Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért nem tudják elfogadni az...

Miért nem tudják elfogadni az ateisták, hogy vannak hívők, akik így érzik jól magukat?

Figyelt kérdés

Például ez is egy pont ilyen kérdés:

http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallaskri..

Ha valaki hisz Istenben, az az ő dolga, minek kell erről vitatkozni, vagy másokat lebeszélni.

Sőt, ami számomra a legfelháborítóbb, milyen jogon hülyézik le a hívőket? Fordítva is szokott ilyen lenni? Hívő hülyéz le ateistát?

Tisztelet a kivételnek mindkét oldalon!

2010. jan. 16. 15:43
1 2 3 4 5 6
 41/52 A kérdező kommentje:
Szerintem is mellőzzük!
2010. jan. 17. 02:03
 42/52 anonim ***** válasza:

Nem mindenképpen a saját válaszomra gondoltam, írtak mások is elgondolkodtató dolgokat, amire még nem reagáltál. Azonban most nem ragadom ki azokat, inkább arra válaszolok amit nekem írtál. :)

Én a kirekesztés, és az intolerancia alatt nem ezeket értem. Kicsit más jellegű dolgokat. Szavak számomra soha nem bírtak különösebb jelentőséggel, azonban annál jobban a tettek.

Had szemléltessem egy példával, hogy mire gondoltam ami bár megtörtént, lehet akár kitalált is.

Budapesti vagyok, de megismerkedtem egy aránylag egy közelben lévő faluban egy lánnyal. A lány családja mélyen vallásos. Keresztények. A lány annyira nem, de most nem is lényeg. Történt egyszer, hogy szerelmesek lettünk egymásba, a lány akkor 18 éves volt, én 21. A probléma a bemutatásnál kezdődött, először az én szüleim ismerték a lányt, ott nem volt probléma, szerették, sőt odavoltak érte.

Noh és ezután jött a feketeleves, a lány szeretett volna bemutatni engem az ő szüleinek. Kb a második kérdésük az volt, hogy keresztény vagyok e, amire azt feleltem, hogy bár megvagyok keresztelve, nem különösebben érdekel a vallás. Itt már elég csúnyán néztek. Harmadik kérdés az volt, hogy mikor akarom elvenni a lányukat. Ez kicsit sokkolva ért, s azt feleltem, hogy egyelőre nem döntöttük el. Erre még csúnyábban néztek, aztán a kedves apa elküldött engem, (igaz illedelmesen) hogy szeretnének a lányukkal beszélni négyszemközt, most ideje lenne menni. Megtettem, bár iszonyatosan bántott, hogy a lány nélkül kell hazavonatoznom 1 órát, s hogy ilyen hamar, és látszólag tragikusan ért véget a találkozó.

A lány ezután nem keresett telefonon, én meg otthon vártam hívását, mobilja ki volt kapcsolva. Másnap hívott fel, és sírva mesélte el, hogy szülei teljesen kikészültek amiért egy ilyen "pogány" (lol) fickót talált magának, s a lány elmondta azt is, hogy már lefeküdtünk, ezen mégjobban kiakadtak. Végül azt az ultimátumot adták neki, hogy vagy elfelejt engem, és keres egy "normális" pasit, vagy a jövőben megvonnak tőle minden támogatást, és látni, hallani se szeretnének felőle.

Pár napra rá személyesen megbeszéltük a dolgot, s a lány sírva bár, de az első lehetőséget választotta. Beleegyeztem, nem akartam, hogy miattam romoljon meg a viszonyuk.

Azóta eltelt pár év, namost nem árt tudni, hogy mi lett a lánnyal. Apja meghalt, anyja még életben van, de immár egyedül marad a faluban a házukban. A lány miután elvégezte az egyetemet (koleszba akkoriban nem engedték, mindig be kellett utaznia), elment otthonról, az első fickóval akit talált. Lett munkája, ezután elkezdte habzsolni a pasikat, kb havonta váltogatja őket.

