Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért hirdetik azt sokan,...

Miért hirdetik azt sokan, hogy "Csakis hit által lehetünk igazzá és üdvözülhetünk", miközben a Bibliában benne van az, hogy "az embert a tettek teszik igazzá és nem a hit egymagában"?

Figyelt kérdés

Jakab 2:19-24

19Hiszed, hogy csak egy Isten van, s jól is teszed. Ám ezt a gonosz lelkek is hiszik, mégis remegnek. 20Akarod-e tudni, balga ember, hogy a hit tettek nélkül mennyire meddő? 21Ábrahám, a mi atyánk, nem a tettei alapján igazult meg, amikor odatette fiát, Izsákot, áldozatul az oltárra? 22Láthatod, hogy hite működött tetteiben és TETTEI TETTÉK TELJESSÉ A HITÉT. 23Így teljesült az Írás szava: „Ábrahám hitt Istennek, ez megigazulására vált” és: „Isten barátjának” nevezték. 24Látjátok tehát, hogy AZ EMBERT A TETTEK TESZIK IGAZZÁ, NEM A HIT EGYMAGÁBAN.

2014. aug. 20. 10:19
1 2 3 4
 31/38 anonim ***** válasza:
Na így értem, teljesen és el tudom fogadni.
2014. aug. 20. 21:19
 32/38 Tamás321 ***** válasza:
Ha sikerült jó választ adnom, az nektek is köszönhető, beleértve a kérdezőt is.
2014. aug. 20. 21:35
 33/38 anonim ***** válasza:
Csak ismételni tudom magam, a megigazulás kizárólag hitből történik. Azok a helyzetek, ahol a hitnek meg kell mutatkoznia, jönnek maguktól. Amit írsz, hogy hirdetni kell az igét, meg segíteni a rászorulókon, rendben van, de ha elfogadom, hogy ez az üdvösség feltétele, már döglött az egész. Nézzük Ugye a gazdag ember példázatát, az sincs tulbonyolitva. Neki sem azért kellett volna segítenie Lázáron, mert csak akkor üdvözül, hanem ez egy olyan helyzet volt, ahol a szíve nyilvánvaló lett. Erről van szó tehát. Amit Jakab mond, az nem irja felül azt, amit Pál tanít. Nem is mond ellent egymásnak a kettő. Jakab arról beszél, hogy a hit cselekedetek nélkül halott, vagyis a hit az élet során nyilvánvaló lesz. Ami nem lesz nyilvánvaló, az nem is valódi tényező, legalábbis a hitre nézve. Arról beszél, hogy nem lehet a hitre hivatkozva valós dolgok elől elmenekülni. De ez nem azt jelenti, hogy nekem jó dolgokat kell tennem, mert különben elkárhozok. Mint mondtam, ha ezt elfogadom, már veszett fejsze nyele az egész. Ugyanis ebben az esetben a kárhozattol való félelem fog motivalni, ami értéktelenné teszi a jó cselekedeteimet, ha Pál írását vesszük alapul, az ilyen dolgokat nyugodtan vehetjük szalmának, pozdorjának.
2014. aug. 20. 22:16
 34/38 anonim ***** válasza:

Jó, de te kedves utolsó összefésülöd a hit fogalmát a szívből jövő szeretettel, krisztus szellemel.

Az hogy járja át az embert? Mi kell hozzá, hogy valaki hitből cselekedjen vagy hite legyen?

Ennyi erővel mondhatnám, hogy valaki csak azért hisz, hogy nehogy a pokolba kerüljön. Ez sem igaz.

És az sem igaz, hogy valaki csak azért cselekszik jót.

Tudom, hogy téged az a tanítás zavar, amit gyakran én is hangoztatok, hogy mivel a cselekedet a legfontosabb, így van amikor elég is. (és nem lehet ateistákat és másokat elítélni más nézet miatt).

Te pedig azt mondod, hogy hit nélkül nem ér semmit a cselekdet vagy nem is lehetséges.

De tényleg félreérthető amikor sokan úgy rátámadnak a cselekedetre. Szerintem van, aki komolyan is gondolja, hogy cselekedni sem kell semmit, csak pl. templomba járni vagy vallásosnak hívnia magát.

2014. aug. 20. 22:27
 35/38 anonim ***** válasza:

Lucifer-666!

Nem erről van szó. Hanem arról, hogy mi a hit lényege. A hit lényege, hogy Jézus Krisztus, Isten fia maga váltotta meg az emberiséget a bűn és a sátán hatalma alól, ami kárhozatot jelentene az ember számára. Most nem akarok belemenni a pokol miertjebe, mert nagyon hosszú lenne, de az első ember lázadása hasonló természetű, mint a satane. Tehát megváltás nélkül az ember nem maradhatna Istennel.

