Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Hányan vagyunk keresztyének...

Hányan vagyunk keresztyének (reformátusok), baptisták és hitgyülisek az oldalon?

Figyelt kérdés
Csak érdekel, elég, ha annyit írsz, hogy "én"

2014. szept. 3. 21:21
1 2 3 4
 21/32 A kérdező kommentje:
az a lényeg, hogy a keresztény a keresztből jött létre ergó a keresztre néznek, míg a keresztyén Jézusra néz. Nem tudom, érthető-e, nem vagyok jó magyarázó
2014. szept. 5. 20:21
 22/32 anonim ***** válasza:

Etimológiai alapképzés:

A keresztény szó a Krisztus szóból jött létre, és nem a kereszt szóból!

"A Messiás szó fordítása óhéberről ógörögre a „Krisztus” szó a Chrisztosz (Χριστός) főnévből származik. Ebből született a görög chrisztianosz (Χριστιανος), illetve a latin Christianus kifejezés, amelyek jelentése „Krisztus-követő”, „krisztusi”. A szó középkori magyar formája kirisztián, kirisztyán, majd keresztyén volt (érdekes, hogy az orosz krisztyányin parasztot jelent, a prasztój, viszont, egyszerűt). A 17. századtól azonban, a katolikus egyházban elterjedt a keresztény alakváltozat a könnyebb ejthetősége miatt, majd a kereszt szóval is összekapcsolták."

Forrás wikipedia

2014. szept. 5. 22:06
 23/32 anonim ***** válasza:
A keresztyén kifejezés régies, míg a keresztény a "modern", nincs jelentésbeli különbség.
2014. szept. 5. 22:08
 24/32 jonyka01 ***** válasza:

Előbbi, debizony van különbség.

ksz. Nem, nem mindegy, ha már beszélünk róla, akkor beszéljünk róla.

2014. szept. 6. 09:00
 25/32 anonim ***** válasza:

Kedves 24-es!

"A magyar nyelvben nagyon sokáig a keresztyén szót használta mindenki még a reformáció után is. Nem volt felekezeti különbség a szóhasználatban. Pázmány is a keresztyént használta, de Káldi György 1626-ban kiadott első teljes magyar nyelvű katolikus bibliafordítása is ezt a szót használta. A keresztyén szó használatának helyességét egyébként még az 1967-ben kiadott katolikus fordítású Biblia magyarázata is helyesnek tartja, amikor azt írja, hogy a keresztyén szó jelentése „szóról szóra annyit jelent, mint Krisztus követője, tanítványa, híve”."

forrás: [link]

2014. szept. 6. 13:18
 26/32 anonim ***** válasza:
#19 mit halandzsazol?
2014. szept. 8. 15:55
 27/32 anonim ***** válasza:
100%
HGy- én :P
2014. szept. 9. 22:12
 28/32 anonim ***** válasza:
Szintén HGY :)
2014. nov. 1. 22:29
 29/32 anonim válasza:
baptista
2014. nov. 18. 21:16
 30/32 anonim válasza:
Én is Baptista Vagyok :D
2014. nov. 23. 17:29
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!