Tanúk, "őseitek" miért tagadták meg annak idején a sorkatonai szolgálatot, amikor kötelező volt, vállalva a börtönt? Úgy is kérdezhetném, hogy miért támadtak ellen Isten rendelésének?
Róma 13
1. Minden lélek engedelmeskedjék a felső hatalmasságoknak; mert nincsen hatalmasság, hanem csak Istentől: és a mely hatalmasságok vannak, az Istentől rendeltettek.
2. Azért, a ki ellene támad a hatalmasságnak, az Isten rendelésének támad ellene; a kik pedig ellene támadnak, önmagoknak ítéletet szereznek.
T. Kerdezo!
Ahogy itt valaszoltak mar neked, addig engedelmeskedunk a vilagi felsobb hatalmaknak, amig az nem ellenkezik Isten torvenyevel.
Te itt azt hoztad fel, hogy a sorktonai szolgalat nem jelenti azt, hogy fegyvert fogsz valakire.
De gondold vegig a dolgot. Kikepezik a fiatalokat a fegyverhasznalatra. Ha barmi tortenik, ezek bevethetoek lesznek. Es ha akkor tagadjak meg a parancsot, hivatkozva a hitukre, akkor azonnal hadbirosag ele kerulnek, es akar halalbuntetest is kaphatnak.
Ezert a fiatalok mar a "behivasnal" kozoltek az allaspontjukat, es igy bortonbuntetest kaptak.
A tanuk nem hajlandoak fegyvert fogni senki ellen.
Magunk reszerol megvalositottuk a "vilagbeket", ha lehet igy ertelmezni. Mert sem egymas ellen, sem a vilagiak ellen nem fogunk fegyvert. Ha mindenki igy tenne, a vilagon nem lenne tobbe haboru.
Az I. es II.vilaghaboruban a keresztenyek egymast oltek, lehet pont az azonos vallasban levot, csak mert mas nemzet tagja volt. Gondolod, hogy Isten elott ez elfogadhato volt? Jezus es az apostolok is semlegesek voltak. Jezus azt mondta: "arrol fogjak megismerni a kovetoit, hogy szeretet lesz kozottuk."
Mi betartjuk Isten parancsat, megha ez nekunk latszolag nincs is a hasznunkra.
Ha kerdesed van, szivesen valaszolok. Udv: Judit!
Kérdezö, te viccelsz?
Elolvashatod hogy mit mondott Jézus Krisztus Péternek, amikor levágta a szolga fülét....ismered a történetet? Máté 26:51,52
Jézus Krisztus megkötötte az Új szövetséget. Halálával végetért a "Mózesi törvény"
Megmondta, hogy a tanítványai NEM lesznek a világ részévé, ahogyan Ö sem volt. Tudod hogy királlyá akarták tenni Jézust az emberek ugye?
Az elsö keresztények bizony nagy üldözésen mentek keresztül, amiért NEM mentek katonának.
Majd csak miután a "kereszténységbe" belekeveredtek a körülöttük lévö nemzetek szokásai, tanai, azután beleavatkoztak a politikába is, egyre nagyobb mértékben.
Ezzel a Biblia verssel kapcsolatban érvényes párhuzamosan ez a Jézus Krisztus parancsa: "Adjátok meg a császárnak, ami a császáré, Istennek ami az Istené" Márk 12:17
Ennek alapján Jehova tanúi visszatérnek szokásikban az elsö keresztényekhez és az Ézsaiás 2:4 alapján ezt teszik:
"Fegyvereikböl kapákat kovácsolnak, dárdáikból metszökéseket, nép népre kardot nem emel és HADAKOZÁst többé NEM tanulnak..... Ezt a Bibliából írtam ki :)
„Elolvashatod hogy mit mondott Jézus Krisztus Péternek, amikor levágta a szolga fülét....ismered a történetet? Máté 26:51,52”
Igen, erre írtam ezt:
„"Akkor monda néki Jézus: Tedd helyére szablyádat; mert a kik fegyvert fognak, fegyverrel kell veszniök."
Ez egyértelműen nem arra vonatkozik, hogy aki fog egy kést, az meghal kés által. Hanem arra, hogy aki fegyverrel öl embert, az ember által hal meg. Ez az ószövetségben is így volt:
Mózes I. könyve 9. rész
6. A ki ember-vért ont, annak vére ember által ontassék ki; mert Isten a maga képére teremté az embert.
Pétert sem szablyával ölték meg.”
