Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért ragaszkodnak a keresztén...

Miért ragaszkodnak a keresztények ahhoz, hogy az Ó-szövetség ugyanolyan jelentőséggel bír számunkra (keresztények számára), mint az ÚJ-szövetség? Elsősorban katolikusok válasza érdekel.

Figyelt kérdés

Van egy Ó-szövetség (régi) és van az ÚJ-szövetség.

Ha valóban ugyanolyan fontos volna az Ó-szövetség, akkor az ÚJ-szövetség miért adatott?

Jézus maga mondta, hogy betöltötte az Ószövetségben írt jövendöléseket. Jézust kell követnünk és nem a zsidóságnak adott törvényeket.

A Tízparancsolatot összefoglalta Jézus a két fő parancsolatban. Továbbá más fontos igéket is megismételt.

Tehát ha mi velünk (keresztényekkel) ÚJ-szövetségre lépett az Atya, Krisztuson keresztül, akkor miért ragaszkodnak sokan az Ó-szövetséghez?

Persze vannak abban is bölcsességek, útmutatások, de akkor is számunkra nem az ÚJ-szövetség az elsődleges, a zsinórmérték, az, ami ránk igazából vonatkozik?

Én egy másik kérdésnél írt választ ideemelnék (ezt nem én írtam, viszont ez alapján is azt gondolom, hogy az ÚJ-szövetség az, ami a keresztény élet zsinórmértéke elsősorban. (Ez pedig nem azt jelenti, hogy 100%-ban elvetjük az Ó-szövetséget, hanem azt, hogy már nem ugyanazzal a fontossággal bír kivéve a Jézus által utalt részeket.)

Az ÚJ-szövetség: „Eljön az az idő – így szól az ÚR -, amikor új szövetséget kötök Izrael és Júda házával. Nem olyan szövetséget, amilyent őseikkel kötöttem, amikor kézen fogva vezettem ki őket Egyiptom földjéről.” (Jer 31: 31-32). Az ÚJ-szövetség nem olyan, mint a régi. Ennek mégis ugyanolyan struktúrája van:

JÉZUS KRISZTUS

· Ígéret – örök élet (János 3: 16)

· Feltétel – hit (Róma 3: 21-28)

· Jel – az Úrvacsora (I. Kor 11: 25; Luk 22: 20; Mk 14: 24).

És mivel mi most már ezen „ÚJ szövetség” részesei vagyunk, fölösleges ragaszkodnunk az előző szövetségek jeleihez pl.

Dudley Canright szavaival: „Uriah Smith presbiter ezeket mondja: „Ha a Tíz Parancsolat az ószövetség volt, akkor örökké eltűnt.” A sinai szövetségnek az eltörlése olyannyira tökéletesen magában hordozza a zsidó szombat eltörlését, hogy a nyomát sem találjuk feltámadt Urunk sírjának ezen az oldalán.”

2014. aug. 6. 20:53
1 2 3
 21/29 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen az összes eddigi választ!

A 20. válaszban írt gondolatok:

"Egyébként Mária nem volt zsidó, [...]így az anyai leszármazás értelmében Jézus akkor sem lenne zsidó. Ő nem volt körülmetélve és nem tartotta a szombatot sem. Mindenki elfelejti, hogy Izrael soknemzetiségű, hiszen, amikor a zsidók elfoglalták azt a területet, az már rég be volt telepítve (más vallású) őslakosokkal.

Tacianus: „Az ószövetségi etika nem egyeztethető a Krisztusi tanítások etikájával.”

Marcion: „nem igaz hogy a Krisztusi tanítás ószövetségi alapokon nyugszik.” "

éppen azt támasztják alá, ahogyan én is megközelítem a kérdést.

Ezt én nem tudtam (volna) így leírni, ezért ezt köszönöm.

(Ha jól sejtem, ugyanaz írta a 15. 18. és 20. választ is, ugye?)

