Miért zavar sok embert, ha én nem zsidó-keresztény, hanem csak keresztény vagyok?
17 Ne gondoljátok, hogy jöttem a törvénynek vagy a prófétáknak eltörlésére. Nem jöttem, hogy eltöröljem, [rész 3,15. Róm. 3,31.10,4.] hanem inkább, hogy betöltsem.
5,18 Mert bizony mondom néktek, míg az ég és a föld elmúlik, [Luk. 16,17.21,33.] a törvényből egy jóta vagy egyetlen pontocska el nem múlik, a míg minden be nem teljesedik.
5,19 Valaki azért [Jak. 2,10.] csak egyet is megront e legkisebb parancsolatok közül és úgy tanítja az embereket, a mennyeknek országában a legkisebb lészen; valaki pedig cselekszi és úgy tanít, az a mennyeknek országában nagy lészen.
Namost. Először is a kérdezőnek. A manicheizmus hasonlíthat Jézus tanításaira és nem fordítva. Így aztán a Manicheizmus maximum Jézus hitének őrzője lehet. Ez így helyes.
Az viszont tény, hogy a korai keresztény egyház igen nagy része manicheista volt. Voltaképpen a zsinaton dőlt el nagyon kicsi különbséggel, hogy a judeaizmus lesz e Jézus tanításának előzménye. E mögött voltak jó gondolatok is és rosszak is. Az rendben, hogy nincs köze Jézus tanításának a júdeaizmus eszmeendszereéhez, ezt akkor is mindenki elismerte. Csak mára lett dogma, hogy abból fejlődött ki. Amiért győzhetett az, hogy a júdeaizmus lesz az előzmény az az ok, hogy az egyszerű hívek megértsék, Jézus miért pont a zsidók közzé született és miért nem perzsának, buddaistának vagy rómainak. A fény fiának oda kell megszületnie ahol a legnagyobb a sötétség a földön. Ezkkor is és ma is a judeaizmus vagyis a zsidóság szellemisége. Erre látjuk a jó példát: Palesztína.
Ez a többi hozzászólónak szól:
Jézus a zsidók közzé születik és nem zsidónak. Fontos és lényeges különbség. Jézust nem lehet ám kisajátítani / kisajáttítatni. Jézus az EMBER fia és az Isten fia. Pont. Jézus egyetemes megváltó. Ha minden áron zsidónak szeretnéd tudni akkor bajban vagy mert akkor neked is zsidónak kell lenned, ha megváltást szeretnél. Pont.
A zsidók nem fogadják el Jézust messiásnak. Nem a zsidó a hülye, hanen te. A messiás azt jelenti, hogy egy népet minden más nép rovására felemel. Vagyis a zsidók uralkodnak majd minsldenki felett. Jézus nem harcolt, sőt azt mondta szeresd ellenséged. De ez egy zsidónak elképzelhetetlen. Miért? Mert Jahve nekem adta, tehát ha élnek ott jogom van kiírtani. Ez meg idejön és azt mondja szeressem ellenségem?
Kérdező: no látod ez az amit nem értenénk meg, ha nem olvasnánk az ószövettséget.
Ugyan le van írva József családfája 2x, de nem ő az apja Jézusnak, hanen Isten. Mária családfája nincs benne a bibliában sem. Innentől kezdve felesleges vitázni azon, hogy zsidó volt e vagy sem.
A másik, hogy Jézus Názáretben született. Csakhogy két názáret van. Az egyik Jeruzsálem közelében a másik pedig Galileában. Jézus hol születik? Maguk farizeusok mondják: Támadhat e jó Galileából.
Mi az érdekes ebben. Nos az, hogy véditek a zsidókat csak épp nem érti az ember minek. Galil szó a többes számú alakja a gójim -nak. A Galilea azt jelenti : nem zsidók lakta föld. Ez egy kicsit messzebb van Jeruzsálemtől és ott bizony vegyesen laktak nemzetiségek, és sűrűn jártak oda zsidó hittérítők. Tehát nagyon is volt alkalma megtanulni a zsidó vallást. 30 éve volt rá.
Egyébként pedig ez nem kereszténység, hanem chirstianizmus kezdetben. A christian azt jelenti, hogy felkent. Ők a felkentek. Judealizálva pedig judeo-christianizmus. A kereszténységet csak a magyar hívja így. Ez a köroszt -ból ered. Ami azt jelképezi, hogy a magban szunnyadó fény. Ennek a kiáradása a kereszt vagy mellkereszt.
Kérdezőnek:
Az, hogy miben hiszel nem kell másokra eröltetned és nem kell másokat bántanod. Persze megmondhatod, hogy te nem vagy zsidó így nem érdekel a hitük és a szellemiségük. De ne csodálkozz, ha támadni fognak akkor, ha a hitüket rengeted meg, főleg durva formában. Hitet elvenni akkora bűn mint jótétemény hitet adni. Jézus is tudta ezt ezért igyekezett a zsidók már meglévő hite alapján az ész törvényéből a szív törvényébe vezetni. Ezt mondta: Egy parancsolatot adok néktek: Szeressétek egymást, miként én szerettelek titeket.
Ez legyen mindig előtted. Gyűlölni nem kell, ha valaki nem ért meg akkor csak szánakozni lehet és megértő szeretettel felé fordulni. Sose feledd, hogy felemelned kell másokat az ég felé és nem LE oltanod, vagy lenyomnod a vallás területén.
"A manicheizmus hasonlíthat Jézus tanításaira és nem fordítva. Így aztán a Manicheizmus maximum Jézus hitének őrzője lehet. Ez így helyes."
A kérdés leírásában írtam, hogy a "későbbi manichaeizmus".
