Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Római katolikusként gyakorolha...

Római katolikusként gyakorolhatom rendszeresen a Jézus-imát?

Figyelt kérdés

Római katolikus vagyok. Számomra a római katolikus imák és tanítások az elsődlegesek.

De éppen a napokban fejezem be "A Zarándok elbeszélései" c. könyvet, amely ortodox keresztény mű. Konkrétan a Jézus-ima jelentőségét és annak megtanulását, a szüntelenül való belső imádkozást írja le.

Ez engem nagyon megragadott.

Indíttatást érzek arra, hogy rendszeresen mondjam a Jézus-imát, kialakítva így a szüntelen belső imádkozást.

Ennek eddigi ismereteim alapján megvan a bibliai alapja is.

Természetesen fontos számomra a saját vallási irányzat imái, tanításai. Elsődlegesek.

Éppen azért is írom ki e kérdést, hogy nem mond-e a kettő egymásnak ellent?

2014. júl. 20. 20:00
1 2
 1/15 A kérdező kommentje:
Kérdésem természetesen vallásukat gyakorló Római katolikus hívőkhöz szól! :)
2014. júl. 20. 20:00
 2/15 anonim válasza:

Milyen fura hogy én is hasonlókon gondolkodtam mostanaban. :)

Én arra jutottam hogy a görög es római katolicizmus között nagy különbség nincs, ugyanazt a Jézust imadjuk es ugyanahhoz az Istenhez imadkozunk. De legfőképpen az a vallás tanai legyen számunkra fontos amire megkeresztelkedtunk. :)

2014. júl. 20. 20:22
 3/15 A kérdező kommentje:

Az igaz, hogy a görögkatolikus és a római katolikus vallások között nem sok a különbség.

Viszont a Jézus-ima az ortodox katolicizmushoz tartozik inkább.

Te szerintem kevered a görögkatolicizmust a görögkeleti vallással!

2014. júl. 20. 20:37
 4/15 anonim ***** válasza:

"Római katolikusként gyakorolhatom rendszeresen a Jézus-imát?"- Igen, hogyne. Ettől még római katolikus maradsz, ha az akarsz maradni...

Mitől félsz ??

"Éppen azért is írom ki e kérdést, hogy nem mond-e a kettő egymásnak ellent?" -Nem! Ha ellentmondana, a Bibliának mondana ellent, te magad tudod, hogy bibliai alapja van.

2014. júl. 20. 20:55
 5/15 anonim ***** válasza:

Szia!

A Jézus-ima nem mond ellent a kat. tanításnak, hanem inkább erősíti azt. Habár a kat. egyházban kevésbé alkalmazzák (inkább talán a rózsafüzér a legnépszerűbb), de a rendszere és elképzelése abszolút megfelelő. Amikor Jézushoz imádkozol, semmiképpen nem követsz el bűnt a katolikus egyház ellen... ;)

A másik pedig, hogy a biblia alapok is adottak... ezt pedig te magad is írtad. Nem kell aggódnod emiatt.

Nagyon tudom ajánlani (ugyanígy a belső imát is), magam is szoktam gyakorolni (legalábbis igyekszem), bár én protestáns vagyok.

Ha érzel rá indíttatást, mindenképp tedd! Ha gyakorlod és áldást érzel rajta, nem kell aggódnod. :)

2014. júl. 20. 21:02
 6/15 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen az eddigi válaszokat!

Közben észrevettem egy nagyon érdekes párhuzamot:

Római katolikus:

"Ó, Jézusom, bocsásd meg bűneinket, ments meg minket a pokol tüzétől, vidd a mennybe a lelkeket, különösen azokat, akik legjobban rászorulnak irgalmadra."

Jézus ima:

„Uram, Jézus Krisztus, Élő Isten Fia, könyörülj rajtam bűnösön!”

A tartalma szinte azonosnak mondható, csak annyi, hogy a Jézus-ima rövidebb, egyszerűbb a megfogalmazása.

2014. júl. 20. 22:43
 7/15 anonim ***** válasza:
14%

Ha nem gondolod az irgalom kérést, a bocsánat kérést, ha nem vagy tisztában bűneiddel, amiknek bocsánatáért könyörögsz, akkor akár ötvenszer is elmondhatod másodpercenként, mert nem fog meghallgatásra találni.

