Miért ragaszkodnak a keresztények ahhoz, hogy az Ó-szövetség ugyanolyan jelentőséggel bír számunkra (keresztények számára), mint az ÚJ-szövetség? Elsősorban katolikusok válasza érdekel.
Van egy Ó-szövetség (régi) és van az ÚJ-szövetség.
Ha valóban ugyanolyan fontos volna az Ó-szövetség, akkor az ÚJ-szövetség miért adatott?
Jézus maga mondta, hogy betöltötte az Ószövetségben írt jövendöléseket. Jézust kell követnünk és nem a zsidóságnak adott törvényeket.
A Tízparancsolatot összefoglalta Jézus a két fő parancsolatban. Továbbá más fontos igéket is megismételt.
Tehát ha mi velünk (keresztényekkel) ÚJ-szövetségre lépett az Atya, Krisztuson keresztül, akkor miért ragaszkodnak sokan az Ó-szövetséghez?
Persze vannak abban is bölcsességek, útmutatások, de akkor is számunkra nem az ÚJ-szövetség az elsődleges, a zsinórmérték, az, ami ránk igazából vonatkozik?
Én egy másik kérdésnél írt választ ideemelnék (ezt nem én írtam, viszont ez alapján is azt gondolom, hogy az ÚJ-szövetség az, ami a keresztény élet zsinórmértéke elsősorban. (Ez pedig nem azt jelenti, hogy 100%-ban elvetjük az Ó-szövetséget, hanem azt, hogy már nem ugyanazzal a fontossággal bír kivéve a Jézus által utalt részeket.)
Az ÚJ-szövetség: „Eljön az az idő – így szól az ÚR -, amikor új szövetséget kötök Izrael és Júda házával. Nem olyan szövetséget, amilyent őseikkel kötöttem, amikor kézen fogva vezettem ki őket Egyiptom földjéről.” (Jer 31: 31-32). Az ÚJ-szövetség nem olyan, mint a régi. Ennek mégis ugyanolyan struktúrája van:
JÉZUS KRISZTUS
· Ígéret – örök élet (János 3: 16)
· Feltétel – hit (Róma 3: 21-28)
· Jel – az Úrvacsora (I. Kor 11: 25; Luk 22: 20; Mk 14: 24).
És mivel mi most már ezen „ÚJ szövetség” részesei vagyunk, fölösleges ragaszkodnunk az előző szövetségek jeleihez pl.
Dudley Canright szavaival: „Uriah Smith presbiter ezeket mondja: „Ha a Tíz Parancsolat az ószövetség volt, akkor örökké eltűnt.” A sinai szövetségnek az eltörlése olyannyira tökéletesen magában hordozza a zsidó szombat eltörlését, hogy a nyomát sem találjuk feltámadt Urunk sírjának ezen az oldalán.”
Köszönöm szépen az összes eddigi választ!
A 20. válaszban írt gondolatok:
"Egyébként Mária nem volt zsidó, [...]így az anyai leszármazás értelmében Jézus akkor sem lenne zsidó. Ő nem volt körülmetélve és nem tartotta a szombatot sem. Mindenki elfelejti, hogy Izrael soknemzetiségű, hiszen, amikor a zsidók elfoglalták azt a területet, az már rég be volt telepítve (más vallású) őslakosokkal.
Tacianus: „Az ószövetségi etika nem egyeztethető a Krisztusi tanítások etikájával.”
Marcion: „nem igaz hogy a Krisztusi tanítás ószövetségi alapokon nyugszik.” "
éppen azt támasztják alá, ahogyan én is megközelítem a kérdést.
Ezt én nem tudtam (volna) így leírni, ezért ezt köszönöm.
(Ha jól sejtem, ugyanaz írta a 15. 18. és 20. választ is, ugye?)
Akkor Jézus is "eretnek" volt ezek szerint. :D Röhej
Egyébként utánanéztél az "eretnekségnek" vagy csak vakon elfogadod az egyház szavát? Mert nagyon úgy tűnik, hogy te az a "ők úgy is jobban tudják, mert tudósok, úgyhogy el kell hinnem" típus vagy.
Én is osztom a nézetet, hogy az ábrahámi vallásoknak semmi köze Jézushoz. Ezt mindenki tudja, aki nem csak a pénzmosó Vatikánra figyel.
Am hha a zsidók nem ismerik el Jézust, akkor miért olyan fontos a nem zsidóknak, hogy Jézus mindenféleképpen zsidó legyen? Egyébként meg nem tök mindegy? A tanításait kell nézni és nem a származását.
"A biblia tanulmányozását tudósok végzik"
Akkor nekünk hívőknek igazából csak a tudósok véleményét kéne olvasnunk, nem? Az eredeti szöveget meg hagyjuk, mert mi földi halandók azt úgyse érthetjük meg. Ne legyenek saját gondolataink, a tudósok majd úgyis rájönnek, hogy mit kell érteni egyes sorok alatt és ez nekünk csak jó, mert a szánkba repül majd a sült galamb.
(A szupertudósaidról csak annyit, hogy vannak Bibliafordítások, ahol Jézust egy oszlopra feszítik fel.)
"Én nem eretnekségeket olvasok vagy apokrifeket."
Amiből kimaradsz ezáltal az csupán az igazság.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!