„Mellékesen Jézus nem azt mondta, hogy dobd ki a szablyádat, hanem azt, hogy tedd vissza a helyére.”
„Az elsö keresztények bizony nagy üldözésen mentek keresztül, amiért NEM mentek katonának”
Ha a mindenkori hatalom törvénye ellen mész, akkor üldözni fognak. Világos, ugye?
Ha ti úgy vélitek, hogy azzal, hogy két év alatt ne fogjátok a fegyvert a kezetekben néhány órát - mivel egy sorkatona nem használja több ideig évek alatt a fegyverét összesen - hogy ne vezényeljenek ki Titeket árvizekhez, hóakadályokhoz, természeti katasztrófákhoz segíteni, hanem ehelyett ücsörögtök a zárkában nagy büszkén, akkor váljék egészségetekre. Tényleg, szerinted én azáltal bűnösebb vagyok, mert 9 hónapig sorkatona voltam, teljesítve a hatalom kérését (mondjuk az én időmben már bőven „létezett” a polgári szolgálat) meg nem ölve senkit, és fegyveremet nem fogva senkire, mint az a Tanú, aki ehelyett börtönben volt? De tényleg!
Judit!
Ez így szépen hangzik, de szintén kevered a szezont a fazonnal. A sorkatonaság nem háború.
Attól, hogy elmegyek a diszkóba táncolni, és jól érezni magamat, még nem fogok lefeküdni mindenkivel, akivel úgy tetszik. Attól, hogy az iskolába megtanultátok a Himnuszt, még nem alkalmazzátok az etikettet megszólalásakor. Attól, hogy valaki megtanulja az integrálszámítást, attól még nem lesz matematikus. Attól, hogy tudod a üdvözlégyet, még nem mormolod nap mint nap. Attól, hogy a sorkatonaság alatt megtanulja a fegyver szétszedését, nem lesz gyilkos. A sorkatonaság a 70-es, 80-as években a hatalom által kötelezővé tett állampolgársági kötelesség volt, mely egyetlen pontban sem mondott ellent Isten egyetlen akaratának sem. Az, hogy az örmester parancsba adta volna, hogy lőjem szét az ellenséget, ellent mondott volna, és nem a hatalmasság törvénye lett volna, hanem egy ember Isten parancsa ellen tett parancsa. Tehát, ha ennek következménye a fejbelövés, akkor az sokkal nemesebbnek érzem, mint gyáván elfutamodni olyan elől, mely nincs Isten rendelése ellen, és nem buzdít senkit arra, hogy gyilkoljon. Persze ezt te honnan is tudhatnád, mivel nőként nem sok közöd lehetett a sorkatonasághoz abban az időben. És itt szintén nem háborúról beszélek.
"Attól, hogy elmegyek a diszkóba táncolni, és jól érezni magamat, még nem fogok lefeküdni mindenkivel..."
- Ennyi erőltetett és rossz párhumzam után még Te mondod, ki kever mit mivel? Elég világosan leírták már neked, mi a gond a sorkatonasággal, de láthatóan nem értetted meg.
"Ha ti úgy vélitek, hogy azzal, hogy két év alatt ne fogjátok a fegyvert a kezetekben néhány órát - mivel egy sorkatona nem használja több ideig évek alatt a fegyverét összesen - hogy ne vezényeljenek ki Titeket árvizekhez, hóakadályokhoz, természeti katasztrófákhoz segíteni, hanem ehelyett ücsörögtök a zárkában nagy büszkén, akkor váljék egészségetekre. Tényleg, szerinted én azáltal bűnösebb vagyok, mert 9 hónapig sorkatona voltam, teljesítve a hatalom kérését (mondjuk az én időmben már bőven „létezett” a polgári szolgálat) meg nem ölve senkit, és fegyveremet nem fogva senkire, mint az a Tanú, aki ehelyett börtönben volt? De tényleg!"
Ugye ez most a saját érvelésed, és nem a Bibliáé? Elmondom mire gondolok.
Magyarországon 9 hónapig szolgáltál, és most éled a békés civil életedet. De mi van akkor, ha itt is adódik egy ukrajnai, vagy ahhoz hasonló helyzet?
Mert ott most 30-40 éves férfiakat hívják be elsősorban(akik 1,5-2 évet szolgáltak), hogy fegyverrel lőjék le a honfitársukat. Te egyetértesz ezzel? Mert ha nem, hadbíróság elé állítanak. Amikor a kötelező katonai szolgálatukat töltötték, vajon gondolhattak arra, hogy néhány év múlva akivel -talán - együtt szolgált, most azt kell lelőnie?