Noh, és ez nem egy egyedi történet. RENGETEG ilyen történik. Van 3 olyan ismerősöm aki elvette a lányt, aztán persze válás lett a vége. (szerintem nemcsoda, pár hónap alatt nem lehet kiismerni a párunkat, nembiztos, hogy hosszútávon összeillenek, még ha eleinte nagy is a szerelem) Én is pont az élni, és élni hagyni szabályra támaszkodom, és pont ezért utálom a vallások nagyrészét...

Persze ha még nem találkoztál ilyennel, addig észre se veszed. Addig meg nem fogsz találkozni, amíg benne élsz, mert már másképp fogod fel a dolgokat. A vallásodhoz "méltóan".

Ha ez nem intolerancia, akkor micsoda? Beleavatkozni mások életébe saját szájunk íze szerint vallásra/egyházra hivatkozva? Ezzel megadva annak a lehetőségét, hogy tönkretegyük mások életét? Elrontani a nevelést, azért mert hiszünk valamiben? Ráerőltetni saját akaratunkat másokéra, zsarolással?

Rengeteg történetet, és hasonló példát tudnék még felhozni neked, hogy a vallások miért lehetnek ártalmasak akár a társadalomra, akár egyes személyekre nézve, de hogy őszinte legyek, ezt a kört már lefutottam párszor, és egy igazán vallásos személyt meggyőzni olyan, mint egy macskát arról, hogy kiengedett egerekre ne vadásszon. Meddő feladat.

Persze ellehet határolódni ezektől a régi erkölcsi korlátoktól, és lehetsz abban a tudatban, hogy így modernizálódik, csak akkor minek hiszel ABBAN a vallásban ami ezeket felállította? Keress másikat, vagy alkosd meg a sajátodat.

Vannak emberek akik túl primitívek ahhoz, hogy felfogják egy vallás lényegét, és azt hiszik, hogy az a jó amit a bibliában olvasnak, illetve ami a régi keresztény időkben szokás volt. Ezt akarják becsben tartani, és ebbe a mederbe terelni saját, és családjuk életét. Közben persze azt teszik amitől a vallások épp óvni kívánják őket, de képtelenek ezt felismerni, hisz ők abban a tudatban vannak, hogy épp isten akaratának megfelelően cselekednek. S ettől lesznek jobb emberek. Elvakultak. S sajnos ez igaz a vallásos emberek kb 70-80%-ára. Illetve a többi vallásra is.

Igazi kemény ortodox vallás? Nézd meg, ugyan így hat az emberekre. Jehovisták? Ugyanez. Iszlám vallás? ugyanez...

Szcientológia? Mégjóhogy, sőt.. Hindu? há' hogyne..

Szerintem ez nem jó, méghozzá nagyon nem.

Szerinted?

2010. jan. 17. 02:33
 43/52 A kérdező kommentje:

Köszi, ez volt a tökéletes válasz a kérdésemre, megértettem végre a problémát!

Nagyon elgondolkodtatott a válaszod, sok gondolat cikázik most bennem, de megpróbálom őket lehetőleg értelmesen és összefüggően leírni.

Szerintem van pár félreértés ez ügyben. Kit nevezünk vallásosnak?

Aki hisz Istenben, és a Biblia legfontosabb elveiben, tanaiban (Tízparancsolat, szerénység, azt tegyünk másokkal, amit mi is akarunk), vagy azt, aki az egész Bibliát kívülről tudja, és minden szavát szó szerint be akarja tartani?

Én az első csoporthoz tartozom, és én az egész kérdésemben őket tekintettem vallásosoknak. A második csoportot pedig már úgymond fanatikusoknak. Ez egyértelműen káros, amit a második csoport csinál!

Elmondom, hogy szerintem miért károsak ezek a fanatikusok (amit Te is leírtál abban a sztoriban).

