Tudom, buta kérdésnek hangzik, de eddig csak katolikus misén vettem részt, és persze felmerülhet a "miért ne vetnének?" kérdés is, de nem találok rá sehol választ. Köszi előre is annak, aki tud segíteni! :)
Mikor még nem tudtam melyik a jobb és melyik a bal kezem előfordult, hogy balkézzel vetettem keresztet, a mamám meg olyankor rám szólt, hogy ne úgy, mert nem vagyunk reformátusok.
Ebből kiindulva szerintem igen.
2014. aug. 12. 14:40
3/13 anonim válasza:
Az ortodoxok is szoktak.
2014. aug. 12. 14:49
4/13 jonyka01 válasza:
a protestáns vallásokra (mint amilyen a református is), nem jellemző a kereszt. A katolikusok (és az ortodoxok, mivel kb egyszerre alakultak) vetnek keresztet és elsődleges szimbólumnak számít. A református templomokban sem nagyon látsz keresztet, vagy ha valami csoda folytán mégis, általában nincs rajta Jézus alak. A templomtetőn is csillag van, nem pedig kereszt. (Bal kézzel sem vet keresztet a református).
2014. aug. 12. 15:01
5/13 megfelelő válasza:
Hiszed-e vagy sem, de a templom tornyán a reformátusoknál nem csillag, hanem egy buzogány van. Kérdezzetek meg róla bármilyen ref.lelkészt.
2014. aug. 12. 15:05
6/13 jonyka01 válasza:
igaz, valóban nem csillag. Nem is ez volt a kérdés.
2014. aug. 12. 15:21
7/13 anonim válasza:
Nem vetnek keresztet. De majd úgyis észreveszed, hogy senki nem csinálja, egyébként sincs semmi rituálé. Én mindig rettegek a katolikusoknál, mert ott aztán térdelni kell, visszaválaszolgatni, talán latinul, fogalmam sincs, sosem tudtam követni, na ilyen a reformátusoknál nincs, szerencsére.
2014. aug. 12. 16:04
8/13 anonim válasza:
Nem, és a misét sem misének hívjuk, hanem istentiszteletnek vagy áhítatnak.
2014. aug. 12. 16:36
9/13 kzs válasza:
Nem, a reformátusoknál nincs semmi ilyen.
2014. aug. 12. 16:39
10/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Igen, azt tudom, hogy istentisztelet a neve, úgy is akartam a kérdést feltenni, hogy szeretnék ellátogatni református istentiszteletre, de nem tudom, mi ott a szokás, meg mennyire fogom magam kívülállónak érezni, mert hiába voltam misén többször, a formális dolgok miatt egyszerűen nem tudtam beleszokni. A református valláshoz húz a szívem, és ha végre el tudok menni istentiszteletre, akkor tudni akartam legalább erről, mire számíthatok.
(Mert, amikor én imádkozom, nem szoktam keresztet vetni.)
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!