Miért utasítja el az ortodox egyház a Szűz Mária ill. a szentekről készült szobrokat?
Eltérések más keresztény felekezetektől [szerkesztés]
A Nevszki Székesegyház Szófiában, az egyik legnagyobb ortodox székesegyház Európában.
Katolicizmus [szerkesztés]
Az ortodoxia elutasítja a római pápa primátusának és tévedhetetlenségének tanát. Tagadja azt a tételt is, amely szerint a Szentlélek nemcsak az Atyától, hanem „a Fiútól is” (Filioque) származik. Szintén elveti Isten és a szentek szoborként való ábrázolásának gyakorlatát. Nem képezik részét az ortodox hitnek azok a tételek sem, amelyek a katolicizmusban az egyházszakadást követő időszakban tematizálódtak. Ilyen egyebek közt a purgatórium kérdése, illetve Szűz Mária szeplőtelen fogantatása. További részletek a nagy egyházszakadásnál.
========================
Ezt a wikipédiából másoltam( [link] és ott konkrétan azt írják ugye, h elveti Isten és a szentek szoborként való ábrázolását.Ezek szerint akkor nem csak arról van szó, h más ábrázolási formák az elterjedtek, hanem(gondolom) akkor ennek van valami elméleti, hittételi háttere is, ahogy annak is, h a protestánsok elutasítják az ikonok ill. szentképek tiszteletét, valamint a díszes templomokat.
nem a wiki a legszakszerűbb forrás, bár én is szoktam használni
ha tudtok mondani egy bármilyen profán témájú bizánci szobrot, OK
Tudom, h a görögkatolikus ill. ortodox egyház nem utasítja el a szentképeket,egyik fő jellegzetessége az ikonok, ez egy hasonlat akart lenni, h úgy, olyan módon utsítja-e el a szobrokat az ortodox egyház, mint a PROTESTÁNSAK a szentképeket.
Egyébként azért is kérdezem, mert a wikipédián ugye sok dilettáns is ír pontosnak tűnő, de valójában pontatlan írásokat.Azt, h Szűz Mária szeplőtlen fogantatását is tagadná az ortodox egyház, arról szintén nem hallottam, sőt, ez nem igaz:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!