Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Keresztények, ti mindennel...

Keresztények, ti mindennel egyetértetek, amit a Biblia ír?

Figyelt kérdés

Ha én valamelyik pontját nem érzem magaménak, nem értek vakon egyet minden mondatával, akkor nem vagyok igazi keresztény?

Számomra pl. fontos a környezet-és állatvédelem, és egy keresztény barátnőmmel beszélgettünk a vegetáriánus/vegán táplálkozás és a Biblia közötti kapcsolatról. A Biblia szerint az ember az uralkodó faj, aki az állatok felett áll, és az állat azért lett teremtve, hogy annak váladékát (ami eredetileg a kicsinyeinek van szánva) megigyuk, és húsát megegyük, többi részét is felhasználjuk a javunkra.

Én ezzel abszolút nem értek egyet, még ha a Bibliában így is van írva.

2014. nov. 27. 17:45
1 2 3
 21/25 anonim ***** válasza:

"Nem és Jézus Krisztus sem értett egyet. Erről az:-"Én pedig azt mondom"-, kezdetű mondatainál találkozhatsz."

-->Csakhogy Jézus szavai ott nem az Ószövetségi írások hitelességére, hanem a rabbinikus magyarázatra vonatkoznak, hanem a rabbinikus írásmagyarázat helytelenségére! A rabbik voltak azok akik által "megmondatott" a népnek, hogy mit hogy kell érteni. Nézzünk szemléltető példákat a hegyi beszédből:

"Hallottátok, hogy megmondatott: Szeresd felebarátodat és gyűlöld ellenségedet. Én pedig azt mondom néktek: Szeressétek ellenségeiteket, áldjátok azokat, a kik titeket átkoznak, jót tegyetek azokkal, a kik titeket gyűlölnek, és imádkozzatok azokért, a kik háborgatnak és kergetnek titeket." [Mát 5,43-44]

Akik nem ismerik az Ószövetséget, azok azt gondolják, hogy a 43. versben, a "gyűlöld ellenséged" szakasszal Jézus Ószövetséből idéz. Csakhogy a Bibliatudomány nem ismer ilyen ószövetségi idézetet! A történelemből ma már tudjuk, hogy ez egy rabbinikus magyarázat volt, az esszénusoktól ismert. Jézus EZT bírálta felül. Az egész hegyi beszéd tehát a rabbik írásmagyarázatát vizsgálja felül, és adja meg a helyes magyarázatot az Írásokhoz. Erre utalást találunk a hegyi beszéd más helyén is:

"Mert mondom néktek, hogy ha a ti igazságotok nem több az írástudók és farizeusok igazságánál, semmiképen sem mehettek be a mennyeknek országába." [Mát 5,20]

Tehát Jézus nem az Ószövetséggel nem értett egyet, hanem az akkori kommentátorokkal. Hogy Jézus mennyire egyetértett az Ószövetséggel, azt bizonyítja az a mondat, amelyet szintén a hegyi beszédben intézett a hallgatókhoz:

"Ne gondoljátok, hogy jöttem a törvénynek vagy a prófétáknak eltörlésére. Nem jöttem, hogy eltöröljem, hanem inkább, hogy betöltsem." [Mát 5,17]

A "Tövény" és a "Próféták" a héber kánonnak, vagyis az Ószövetségnek, a két nagy csoportja. Előbbi Mózes 5 könyvét, utóbbi a nagypróféták - Ésaiás, Jeremiás, Ezékiel - és a kispróféták - Hóseástól Malakiásig - könyeit tartalmazzák. Jézus világosan megmondta, hogy ezeket nem eltörölni jött.

2014. nov. 28. 15:34
 22/25 anonim ***** válasza:

A Kérdezőnek pedig:

Igen, mindennel egyetértek, ahogyan Jézus is mindennel egyetértett. A Biblia szerint az ember valóban az állatok felett áll, mert az embert Isten a saját képre és hasonlatosságára teremtette, míg az állatokat nem.