2014. aug. 11. 13:26
 22/29 anonim ***** válasza:
Igen, jól sejted.
2014. aug. 11. 14:27
 23/29 anonim ***** válasza:
Én itt nem vitatkoztam senkivel. Egyébként nagy elmék is szoktak egymással vitatkozni.. Az, hogy valaki nagy elme, attól nekem még lehet más véleményem. Elgondolásotokkal szemben állnak a keresztény egyházak, felekezetek, azok évezredes tanítása, teológiája, kutatások, mind-mind nagy elméké. Jézus zsidó volt, ha tetszik valakinek, ha nem.
2014. aug. 11. 16:05
 24/29 anonim ***** válasza:
A két említett személy pedig eretnek volt. A biblia tanulmányozását tudósok végzik, akik értik az ókori nyelveket, ismerik az akkori kultúrát, történelmi, politikai helyzetet, kiismerik magukat a kor szimbólumaiban, összefüggéseket tudnak felismerni. Közületek ki beszéli Jézus nyelvét, az óarámit, óhéberül tudnátok bibliai verseket elemezni, ógöröggel hogy álltok? Én egy valakit ismertem, aki a mai arámit beszéli, de még ő sem a jézusit. Ha Mária nem lett volna zsidó, Jézust sem mutatták volna be a templomban, miután megszületett, pedig az úgy volt kötelező a zsidóságban. A tudomány számára minden evidens, az eretnekek feladata csak a tagadás.
2014. aug. 11. 16:16
 25/29 asech ***** válasza:

Akkor Jézus is "eretnek" volt ezek szerint. :D Röhej

Egyébként utánanéztél az "eretnekségnek" vagy csak vakon elfogadod az egyház szavát? Mert nagyon úgy tűnik, hogy te az a "ők úgy is jobban tudják, mert tudósok, úgyhogy el kell hinnem" típus vagy.

Én is osztom a nézetet, hogy az ábrahámi vallásoknak semmi köze Jézushoz. Ezt mindenki tudja, aki nem csak a pénzmosó Vatikánra figyel.

Am hha a zsidók nem ismerik el Jézust, akkor miért olyan fontos a nem zsidóknak, hogy Jézus mindenféleképpen zsidó legyen? Egyébként meg nem tök mindegy? A tanításait kell nézni és nem a származását.

2014. aug. 11. 16:47
 26/29 asech ***** válasza:

"A biblia tanulmányozását tudósok végzik"

Akkor nekünk hívőknek igazából csak a tudósok véleményét kéne olvasnunk, nem? Az eredeti szöveget meg hagyjuk, mert mi földi halandók azt úgyse érthetjük meg. Ne legyenek saját gondolataink, a tudósok majd úgyis rájönnek, hogy mit kell érteni egyes sorok alatt és ez nekünk csak jó, mert a szánkba repül majd a sült galamb.

(A szupertudósaidról csak annyit, hogy vannak Bibliafordítások, ahol Jézust egy oszlopra feszítik fel.)

2014. aug. 11. 16:56
 27/29 anonim ***** válasza:
Ha ismered az említett nyelveket és a többit, akkor tudsz érdemben hozzászólni. Több ezer éves szöveget ugyan hogyan tudna egy laikus elemezni csak azért, mert le van fordítva az ő (modern) nyelvére... Az, hogy valaki oszlopnak fordítja... Én nem eretnekségeket olvasok vagy apokrifeket. Azért vannak tudósok, mert ők tudják a tutit. Vagy talán megműtenél bárkit is úgy, hogy azt sem tudod, hogyan kell? Vitatkoznál a sebésszel, hogy hogy vágja fel a testedet műtét előtt? Jó nem sülne ki belőle, az biztos. A származása meg ugyanúgy az emberhez tartozik, mint a nyelve. Más embereket más kultúrákból akkor tudsz megérteni, ha ismered a kultúrát, ahonnan jön. Még ebben a globalizált világban is így van. Felnőtt fejjel ilyesmit már tudni szokott az ember.
2014. aug. 13. 17:32
 28/29 anonim ***** válasza:

"Én nem eretnekségeket olvasok vagy apokrifeket."

Amiből kimaradsz ezáltal az csupán az igazság.

2014. aug. 13. 18:36
 29/29 anonim válasza:
én nagyon sokáig ilyen "Isten félő" voltam és egyszer megkérdeztem hittanon a papot, hogy mivan ha valami olyan is került a bibliába ami nem igaz, és az volt rá a válasz, hogy a bibliában csak 100%-ig igaz dolgok vannak, mert ha nem lennének azok Isten megakadályozta volna, hogy belekerüljenek. egyszóval minden igaz és mindent el kell hinni mert ez a vallás erről szól. hogy hiszel abban ami a "Szent Könyvben" le van írva. de iskolában úgy tanultuk, hogy ennek ellenére igen vannak olyanok akik az egyes részeket nem ismerik el, és külön ilyen bibliák is vannak, de az másik vallás, vagy ilyen szekták vannak még, hogy áthúzgálják az emberek a biblia egyes részeit ami nekik nem tetszik, de szerintem az már másik vallás. épp azért is mert a bibliában minden igaz.
2015. ápr. 8. 17:27
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!