Megállja a helyét a Biblia alapján?
Megállja a helyét a Biblia alapján, hogy 1. Jézus a zsidókhoz tér vissza
2. A zsidó kiválasztott nép volt
3. A zsidó ma is a kiválasztott nép
4. A szellemi Izrael más emberekből áll, mint a testi Izrael
5. Isten elvetette Izraelt
6. Jézus mindvégig csak a zsidókhoz szólt, mindössze egy látomásban említette meg haloványan a nemzetekbelieket
7. Kamatot szedni zsidók közt tilos, csak a gójokon szedhetnek.
8. Izsák/Izmael, Jákob/Ézsau, Támár két gyermeke ugyanaz a történet pepitában?

A népét nem vetette el teljes egészében, látható tisztán a Jelenések könyvének 12 törzsi felsorolásából is (bár megjegyezném, hogy bizony a 12-szer 12000-es nép elég kevés, bizony jogos a fogalmazás, hogy 'maradék').
Dániel 9. fejezetének végén területi meghatározás van hangsúlyozva. De látható napjainkban is, hogy elhatároztatott a pusztulás, végig tart a háború.
Hogy érthetőbb legyen ez az elvetett-nem vetett el fogalom, Jézus Izrael elveszett juhaihoz jött anno, de elvetette, megdorgálta, sőt már akkor ítéletet mondott sokakra, így Korazinra, Bethsaidára, Kapernaumra. A farizeusokra, írástudókra megvolt a megtéretlen, vak mivoltukról a nagyon is dorgáló véleménye. De Izrael maradékát megtartatta, akik sajnos nem maradtak sokan ahhoz a hatalmas néphez képest, akik valójában abban az időben Jákob gyermekei voltak.
Az előző válaszodhoz még ennyit hozzáfűznék:
"de tévedés az, hogy a tanítványoknak három és fél évig csak a zsidóknak volt szabad hirdetniük az Evangéliumot"
Ilyet nem állítottam! Izrael népének kellett hirdetni, de nem kizárólagosan, hiszen pünkösdkor több nép is jelen volt, akikhez a tanítványok szóltak kinek-kinek a maga nyelvén.
Én ezt írtam, ami nincs teljesen köszönőviszonyban azzal az állítással, amit nekem akartál betudni:
"3 és fél évig Izraelnek kellett prófétálniuk, majd azután kiküldettek a pogányokhoz. "
"Lehet, hogy nem üdvösségi kérdés a Dániel könyvének az értelmezése - talán -, de Izrael státuszának értékelése az, bármi legyen erről a véleményed."
Istennek hála, Jézus nem e szerint ítéli meg az embereket. Mt 25;31-46

Az általad idézett Mt 25-ben az eme legkisebbek, azokra vonatkozott, akik Jézust körülvették, akik között egyetlen gój sem akadt, az esemény pedig, amiről Jézus beszélt nem más, mint a nemzetek ítélete, aszerint, hogy hogyan bántak Jézus vér szerinti testvéreivel. Itt is olvashatsz még erről az eseményről:
"Mert ímé, azokon a napokon és abban az időben, amikor meghozom Júda és Jeruzsálem fogságát: Egybegyűjtöm akkor mind a pogányokat, és levezetem őket a Josafát völgyébe, és perbe szállok ott velök, az én népemért és örökségemért, az Izráelért, amelyet szétszórtak a pogányok közé, és megosztoztak az én földemen; Népemre pedig sorsot vetettek; a fiút szajháért adták oda, a leányt pedig borért cserélték el, hogy ihassanak....Serkenjenek fel és jőjjenek fel a népek a Josafát völgyébe; mert ott ülök törvényt, hogy megítéljek minden népeket. Eresszétek néki a sarlót, mert megérett az aratni való! Jertek el, tapossatok, mert tetézve a kád, ömlenek a sajtók! Mert megsokasult az ő gonoszságuk! Tömegek, tömegek! az ítélet völgyében! Mert közel van az Úrnak napja az ítélet völgyében! A nap és hold elsötétednek; a csillagok bevonják fényöket; Az Úr pedig megharsan a Sionról és megzendül Jeruzsálemből, és megrendülnek az egek és a föld; de az Úr az ő népének oltalma és az Izráel fiainak erőssége! És megtudjátok, hogy én vagyok az Úr, a ti Istenetek, aki a Sionon lakozom, az én szent hegyemen. És szentté lészen Jeruzsálem, és idegenek nem vonulnak át többé rajta. És majd azon a napon a hegyek musttal csepegnek és a halmok tejjel folynak, és a Júda minden medre bő vízzel ömledez, és forrás fakad az Úrnak házából, és megöntözi a Sittimnek völgyét. Égyiptom pusztasággá lészen, Edom pedig kietlen sivataggá; a Júda fiain való erőszakosságért, mert ártatlan vért ontottak azoknak földén. De a Júda örökké megmarad; Jeruzsálem is nemzetségről nemzetségre. És kitisztítom vérökből, amelyből még ki nem tisztítottam, és a Sion lesz az Úr lakóhelye!" (Jóel 3,1-3:12-21)
De ajánlom figyelmedbe a 83. zsoltárt is. Amit fentebb írtam arról, hogy amiben másképpen értesz, mint a Biblia, azt Isten majd kimunkálja, csak akkor vonatkozik rád, ha nem akarsz a Bibliával védekezni a Biblia ellen.