Jó lenne ha észrevennénk, hogy Jézus tanítása egyetemes. Benne VAN minden helyzet. Az is amiről te írtál, és az is, amelyről én írok. Teljesen mindegy, hogy mivel öl az ember: szablyával, vagy késsel, vagy bármi mással. Egyszerűen nem adott az Isten jogot az embernek az )ember)ölésre. Nincsen jelentősége, hogy mivel teszi azt.
Ha megfogadom Krisztus parancsát, akkor véd a börtön, börtönőr, a lakat, és nem utolsó sorban Isten, mivel engedelmeskedtem neki. Nagyon tanulságos a József példája, akit eladtak, börtönbe zártak igazságtalanul, de mivel MINDIG ragaszkodott Istene alapelveihez, Isten minden körülmények között védte, segítette őt.
Az árvíz, hó, és természeti katasztrófák idején Jehova tanúi nem parancsszóra vannak ott elsősorban, hanem felebaráti szeretetből az elsők között segítenek MINDEN országban. Csak olvasd a médiát erről. Számtalan dicséretben részesültünk a hatóság részéről a szervezettség, és hatékonyság terén.
Lehet, hogy más vallású vagy, de a Krisztusi szeret egyféle: szeresd felebarátodat, mint önmagadat. Ugye magadat sem lőnéd le?:)
KZitus!
Már megint háborúról beszélsz!
„Magyarországon 9 hónapig szolgáltál, és most éled a békés civil életedet. De mi van akkor, ha itt is adódik egy ukrajnai, vagy ahhoz hasonló helyzet?”
Nézd, katonaként, aki nem akar embert ölni, és parancsra sem, az adott esetben megnézheti magát. Viszont civilként talán nem ugyan ez a döntése van? Mikor az ellenséges katona beront a házadba, két lehetőséged van (több is, de nagyvonalakban kettő) vagy megölöd civilként vagy nem. Ha nem, akkor adott esetben megnézheted magad ugyan úgy, mint katonaként. Tehát a gyilkost a helyzet szüli mindkét esetben függetlenül, hogy egyenruha van-e rajta, vagy sem.
Nem nagyon fogod fel, hogy a sorkatonaság nem egyenlő az emberöléssel.
15-ös „válaszoló”!
„Ennyi erőltetett és rossz párhumzam után még Te mondod, ki kever mit mivel?”
Természetesen a példák nem jók, Jézusi példázatokhoz fordulj az evangéliumokhoz. Értsd jól, ez rajtad múlik. A párhuzamokat arra mondtam, hogy fel lett vetve, hogy a sorkatonaság alatt a fegyverhasználatot tanítják meg. Viszont ez nem azt jelenti, hogy aki ismer egy fegyvert, az gyilkos.
„Elég világosan leírták már neked, mi a gond a sorkatonasággal, de láthatóan nem értetted meg.”
Nem, egyetlen idézetet sem kaptam, hogy a sorkatonai szolgálat Isten, vagy ember elleni cselekedet lenne. Tekintettel, hogy hajlamosak vagytok összekeverni a sorkatonaságot a gyilkossággal.
Az eredeti kérdés még mindig az, hogy Pál szavai szerint, aki a hatalomnak ellent mond, az Istennek mond ellent, így a Tanúk, akik a sorkatonai szolgálatot megtagadták, Isten rendelését tagadták-e meg. Abban egyetérthetünk, hogy ez nyílván addig igaz, míg Isten rendelését nem sérti. Egyetlen részt sem idéztetek arról, hogy a sorkatonaság (nem az emberölés, mivel aki sorkatona az nem gyilkos, nem tudom, hogy valaha is fel fogjátok-e egyszer fogni) Isten rendelése ellen való lenne. Viszont Isten által rendelt hatalom törvénye volt.
Megjegyezném, hogy ha szerintetek a sorkatonai szolgálat (nem az emberölés) Isten ellen való cselekedet, amit nem tagadtam meg, vétkeztem Isten ellen? Ugyanis kifordítva a véleményeteket a témáról, nekem ez jön le. Viszont ilyen vádat illene alátámasztani a Bibliából. Tehát a Biblia szerint, attól, hogy katona voltam, miben vétkeztem? Mert ha nem vétkeztem, akkor a Tanúk, akik megtagadták sem vétkeztek volna, tehát jogtalanul tagadták meg, így érvényes Pál kijelentése, hogy aki a hatalom szavát nem tartja be, az Isten szavát nem tartja be. Válaszolnátok arra a kérdésemre, hogy attól, hogy katona voltam, vétkeztem-e?