Miért nem inkább a Bibliát olvasod, emberek által kitalált imák mormolása helyett és miért nem a saját szavaiddal mondod el neki, hogy miért kérsz bocsánatot és kéred a megváltást, a bűnbocsánattal együtt?

2014. júl. 21. 08:46
 8/15 A kérdező kommentje:

Köszönöm az újabb választ is!

" Ha nem gondolod az irgalom kérést, a bocsánat kérést, ha nem vagy tisztában bűneiddel, amiknek bocsánatáért könyörögsz, akkor akár ötvenszer is elmondhatod másodpercenként, mert nem fog meghallgatásra találni. "

Ugye nem gondolod, hogy bemagolt szövegként kívánom papagáj módjára ismételgetni?

Természetesen, ehhez ismerned kellene "A zarándok elbeszélései" c. művet. Ugyanis abban ez teljesen ki van fejtve, alátámasztva. Megalapozva.

De biztos, hogy ismeret hiányában válaszoltál. :/

Ajánlom Neked olvasásra, és akkor Te is más fényben láthatod esetleg.

Továbbá a Jézus-ima nem zárja ki - legalábbis - nálam a saját szavakkal történő imádkozást.

Vagy akkor Te a Mi Atyánk imát sem szoktad imádkozni, mert az "betanult" szöveg, és nem saját szavaid? :)

A kérdésem római katolikus hívőkhöz szól eredetileg.

2014. júl. 21. 09:53
 9/15 anonim ***** válasza:

Vagy akkor Te a Mi Atyánk imát sem szoktad imádkozni, mert az "betanult" szöveg, és nem saját szavaid? :)

Így van. A Miatyánk egy minta, hogy hogyan kell imádkozni.

Ráadásul rosszul is van fordítva, hisz a "És ne vígy minket kísértésbe" ellentétben áll azzal az Igével, ahol leírja, hogy nem Isten visz a kísértésbe minket.

Nem... ez egy útmutató, amit a saját szavaiddal kell kipótolni, hisz a Miatyánkban sehol sincs a kérésed, a saját dicsőítés Isten felé és a szüntelen imádkozzatok parancs se azt kéri, hogy betanult szöveget mormoljon papagáj módjára a hívő.

Nem, nem olvastam a könyvet, viszont napi kapcsolatban vagyok Istennel, beszél hozzám, az imáim meghallgatásra találnak, pedig nem használok előírt, hagyomány alapú szöveget.

"Vigyázzatok, hogy rabul ne ejtsen valaki titeket olyan bölcselkedéssel és üres megtévesztéssel, amely az emberek hagyományához, a világ elemeihez, és nem Krisztushoz igazodik."

KOLOSSÉ 2:8

Az első hozzászólásomból viszont kimaradt egy szó, amit nem vettem észre és így szól helyesen a mondatom, hogy ha valódi bűnbánat nélkül imádkozol, akkor felesleges.

Viszont nem értem, hogy miért gondolod, hogy katolikusokon kívül más nem szokott imádkozni, más nem keresztény, más nem ismeri Istent, nem tért meg Jézushoz és nem olvassa a Bibliát, ami Isten szava és csak az számít?

2014. júl. 21. 11:18
 10/15 A kérdező kommentje:

Te magad ítéled el azokat, akik szerinted helytelenül teszik azt, ha előre megírt imákat IS imádkoznak.

De akkor a Mi Atyánk előtt miért mondja Jézus, hogy: Ti így imádkozzatok! - és ott olvasható a Mi Atyánk. Jézus szavai.

Továbbá akkor az is probléma lehet, ha a Zsoltárok könyvéből való imákat használja valaki?

Vagy ha az istentiszteleten előre megírt dalokat énekelnek, amiben bizony van sok ismétlés is???

Mi a problémád azzal, ha valaki nem kizárólag a saját szavaival imádkozik, hanem a Bibliából is?!

Továbbá, nekem semmi problémám nincs a nem római katolikus emberekkel. De a kérdésem elsősorban hozzájuk szól, már csak azért is, mert az érdekel, hogy konkrétan a római katolikus hívők mit gondolnak a Jézus-ima gyakorlásáról.

Gondolom, ha téged a vonatok érdekelnének, akkor nem egy szakácsot keresnél meg, hogy adjon neked valami jó süti receptet... :)

2014. júl. 21. 11:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!