"Az általad idézett Mt 25-ben az eme legkisebbek, azokra vonatkozott, akik Jézust körülvették, akik között egyetlen gój sem akadt, az esemény pedig, amiről Jézus beszélt nem más, mint a nemzetek ítélete, aszerint, hogy hogyan bántak Jézus vér szerinti testvéreivel."
Nem értek egyet, és a Bibliát olvasva az írások sem támasztják alá ezt:
32.
És elébe gyűjtetnek MIND (pasz/pan - összes, teljes mindegyik) a népek...
Kivétel nélkül, az összesről beszél, és nem pogányokról, vagy bármiféle szeparálásról.
Jóel könyvében szó van az ítéletről, de arról, hogy Isten szentjeit bántó emberek ellen ítél az Úr. Mert ha úgy értelmezném, ahogy gondolom, hogy értelmezed, akkor a rész arról szól, hogy Jákob gyermekei kivétel nélkül megtartatnak, és minden más nép elpusztul. De ez egyértelmű hibás megközelítés, de amúgy is erőszakkal lehetne így értelmezni. Te meg lásd Jelenések könyvének 20-as fejezetét.
" Amit fentebb írtam arról, hogy amiben másképpen értesz, mint a Biblia, azt Isten majd kimunkálja, csak akkor vonatkozik rád, ha nem akarsz a Bibliával védekezni a Biblia ellen."
Igen, ezt a felmagasztaló részt nem szeretem, amikor Ti vagytok egy adott szinten, és ha elég alázatos és gyülekezetdogma imádó vagyok, akkor eljuthatok arra a csodálatos szintre, amiben most Ti vagytok.
Ne feledd: Az ismeret felfuvalkodottá tesz! Inkább szeretnék tudatlan maradni, és nem dogmákat gyártani aszerint, hogy éppen melyik gyülekezet tanítását hallgatom, és melyik betűjét forgatom ki a könyvnek.
Amíg az egyik üdvösségkérdést csinál a nyelveken szólásból, a másik a szombatnappal teszi ugyan ezt, míg a harmadik prédikáló munkát hirdet, mert anélkül nem menekülhetsz. Mindegyiket Isten ereje, szelleme, Krisztusa vezeti, és bár nem tévedhetetlenek, mert emberek, de nincs állításuk, amit visszavonnának, csupán megmagyaráznak, hogy nem tévedtek, csak rosszul értelmezték, és most már jól értelmezik. Persze ezek mind egy olyan szinten vannak, amit addig nem érek el, amíg ugyan azt a dogmarendszert nem kántálom, amit ők. Mert ha eltévedek, a sátán, mint ordító oroszlán csap le rám, és a kénköves pokolban fogok izzani.
Minden gyülekezetben Isten vezetésével élesen eltérő magyarázatok, és tanítások alapján egyetlen gyülekezet van, mely Isten szent szavát hirdeti, és ebből több száz van. Fontos, hogy nyelveken szóljak, mert ez ékes bizonyítéka Isten szellemének jelenlétére, amit a másik egyház tagad, mert a Biblia semmi ilyet nem tartalmaz, ellentétben azzal, hogy a szombat nap megtartása különös hangsúlyt kap, melyet a feltámadás után is ünneplünk, ami jel Isten népe között, amit tagad egy másik, mert Isten népének jele az, hogy hirdetik a szent nevét prédikálva a népeknek, amit természetesen Isten Egyháza megmosolyog, hiszen ők az egyetlen közösség, mely nemcsak az ószövetségi ünnepeket tartják meg, de azt esznek, melyet Isten parancsolt, hogy a nép egyen, és Isten javallatait maradéktalanul megtartják, hogy jól legyen soruk. Már majdnem mindegyikhez alkalmazkodnék, de eszembe jut, hogy bizony ezek nem történelmi egyházak, melyeket Péter alapított, vagy évezredes, évszázados tudással, tapasztalattal rendelkeznek, és professzorok, tudósok magyarázták azokat a sorokat, melyeket mi megszentelődött, nyelveken szóló, prédikáló szombatünneplő, ószövetségi törvényeket megtartó Izraelita pogányok csak sejthetünk.
Remélem Isten segítségével ha nem is jutok egyszer el arra a magasságba, amelyben Te vagy, hiszen az már szellemi és lelki képességemnek talán messze nehéz lenne, de megközelíthetem, és megtisztelsz, hogy igen páratlan, Isten által megszentelt és kidolgozott tudásodat megosztod velem, amit alázatosan befogadhatok, és ha nem is Isten által, de Isten felkentje által taníttatva leszek.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!