunkkal visszük? Úgy élünk sajnos, mint akik tényleg azt hiszik.

2014. dec. 19. 16:05
 19/24 A kérdező kommentje:
18. 200 éve még nem tudták az emberek hogy az ősrobbanásból lett a világegyetem,addig azt hitték hogy az isten 7 nap alatt elrendezte a világot,most már tudják a hívők is hogy nem a Bibliai teremtéstörténet játszódott le,és most azt nem tudják az emberek hogy mi indította be az ősrobbanást,ha 200 év múlva megtudják akkor hova fogják tenni Isten szerepét a világegyetembe?:) a vallás még mindig az emberi tudatlanságon alapul,mert az ember nem tudja elfogadni azt hogy valamire egyszerűen nincs válasz ,ezért a vallás segítségével kitaláltak a hívők minden számukra érthetetlen cselekményhez vagy folyamathoz választ
2014. dec. 19. 21:42
 20/24 anonim ***** válasza:
Az csak egy hit, hogy az ősrobbanásból lett a világegyetem. Semmi több.
2014. dec. 19. 22:04
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!