Mindenki, aki nem hisz Istenben, a pokolra jut?
De hát ő imádkozik a saját Istenéhez, a Szent Majomhoz. Miért kerülne már pokolba? (Már ha feltételezzük, hogy van pokol.)
Legszívesebben azt mondanám, hogy a vallások teljesen feleslegesek, de nem mondom, mert azért nem teljesen.
A második vatikáni zsinat "Lumen gentium" kezdetű dogmatikus konstítúciója a következőt tartalmazza a témával kapcsolatban:
"Akik ugyanis Krisztus evangéliumát és az ő Egyházát önhibájukon kívül nem ismerik, de őszinte szívvel keresik Istent, és a kegyelem hatására teljesítik a lelkiismeretük szavában fölismert akaratát, elnyerhetik az örök üdvösséget. Az isteni Gondviselés azoktól sem tagadja meg az üdvösséghez szükséges segítséget, akik önhibájukon kívül nem jutottak el Isten kifejezett ismeretére, de -- nem az isteni kegyelem nélkül -- iparkodnak becsületesen élni. Mert ami jó és igaz van náluk, azt az evangéliumra való előkészületnek értékeli az Egyház és Isten adományának tartja, aki megvilágosít minden embert, hogy végül élete legyen."
Nem, dehogy. Nem jut a pokolra a kisfiú. De miért kellene neki meghalnia?
#2-esnek:
"azt az evangéliumra való előkészületnek értékeli az Egyház"
Már annak idején sem volt szimpatikus, ahogy Kajafás Jézust megosztó személyiségnek értékelte.
Ez sem szimpatikus, hogy engem az egyház értékel.
Az egyháznak semmi köze ahhoz, hogy én hogyan imádom istent, és mit beszélgetek vele. Az egyház abban a pöffeszkedő, öntelt hitben él, hogy istennel csak rajta keresztül lehet kapcsolatom. De ez nem igaz!
Ezért önmagában nem kárhozhat el. Isten mindenkivel szemben igazságos és irgalmas. Amikor Jézus a pokollal fenyegetőzik, olyanoknak beszél, akik hallották az örömhírt , látták a csodákat, megtérhettek volna, de nem tették.
"És te, Kafarnaum! Vajon az égig emelkedel? A pokolba süllyedsz. Ha Szodomában mentek volna végbe a csodák, amelyek benned történtek, még ma is állna. De mondom nektek: Szodoma földjének elviselhetőbb lesz a sorsa az ítélet napján, mint neked."(Mt 11,23)
"Ha nem jöttem és nem tanítottam volna őket, nem volna bűnük. De így nincs mentségük bűneikre. Aki engem gyűlöl, Atyámat is gyűlöli. Ha nem vittem volna végbe olyan tetteket közöttük, amilyeneket senki más nem vitt végbe, nem volna bűnük." (Jn 15,22)
Szia!
Minden ember - függetlenül attól, hogy hitt Istenben vagy sem - halála után a pokolba kerül, mert a pokol a Biblia szóhasználatában (héber seol, görög hádész) a halottak tartózkodási helyét jelöli. A Szentírás szerint innen lesz feltámadás az igazaknak az üdvösségre és örök életre, a gonoszoknak pedig a kárhozatra, vagyis az örök halálra.
A példádban említett önzetlen és jólelkű kisfiú, aki a légynek se ártana értelemszerűen nem gonosz, így minden valószínűség szerint az üdvösségre fog feltámadni.
Üdv. Péter
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!