Van a megvaltasnak, illetve engesztelő aldozatnak több vonatkozása az emberrel kapcsolatban, de ez az egyik legfőbb oka, amiért ez szükséges volt.

Ennek elfogadása az első lépés. Persze nem áll meg itt a dolog, de ez a lényeg. Abban hiszek, hogy az ember bűnbeesés utáni állapotára, illetve a konkrét bűneire Isten maga adott teljeskörű megoldást. Hogy egyszer visszajohessen az az állapot az univerzumban, amikor nem volt gonosz sehol. És az ember is bekerulhessen ebbe, de főszabályként azok kerülnek be, akik hisznek Jézus Krisztusban.

Amit mondasz, hogy akkor hinni is azért hisz valaki mert különben elkárhozik, egyfelől igaz, másfelől marhaság.

Igaz, mert főszabály, hogy aki nem hisz, az elkárhozik. De miért? Mert elutasítja Isten megoldását a bűnre.

És pont ezért marhaság is, hiszen ebben a kérdésben ilyen megállapítást tenni értelmetlen, hiszen pont erről szól. Hogy valaki vagy elfogadja Jézust, vagy nem. Ez egy döntés. A többi az csak utána jön.

A hittel, megigazulással kapcsolatos dolgokat már leírtam.

Azt mondod, zavar az a tanítás, hogy van amikor a cselekedet elég. Nos engem biztosan nem. Mindenkit személyesen Isten ítél meg, nekem eszem ágában nincs itelkezni. Nem én mondom meg, hogy mi alapján dönt Isten. Már Mózesnek is megmondta, hogy "könyörülök akin könyörülök, kegyelmezek akinek kegyelmezek". Ami engem illet, szerintem rengetegen lesznek, ahogy szetnezek a világban, akik pusztán így fognak üdvözülni.

Egy szóval nem állítottam, hogy a hitnek nincsenek cselekedetei. Azt állítottam, hogy a hit által igazul meg az ember. Egyébként nem is igazán értem ezt a cselekedeteken való rugózást. Aki úgy dönt hogy kapcsolatba akar kerülni Jézussal, és kapcsolatba is kerül vele, az ugyis tudni fogja a dörgést. Ha nem is tiszta az elején a kép, majd kitisztul. De az üdvösség, megigazulás az tehát kizárólag hit által van. Ez a főszabály. Hogy ettől Isten kinél és hogyan tér el, az csakis az ő és az illető dolga.

2014. aug. 21. 01:05
 36/38 anonim ***** válasza:

Kérdező: ha nincs hit, akkor nincs cselekedet sem. Nem voltam világos? Mert elég támadó vagy, pedig azt hittem érthetően fogalmaztam.

Ha a vérfolyásos asszonynak nem lett volna hite, akkor nem akarta volna a ruha szegélyét megérinteni és ez vonatkozik mindegyik történetre. Előbb a hitnek kell jönnie, aztán annak lesznek gyümölcsei, mint pl a szegély megérintése.

Egyszerűen nem értem, hogy miért forgatod ki a szavaimat, ezt légyszíves magyarázd meg.

2014. aug. 21. 04:50
 37/38 A kérdező kommentje:

"Előbb a hitnek kell jönnie, aztán annak lesznek gyümölcsei..."

Én sem azt mondom, hogy nem kell a hit.

Hanem azt, hogy a hit mellett kell a cselekedet is.

A kérdésemet azon személyek miatt írtam ki, akik azt mondják, hogy "sole fide" (kizárólag hit által): a kizárólag, egyedül, azt jelenti, hogy semmi más nincs a hit mellett.

Vannak olyanok, akik azt mondják, hogy aki cselekedetre törekszik, az emberi erőfeszítés és nem ér semmit.

Mégis, akkor miért van egy ilyen rész a Bibliában?

Fil 2,2

"... távollétemben is, félelemmel és rettegéssel MUNKÁLJÁTOK ÜDVÖSSÉGETEKET,..."

Ez is pl. azt mutatja meg, hogy még az üdvösségért is munkálkodni kell. Tehát nem üdvözít a hit önmagában.

[Hitből fakadó] CSELEKEDET (munkálás) kell az üdvösséghez is.

2014. aug. 21. 07:54
 38/38 anonim ***** válasza:
Így már értem. Szerintem sem kóser azzal valami, aki azt mondja, hogy megtért, mégsincs látszata. Ha valakiben Jézus lakik, azt nem hagyja tétlenül, ő maga munkál ki benne mindent.
2014. aug. 22. 05:49
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!