Ugye a Biblia több ezer éve íródott, az erkölcsi szabályai a mai napig fennállnak és érvényesek (erre épül az egész nyugati társadalom is), de rengeteg minden változott azóta, és vannak dolgok, amik abszolút elavultak, és a hívők túlnyomó része nem is tartja be őket (pl. házasság előtti szex, maszturbáció tilalma).

Persze, jogosan felmerülhet a kérdés, hogy akkor miért tartom magam vallásosnak, vagy miért nem alapítok saját vallást. Mert én egyetértek a kereszténység alapjával, magával a gondolati magjával, ami az egésznek a lényege.

Nem attól lesz jó egy ember, vagy Istennek tetsző, hogy minden vasárnap otthon pihen, hogy házasság előtt egyáltalán nem szexszel (persze nem is fűvel-fával), vagy hogy nőként férfi ruhát hord (ezt is írja a Biblia), vagy hogy sosem maszturbál, hanem attól, hogy segít másokon, nem árt lehetőleg senkinek, tisztességes, becsületes, dolgos, nem csal és nem lop. Ez az egésznek a lényege szerintem, és nem az, hogy betartsunk szószerint több ezer éves hétköznapi viselkedésre vonatkozó tanácsokat!

Persze, ateistaként is lehet így élni, de a vallás egy plusz motiváció az ilyen életre.

Szerintem a Bibliába nagyon-nagyon sok dolog (a többség) szimbolikus. Nincs értelme mindent szó szerint betartani, ha egyszer nem értjük az egész lényegét!

Megmutatom ezt pár példával:

"Hat napon át munkálkodjál, és végezd minden dolgodat. De a hetedik nap az Úrnak a te Istenednek szombatja: semmi dolgot se tégy azon se magad, se fiad, se leányod, [se] szolgád, se szolgálóleányod, se barmod, se jövevényed, a ki a te kapuidon belől van"

Itt sem az a dolog gondolati magja, hogy vasárnap ne dolgozz! Miért ha vasárnap dolgozol, de mondjuk szombaton nem, akkor máris rossz ember vagy?

Az itt a lényeg, hogy ne feledkezz bele a munkába, legyen időd a családoddal, és ami különösen fontos, Istennel lenni. Legyen időd elmélkedni, imádkozni, a feleségeddel és a gyerekeiddel lenni!

És aki például vasárnap nem dolgozik, de mondjuk egésznap a tévét bámulja, a családját meg az imádkozást leszarja, az vajon megértett bármit is ebből az egészből a szó szerinti értelmezésen kívül?

"Házasság előtto szex tilalma."

Ez, ami nem kimondottan erkölcsi dolog, hanem hagyomány. Hány évesen mentek akkoriban férjhez a lányok, és hány évesen ma? Nem lehet egy 2000 éves szöveget szó szerint alkalmazni a mai nap (ugyanez a helyzet a nők hordjanak férfi ruhát paranccsal is!).

Ez a parancs két dolgoz mond:

- Ne szexelj túl korán!

- Ne szexelj fűvel-fával!

"Maszturbáció tilalma."

Ez a parancs szimplán a hit szempontjából káros. Ha nem maszturbálsz, ez lesz a központi gondolatod, és nem tudsz kellőképpen Istenre ráhangolódni. Ha viszont lerendezed heti 2szer 10 perc alatt, és a maradék idődben Istennel foglalkozol, akkor máris előrébb vagy, mint aki nem maszturbál.

"Ne hazudj!"

Szerintem ember nincs (még vallásos se), aki ezt szó szerint betartja! Anyuka megfőzni az ebédet, apától kérdezi, hogy ízlik, apa: Nem mondok semmit, a vallás tiltja a hazugságot!". Vagy mikor a gyerek rajzol két kriszkkrakszot, és kérdezi, hogy szép-e? Mit mondasz?

Vagy mikor a rómaiak üldözték a keresztényeket, és kínvallatással próbálták kiszedni belőlük, hogy hol vannak a többiek, akkor sem hazudhatták, azt, hogy nem tudjuk? Stb.-Stb., nem beszélve a másoknak jó hazugságról.

