Ateisták! Miért gondoljatok azt, hogy nincs isten?
Miert gondoljuk?
Tobben elottem leirtak mar a lenyeget.
Van egy kedvenc idezedtem ezzel kapcsolatban:
Vannak tobbisten hivok. (pl. hiduk) Vannak akik egy Istenben hisznek. (pl. katolikusok) En csak meg eggyel kevesebb Istenben hiszek.
A lenyeg, hogy nincs jo bizonyitek ami alatamasztana Isten letezeset. Amint elottem irtak, ha utananezunk, hogy mennyi fele vallas letezik/letezett es mennyien hisznek/hittek benne es nem utolsosorban ezek kozott mekkora kibekithetetlen ellentetek, ellentmondasok feszulnek az ember arra a kozetkeztetesre jut, hogy valoszinuleg egyik sem igaz.
Csak vegyuk peldanak, hogy a legtobb ember melyik Istenben (Istenekben) hisz. Elsopro tobbsege abban amelyikben a szulei hisznek. Vagyis gyerekkorodban tanulod meg, hogy ki(k) az igaz Isten(ek). Ekkor meg nem is tudsz arrol, hogy mennyi mas Isten letezik meg. Nem te valasztod. Raadasul a gyermeki agy ugy alakult ki, hogy a tuleles erdekeben elhisz dolgokat a szuleinek (embereknek akiben megbizik) abszolut feltetel nelkul. (ez valoban segiti a tuleleset. Vegyuk pl azt, hogy megtanulja a szuleitol milyen etelt nem szabad megenni, mert mergezo, vagy mondjuk ne menj bele a folyoba, mert krokodilok vannak benne)
Ezt ki is hasznalja az egyhaz. Nem veletlenul kezdik gyerekkorban a hit oktatasat.
Ajanlom figyelmedbe a kovetkezo ket konyvet:
Guy P. Harrison: 50 Reasons People Give for Believing in a God
Richard Dawkins: God Delusion
Ez utobbi magyarul is elerheto.
Az elso tetelesen megcafolja az mind az 50 indokot amit az emberek arra hoznak fel, hogy miert hisznek Istenben. Eleg tanulsagos.
Ezen kivul azt is cafolja, hogy azok az emberek akik hisznek Istenben vagy Istenekben, kevesbe lennenek intelligensek. Egyszeruen igy lettek nevelve.
A masik fontos indok, hogy amit eddig ismerunk a vilagrol mind magyarazhato mindenfele termeszetfeletti leny letezese nelkul. A leglenyegesebb ezek kozul az evolucio, termeszetes kivalasztodas utjan. Ez ellen a lefobb erv amit fel szoktak hozni az elet tul komplex volta ahhoz, hogy evolucio utjan kialakulhatott vona. Itt viszont felmerul a kerdes, hogy egy olyan "leny" ami mindezt meg tudta volna teremteni nem kell-e szuksegszeruen meg komplexebbnek legyen? Es akkor o hogy jott letre?
Ja, hogy o mindig is letezett? Akkor a vilagegyetem miert nem letezhetett midig?
Raadasul az Istenek korantsem olyan jok, (tokeletesek) ahogyan azt allitjak roluk. Sok az ehezes, rengeteg gyermek hal meg mindenfele ok nelkul. Ugy ertem mi az o bunuk? Hiaba imadkoznak legyenek barmilyen vallasuak, nem segit rajtuk.
Szoval santit ez a dolog.
Orulok, hogy olyan korban elek, ahol az ateizmust nem uldozik (mindenhol)
A lenyeg, hogy az emlitett ket konyvben szepen le vannak irva, osszeszedve a valaszok a kerdesedre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!