"no látod ez az amit nem értenénk meg, ha nem olvasnánk az ószövettséget."
Akinek van esze az észreveszi és tanul belőle, de a nagy tömeg csak tévútra sodródik.
Nem hiszem, hogy durva a stílusom, bár lehet, hogy így írásban nyersen hangzik. Nem az a szándékom, hogy kötekedjek, hanem az, hogy kilépjenek végre az emberek a "mindenttudás" árnya alól és belássák, hogy van még hova fejlődniük ...mindenkinek van még hová.
"Hiszen, mint tudjuk, Jézus tanításainak semmi közük a zsidó hithez, sokkal közelebb állnak pl az esszénus kereszténységhez vagy a későbbi manichaeizmushoz."
Így fogalmaztál. Én értem azt amit te ezzel a mondattal közölni akartál, gondolom az indulat vagy a sietség következtében fogalmaztál rosszul. A mondat értelme pont hogy az, hogy azt állítod Jézus tanításai közelebb állnak a manicheizmushoz. De nem állhatnak közelebb Jézus tanításai közelebb Máni tanításaihoz, ha az későbbi. Ez csak fordítva lehetséges. Ezért javítottam utólagos engedelmeddel, hogy ez csak fordítva igaz, a manicheizmus tanai állnak sokkal közelebb Jézus tanításaihoz mint bármi máshoz.
Vigyázz ám mit mondasz és miként fogalmazol, mert a rosszakarók nagyon gyorsan kiforgatják így a szavaidat és a végén még te leszel a "hü..je". Te pedig csak pislogni fogsz, hogy mégis hogy történhetett ez és miért nem ért meg senki :)
Ezen kívül pedig nem is biztos, hogy meg akarnak érteni. Azok akik szigorúan ragaszkodnak a dogmákhoz azért azt is meg kell vizsgálnod, miért ragaszkodnak hozzá. Én ismertem egy srácot aki reggel, délben, este biblia. Folyton csak arról tudott beszélni. Aztán pár hónap múlva kiderült, hogy ő súlyos drogos volt és már 2x elkapták drogfogyasztással, többször is volt már elvonón, de mindig visszaesett és ha harmadjára is elkapják, akkor lecsukják. Hogy ez ne történjen meg végső elkeseredésében a hit gyülekezetbe kezdett járni. Nos ők pedig eléggé erősen zsidó centrikusak, voltaképpen egy keresztény lepelbe bújtatott zsidó szekta. Ez a srác pedig a drog helyett biblia függő lett.
Gondolj bele, hogyha én elkezdem neki ecsetelni, hogy ugyan hagyja már az ószövetséget és nem is érdekel stb. Meg különben is hazugság úgy ahogy van, meg nem is egyeztethető össze a kettő, akkor ha elég jól érvelek, akkor az benne lehet, hogy ott abban a pillanatban nem okoz törést, de később okozhat. És akkor összeroppan és újra visszazuhan a drog világába.
Igazából amikor ezt megértettem, akkor el is tűnt az életemből, nem találkoztam vele soha többet. Úgy vélem a jó Isten küldte hozzám, egyfajta vizsgáztatás vagy épp okítás végett. Ugyanis a tanulság számomra ebből az volt, hogy rendben van, hogy ismerem az igazságot, de az igazság az egy két élű fegyver. Nem csak felszabadítani lehet vele, hanem bizony szó szerint ölni is. Tehát nagyon észnél kell lenni, mert az igazság útjára léptél azzal a felismeréssel, hogy Jézus tanításai nem következnek a judeaizmusból. De nehogy azt hidd, hogy az "ördög" nem elég ravasz és innentől feladta a küzdelmet. Ennek az oldalnak is vannak komoly tévútjai.
Egyébként, ha tippelnem kellene, akkor Avatarára tippelnék, ő a nagy Esszénus rajongó illetve újabban Manicheiste. De csak azért, mert rájött ő is, hogy az Esszénusoknak semmi közük a magyarokhoz, ők is zsidók voltak, viszont a manicheizmus oldal ága az ősi magyar vallásnak, tehát ezzel "követőket" lehet nyerni :) Vigyázz ám vele...
Másik tippem az Villás Béla lenne... Nagy rajongója voltam én is, de aztán rájöttem, hogy ő se olvasott semmit az égvilágon a biblián kívül. Vannak nagyon jó következtetései a világról illetve nagyon jó meglátásai a bibliával kapcsolatban, de amilyen a véleménye a magyar történelemről főleg a szent királyainkról... nos... ő is egy jó példája a tévutaknak.
Így aztán egy igazság felismerése nem azt jelenti, hogy ismersz minden igazságot a világban. Egy igazság felismerése csupán arra elég, hogy irányt mutasson, hogy merre található a következő igazság :)
"Egyébként, ha tippelnem kellene, akkor Avatarára tippelnék
Másik tippem az Villás Béla lenne..."
Rossz tippek.
Nem erőltetek én rá semmit senkire, hiszen képmutatás lenne az agresszív, térítő vallások ellen agresszíven téríteni. Aki megkér, annak szívesen beszélek ilyen témákról, másoknak is fel szoktam hozni, de ha látom, hogy az illető nem fogékony a dologra, akkor inkább hagyom. Időnk, mint a tenger, egyszer mindenki eléri majd azt a szintet, amikor égető vágyat érez majd a valódi Isten megismerésére.
De addig is ebben a sötét, tudatlan világban utat kell biztosítani a keresőknek. Az a baj, hogy sokan érzik, hogy valami nem stimmel, többre vágynak, csak nem találják az utat, mert a dezinformációk eltérítik őket. Nem hagyhatjuk többé, hogy a konkoly eltakarja a kalász elől a Napot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!