Még ezer és ezer ilyen példát lehetne hozni.

Akinek az az életcélja, hogy a Bibliát szóról szóra betartsa, az gyakran pont elsiklik a lényeg felett, hogy mi is a dolgok célja.

A tanácsok/parancsolatok nem célok, hanem eszközök! A célokkal kell tisztában lenni!

Bár talán egyszerűbb lenne alapítanom magamnak egy saját vallást:)!

2010. jan. 17. 03:14
 44/52 anonim ***** válasza:

Örülök, hogy sikerült válaszolnom érdemlegesen a kérdésedre, s ezzel együtt megértetted a problémám lényegét. :)

A gondom viszont pont ez amit Te is felvázoltál.

Te azok közé tartozol, akik nem szó szerint értelmeznek mindent, hanem mélyebben is belegondolsz a mondatokba, s akár új, olyan értelmet adsz egy-egy résznek ami a Te erkölcsi értékrendedbe beleilleszkedik. Így akár módosítva is azt.

Ez egy nagyon jó tulajdonság, de az én gondom az, hogy az emberek nagyrésze nem ilyen.

S ezeket a vallások pont olyan mederbe terelhetik, ahová nem kéne.

Hogy miért nem ilyen? Azért, mert vagy nincs energiájuk, idejük, vagy csak egyszerűen képességük erre.

Egyszerű emberek boldogságot, közösséget, válaszokat, és útmutatókat keresve.

Ezt a vallás megadja nekik, de számukra azok az útmutatások már nem mindenképpen tartalmaznak hasznos/jó dolgokat, ha nem alternatív módon értelmezik azokat mint ahogy le van írva.

Márpedig egy egyszerű ember, aki küzd a megélhetéséért, nem azzal lesz elfoglalva (hacsak nem pap), hogy ezekbe mélyebben belegondoljon.

Elfogadja azt ami le van írva, úgy ahogy van egészében, feketén fehéren.

S pont ez vezet az olyan példákhoz, amit felvázoltam, vagy egyéb kellemetlen jelenségekhez amiket ebből következtetve el tudsz képzelni.

A legnagyobb baj viszont az, hogy akik a vallást terjesztik, általában nem gondolnak ebbe bele, vagy nem magyarázzák el az embereknek ezeket a dolgokat, nem tudják megváltoztatni a hívőket, sőt, nem is próbálják, mert így is örülnek már, ha kicsit többen járnának templomba, többen adakoznának, így maradnak az egyszerűségnél. Azzal meg hogy Te is egy bizonyos egyház hívőjének mondod magad, máris támogatod azt az irányzatot, egyházat amit képviselsz.

Úgy gondolom, hogy a mai időkben egyszerűen már nem lenne szükség a hagyományos egyházakra, az erkölcsi normákat, értékrendet máshonnan is meglehet szerezni. Nekem például úgy gondolom, hogy sikerült (tudom ez elég egoista beszólás :P ), pedig soha nem támaszkodtam semmilyen vallásra ehhez. Körülöttem se élt soha vallásos ember, mégis minden igyekezetem arra irányul, hogy békésen éljek egyszerű életet, konfliktusok, mások megbántása nélkül toleranciával. Tiszteljem a többi embert, s segítsem őket ha a sorsuk épp úgy kívánja. Szeressem a természetet, és igyekezzek megvédeni azt, tartsam becsben az energiát, és ne pazaroljam, ne hazudjak, ha csak nem mindenképp szükséges, vagy jó akaratú.

Ehhez nem kellenek vallások manapság, elég egy jó nevelés, és a társadalom által mindig szép lassan változó, alakuló korlátozott társadalmi norma, amit tapasztalatokból szerez az ember, legyen az akármennyire egyszerű.