Az viszont tévedés, hogy az állatokat arra teremtette volna Isten, hogy az ember megegye őket. Az embernek Isten eredetileg vegetáriánus táplálékot parancsolt [1Móz 1,29]. Éppen ezért én is vegetáriánus vagyok. Az emberiség is kb 1500 évig vegetáriánus is volt. Csak az Özönvíz idején engedte meg Isten bizonyos állatok fogyasztását (különbséget tett a tiszta és a tisztátalan állatok között), valószínű azért, mert az Özöníz minden növényt elpusztított. Az újjáteremtett földön azonban az édeni minta alapján ismét vegetarianizmus lesz, ahogy eredetileg is az volt.

2014. nov. 28. 15:44
 23/25 Pietrosol ***** válasza:

# 21!

Csodálatos dolog megszólítani a másik embert, így kezdődik a társalgás. Próbáld ki!

""Hallottátok, hogy megmondatott: Szeresd felebarátodat és gyűlöld ellenségedet....Akik nem ismerik az Ószövetséget, azok azt gondolják, hogy a 43. versben, a "gyűlöld ellenséged" szakasszal Jézus Ószövetséből idéz. Csakhogy a Bibliatudomány nem ismer ilyen ószövetségi idézetet!"

Akkor az úgynevezett Bibliatudománnyal foglalkozó embereknek az értő olvasás terén, -finoman fogalmazva-, van mit bepótolniuk. Ha azt írom, hogy: "Emberek mossák tisztára a testüket benne és isszák. Főzik benne az ételüket és az égből is ez hullik, hogy táplálja az életet,...stb", akkor egy közepes értelmű embernek is világossá válik, hogy, bár csak utaltam rá, de a vízről van szó. Amikor azt olvasod, hogy "Vénet, ifjat, szűzet, gyermeket és asszonyokat öljetek meg mind egy lábig,", akkor az ellenséghez való viszonyról kapsz képet. Ebben szerinted a: "Szeressétek ellenségeiteket, áldjátok azokat, a kik titeket átkoznak, jót tegyetek azokkal, a kik titeket gyűlölnek, és imádkozzatok azokért, a kik háborgatnak és kergetnek titeket."- idea vagy a: "Szeresd felebarátodat és gyűlöld ellenségedet." idea ölt testet? Szerinted amikor Jézus Krisztus azt mondja, hogy "Szeressétek ellenségeiteket", ugyanakkor, valójában egyetért azzal, hogy "Vénet, ifjat, szűzet, gyermeket és asszonyokat öljetek meg mind egy lábig,"?

Nyilván olvastad az úgynevezett Ószövetséget, tehát tudod, hogy telis-tele van olyan képekkel, amelyek bemutatják ahogy az ellenségeikhez viszonyultak. Mivel ezek a ma is olvasható Bibliában jelennek meg és tökéletesen szembemennek Jézus Krisztus tanításaival, ezért valójában az a furcsa, hogy a két világ közötti szakadékról egyáltalán beszélni kell.

"Ne gondoljátok, hogy jöttem a törvénynek vagy a prófétáknak eltörlésére. Nem jöttem, hogy eltöröljem, hanem inkább, hogy betöltsem."

Azért neki kellett betölteni, tökéletessé tenni, mert az előtte nem sikerült. Ha sikerült volna, tökéletes lett volna akkor, nem kellett volna tökéletessé tenni, hiszen csak azt lehet tökéletessé tenni, ami korábban nem volt az. Gondolom ez egyszerű?

Mindamellet: "A törvény és a próféták Keresztelõ Jánosig valának"

2014. nov. 28. 19:02
 24/25 anonim ***** válasza:

A Biblia nem ír arról, hogy mit jelent az, hogy hajtsátok uralmatok alá a Földet.

De Jézus példabeszédet mondott a jó pásztorról, aki életét adja juhaiért. Már az Ószövetségben is pásztorokhoz hasonlítja a vezetőket.

2014. nov. 28. 20:50
 25/25 anonim ***** válasza:
Bírom ezeket a megrögzött lepontozókat.Érvet egyik sem írna,hogy mit írtam rosszul.
2014. nov. 28. 21:00
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!