Kedves kérdezö, a Te szabad döntésed és a Te lelkiismereted alapján dönthetsz erröl
Ézsaiás 2:3,4 "és eljönek sok népek mondván: Jertek, menjünk fel az Úr hegyére, Jákób Istenének házához, hogy megtanítson minket az Ö útaira és mi járjunk az Ö ösvényein....ki itéletet tesz a pogányok között és bíráskodik sok nép felett és csinálnak fegyvereikböl kapákat és dárdáikból metszökéseket.
Nép népre kardot nem emel és HADAKOZÁST többé NEM TANUL"...
Kedves kérdezö, ez a Bibliai vers már teljesedik az egész világon. Ha ismered a történelmet, tudod, hogy így éltek Jézus tanítványai is.
Most mond kérlek, amikor egymással szemben a hittestvérek leöldöklik egymást a papjaik áldása kíséretében, akik hisznek a lélek halhatatlanságában, gondolják, hogy fogják folytatni tovább is a háborút egymással szemben valahol a menyországban?
A nemzetek konfliktusait a Teremtö Isten a Jákób Istene ez a Biblia Istene Jehova, fel fogja számolni.... és az Ö kezét nem fogja meg egyetlen emberfia sem /hál´Istennek/
Békét fog teremteni.... igazságot fog szolgáltatni, megvigasztalja a gyászolókat, meg fogja gyógyítja a betegeket
grkaty!
Ézsaiás 2 esetében kérlek, vesd össze Mikeás 4-el.
Mik 4:3 És sok népek között ítéletet tészen, és megfedd erős nemzeteket nagy messze [földig] és fegyvereiket kapákká kovácsolják, dárdáikat pedig sarlókká; nép népre fegyvert nem emel, és hadakozást többé nem tanulnak.
Világosan látszik, hogy ezen világ vége utáni, az ítéletet követő időszakról beszél. De ha ezt nem is vesszük számításba, nincs arról tudomásom, hogy a sorozást kikerülő Tanúk kapákat és metszőkéseket készítettek volna a fegyverekből. (Azt már ne is firtassuk, hogy fegyvereikről van szó, tehát az övéikről)
De a pontosabb értelmezés kapcsán ajánlom még összevetésre Hóseás 2;17-et is.
Nézd Katy, nem tudom, hogy miért kell folyton összevetni a világháborús öldöklést a 70-es, 80-as évek sorozásaival, de ezt már kifejtettem előbbi válaszaimban, kérlek, olvasd el.
Minden további száj-karate ellen újból feltenném a kérdést:
Én magam szolgáltam 9 hónapot a hadseregben, mert anno besoroztak. Vétkeztem-e a Biblia szerint? Szeretném, ha idéznétek. Mert ha azt kérdezném, hogy bűn-e meglopni a másikat, fel lehet hozni ószövetségi, és újszövetségi részeket, amivel bizonyítható, hogy felebarátom meglopása bűn. Ha ugyan ezt emberöléssel kapcsolatban kérdezem, szintén bizonyítható az álláspont a Bibliából. A kérdésem hasonló. A hatalom nyomására akaratomtól függetlenül besoroztak katonának. A Biblia szerint bűnt követtem-e el, hogy ezt nem tagadtam meg?
Mert ha ilyen nincs, akkor Pál írása szerint mindazok a Tanúk (és mások), akik a besorozásnak nem tettek eleget, Isten rendelésének támadtak ellen.
Félreértés ne essék, nem bűnösöknek kívánom kinyilatkoztatni ezeket a bátor embereket, mert szerintem bátrak voltak, hogy hitből kiálltak azért, amiben hittek, vállalva a börtönt. Ha vétkeztek is a hatalom ellen, a hatalom ítélete sújtott le rájuk, így leróva büntetésüket véleményem szerint bűntelenekké lettek ebben a vétségben. Viszont Pál írása szerint Isten rendelése ellen való volt elhatározásuk, tehát rossz döntést hoztak. Erre keresem a választ. Sajnálom, nem tudom „szájbarágósabban” elmondani, ezért ha valaki még mindig nem tudja elvonatkoztatni a sorkatonaságot a háborútól, annak megköszönöm, de nem partner ebben a beszélgetésben.
Megint elkalandoztam ezen a meleg reggelen, de a kérdésem változatlan, bibliai idézettel kérem alátámasztani, hogy vétkeztem-e, hogy bevonultam a hatalom nyomására!?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!