Ennek nem egy a vallásokhoz hasonló ideológiának kéne lennie, hanem egyszerű ténynek, szóval társadalmi normának. Az útmutatók tehát vallások nélkül is megvannak, csak az egyházak saját túlélésük érdekében nem hajlandóak ezt észrevenni, vagy ha észre is veszik, nem fogadják el azt. Ilyen, példának okáért a már sokat említett eutanázia is. Az eutanázia pont azért kirívó eset, mert a vallásosok többsége nem érti, hogy ez miért elitélendő. Itt csapnak össze a régi, és az új társadalmi normák hullámai. Az új társadalmi normában élő (akár vallásos emberek) már nem értik, hogy ez miért lenne elitélendő, azonban sokan az ellenkező oldalon, még mindig görcsösen ragaszkodnak a régen felállított erkölcsi útmutatókhoz. Ez az a másik dolog ami nagyon ártalmas szerintem a társadalomra, mivel az ilyen összecsapások, sokáig húzódnak.. Vallások által visszafogva a társadalom folyamatos fejlődését, és ezáltal erősítve a (manapság amúgy is divatos) társadalmi széthúzást.

Természetesen vannak olyan erkölcsi határok amiket nem szabadna átlépni, és a társadalom mégis hajlamos rá, de ezt a vallások is képtelenek befolyásolni..

A vallások manapság már csak olyan dolgokat tudnak ennek a társadalomnak mutatni ami vagy már régen köztudott, és elterjedt vallás nélkül is, vagy régimódi és potenciálisan ártalmas/fejlődést visszafogó jellegű.

Az emberi fajnak a széthúzást kéne végre minimalizálnia a saját túlélése érdekében. Ezt a széthúzást a vallások meg csak erősítik. (most teljesen függetlenűl attól, hogy épp milyen vallásról beszélünk)

Pl. elég csak a közelmúltban kirobbant vallási nézeteltérésekből fakadó háborúkra gondolni. Így soha nem lesz képes összefogni az emberiség, ha a csoportosult ideológiák alapvető dolgokban is ellenkező nézeteket vallanak, és a másik nézetet nem akarják elfogadni.

Hál istennek (és ezt most ironikusan mondom :) ) az egyházak egyre jobban a háttérbe szorulnak, a totálisan különböző emberek közti kommunikáció egyre gyorsabb ütemben fejlődik, ennek köszönhetően a tolerancia egyre jobban nő… De a különböző vallásokat képviselő egyházak ezt a folyamatot is (akár akaratlanul is, csak a puszta jelenlétükkel) hátráltatják.

Elképzelhető, hogy néhol már hülyeséget, sarkított túlzásokat használtam látásmódom leírására, elnézést ezért. Fogalmazási hibák is előfordulhatnak, mert kezdek nagyon fáradni. :P

2010. jan. 17. 05:06
 45/52 Srapnel ***** válasza:
57%

"Nem attól lesz jó egy ember, vagy Istennek tetsző, hogy minden vasárnap otthon pihen, hogy házasság előtt egyáltalán nem szexszel (persze nem is fűvel-fával), vagy hogy nőként férfi ruhát hord (ezt is írja a Biblia), vagy hogy sosem maszturbál, hanem attól, hogy segít másokon, nem árt lehetőleg senkinek, tisztességes, becsületes, dolgos, nem csal és nem lop. Ez az egésznek a lényege szerintem, és nem az, hogy betartsunk szószerint több ezer éves hétköznapi viselkedésre vonatkozó tanácsokat!"

Pont most alkottál saját vallást. Egy Biblián alapuló, keresztény-jellegű, de mégis sajátot. Ez van.

"Az itt a lényeg, hogy ne feledkezz bele a munkába, legyen időd a családoddal, és ami különösen fontos, Istennel lenni."

Ne haragudj, de én nem ezt olvasom ki belőle. Ez egyértelműen arra szólít föl, hogy ne csinálj semmit, pihenj. Onnantól kezdve, hogy te nem szó szerint érted, az már a saját gondolatod. Ha pedig a saját gondolatod, akkor akár függetlenítheted is magad az egésztől és fogadd el, hogy hiszel, de nem a kereszténység v. a Biblia istenében. Vagy egyszerűen figyelmen kívül hagyod a könyvet. Ennyi.

"Ez a parancs két dolgoz mond:

- Ne szexelj túl korán!

- Ne szexelj fűvel-fával!"

Nem, a házasság egy konkrét dolog. Nem egy szimbólum. A szexen már lehet vitatkozni, de hogy dugni nem szabad, az biztos. Megint te adsz sajátos értelmezést, de így akkor nem a Bibliából van a gondolat, hanem tőled. Érted?

"Ha viszont lerendezed heti 2szer 10 perc alatt, és a maradék idődben Istennel foglalkozol, akkor máris előrébb vagy, mint aki nem maszturbál."

Dettó.

Érted, mi a gond ezzel? Te magad is érzed, mert elővetted viccből a saját vallás kérdését.

2010. jan. 17. 11:18
 46/52 A kérdező kommentje:

Igen, lehet hogy saját vallást alkottam. De ez a vallás a bibliai, keresztény értékeken (nem a normákon) alapul.

A normák a konkrét utasítások, az értékek pedig, amik mögöttük állnak.

Én inkább fogok szombaton a családommal lenni és imádkozni, mint vasárnap egész nap a tévét bámulni, még ha ezzel meg is szegem a bibliai utasítást.

Én azért tartom vallásosnak magam, mert hiszek Istenben és a kereszténység alapvető értékeiben, de nem fogok szó szerint betartani egy 2000 éve írt könyvet.

És gondolom a "valódi" keresztény hívők sem, kezdve azzal, hogy gondolom nincs olyan ember, aki soha életébe nem hazudott, vagy soha életében nem tanult, dolgozott vasárnap. Persze, lehet hogy tévedek.

Valaki igazán utánanézhetne, hogy akkoriban, 2000 éve hány éves korukban házasodtak az emberek.

Értem én a problémádat, de jól érzem magam ebben a sajátságos vallásban, és legalább nem teszem tönkre a körülöttem lévőket vagy magamat néhány mára már elavult 2000 éves szabállyal.

2010. jan. 17. 17:10
 47/52 A kérdező kommentje:

Mondok egy példát:

Afrikában naponta ezrek halnak meg AIDS-ben, mert valaki nem látott túl egy 2000 éves szöveg szó szerinti értelmezésén, és elítéli az óvszerhasználatot.

Ez Istennek tetsző dolog?

Ezrek halála is megéri egy olyan parancsolat betartását, amely nem semmi köze a keresztény értékekhez?

Szerintem kicsit fontosabb dolog az (már a keresztény értékek szerint), hogy az afrikaiak ne háborúzzanak, ne legyenek diktatúrák, ne raboljanak, ne lopjanak, ne gyilkoljanak, segítsék egymást minden amiben tudják, mint hogy ne használjanak óvszert.

Szerintem ebből világosan látszik, hogy mi a különbség egy norma és a mögötte álló érték között.

2010. jan. 17. 17:17
 48/52 anonim ***** válasza:

Mert a hívők provokálják az ateistákat.

Sőt. A hívők jelentős része (főként a zsidók, a keresztények, az iszlám és muzulmán vallás hívei) provokálja azokat is, akik más egyházakban hisznek.

2010. jan. 17. 17:46
 49/52 anonim ***** válasza:
Ez kölcsönös. Én hívő vagyok (és nem vallásos!!!fontos a különbség), és sok barátom van, aki nem hívő. És akkor sincs semmi. Megkérdeztem őket, hogy hogyhogy nem, ők értelmes választ adtak, és én elfogadtam, és nem nyaggatom őket tovább ezzel.
2010. jan. 18. 17:48
 50/52 anonim ***** válasza:
Ja, és még vmi. az hogy házasság előtt nincs szex az nem szimbolikus értelmű. Isten a férfit és a nőt egymásnak teremtette, mindenkinek egy párt, és ez a pár a házastársa. Ennyi.
2010. jan. 18. 17:49
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!