Hogyan kell nyáron öltözködnie egy keresztény nőnek?
Tudom, tisztességesen meg visszafogottan, de lehet ezt definiálni? Tehát szerintetek fel lehet állítani egy általános szabályt, hogy ma, a 21. században milyen ruhadarabok nem megengedettek? A felekezetednek van erre valamilyen konkrét előírása? És ha igen, akkor azt be szokták tartani?
És mi a helyzet a stranddal?
Csak normális válaszokat kérek, ha lehet, köszi.
Ja, és nem tanácstalan vagyok, mert nekem van véleményem, csak érdekel, a többiek mit gondolnak erről.
Szervusz
A keresztény nőnek azokat az alapelveket kell betartani az öltözködésben, emlyeket a Biblia leír, az egyiket a kedves válaszoló is idézte.
Nem jó, ha emberek mondják meg, hogy milyen legyen a ruha hossza, vagy mennyi ruha legyen rajtunk, mert az , aki esetleg elvárja tőlünk (mint pl. a pap), nincsen ott mindenütt. De ha Isten véleményét tartja szem előtt az ember, Ő mindig ott van, jelképesen megkérdezhetjük Tőle, mit szól ahhoz a ruhához, amit éppen fölveszünk. Ez azért is jó, mert így nincsenek konkrét szabályok, elég tág az a tér, ahol eldönthetjük mi a keresztényi és mi az, ami már nem.
Nem idéznék neked ezzel kapcsolatban a Bibliából, de ott ír arról, hogy a szépségünk belülről fakadjon, mert az sokkal értékesebb. Nem a ruhával hangsúlyozott testiségünket kellene hangsúlyozni, hiszen bármilyen szép egy női test, előbb, vagy utóbb, ma még sajnos elmúlik. De egy fiatal nő belső szépsége, ami beszédén, viselkedésén is meglátszik, idővel növekszik, csiszolódik, és olyan belső tulajdonságokat művel ki benne, amelyek vonzóvá teszik a társaságát, és mások is vágynak a társaságában lenni. Hát ezért többet kell fáradni, mint egy ruhadarabért, amelyet magunkra kapunk. De annál értékesebb is.
Alapelvként mondhatom azt, hogy minden ruhadarab, amely a testiséget hangsúlyozza, rosz. Bármilyen szép egy nő teste, még a férjének is egy idő múlva természetessé, megszokottá válhat. De a kedvesség, türelem, a tolerancia.....ma már hiánycikk a legtöbb nőből. Ezért lehet nem is értik sokan moről írok, annyira nincsen jelen aaz életükben, környezetükben. Pedig ezek a dolgok szápítenék meg az életet, nem egy mindenét villogtató női alak. Sajnos ma mindenütt ez van, azt ia léthatjuk milyen világot hozott létre.
Azért nem írtam konkrét viseletekről, mert nem lenne méltányos, hiszen amit az egyik nő fölvehet, a másik, talán az alakja, a formája miatt nem, és nem szerettem volna senkit megbántani, vagy rossz érzéseket kelteni.
A 15-ös "kedves" javaslata nekem szólt? Mert nem érzem magam kezelésre szorulónak, de azért köszi.
A kérdést pedig azért tettem fel, mert én - szerintem - elég laza vagyok ezen a téren, de ismerek többeket, akiknek elég határozott véleményük van arról, hogy pl. az ujjatlan trikó vagy a térdet szabadon hagyó nadrág/szoknya már erkölcstelen. Sőt, egy egész felekezetet tudok, ahol ez a hivatalos álláspont, de ott a tagok jó része ezt a hétköznapokban nemigen tartja be. Arra lettem volna kíváncsi, hogy az ide íróknak van-e konkrét véleményük erről a témáról.
Szerintem a 15-ös válasz Asperrimus-nak szólt.
Egyébként pedig ez nem annyira vallási, hanem inkább etikett vagy kulturális kérdés.
Ennyire törvényesíteni nem kell(ene) a keresztény vallást, mert lényegében nem törvényvallás.
Ha törvényvallást szeretnétek követni, akkor ott van a zsidó- valamint az iszlám vallás.
A kereszténység lényege nem az, hogy ki hogy öltözködik, hanem hogy mit él meg belül. Aki pedig megéli belül a hitét, az nem törődik mások öltözködésével sem, és a sajátját is megfelelően alkalmazza. Erre nem kellenek törvények, ezt mindenki el tudja dönteni lelkiismerete szerint. Nem szánja az öltözékét többnek vagy kevesebbnek, mint ami. Nem a ruházat számít, nem a külsőség.(Természetesen bizonyos kereteken belül. Mégpedig a jóizlés keretein belül...:D Vagyis van különbség a mindent megmutat és az elegánsan nőies között. Ehhez viszont semmi köze a valláshoz, ehhez ott vannak a női magazinok és az etikett könyvek. Utóbbit sajnos nem forgatják elég sokan...)
"Aki kívánsággal tekin egy asszonyra, már paráznaságot követett el vele szívében" (Mt5,28)
Attól még, hogy mások hogyan öltözködnek még nem következik, hogy egy kereszténynek meg is kell kívánni és fantáziálni kell róla. Feltételezem ezek az emberek a strandra sem azért járnak... vagy ott is midnenkinek garbóban kéne lennie? Én azt gondolom, hogy akinek rendben van a nemi élete,(és a hitélete), annak ezzel nincs gondja. Nem azt írja az Ószövetség sem (vagyis ahol a törvényekre teszik a hangsúlyt), hogy bűnös, aki miatt vágy keletkezik, hanem "ne kívánd felebarátod házastársát.." Nem öltöztethetünk fel mindenkit. (Nem is kell) Viszont élhetünk olyan egészséges lelki életet, hogy nem jelent gondot, ha mások nem állig felöltözve jelennek meg.
Véleményem szerint kereszténynek lenni ezt jelenti.
Ezért írtam, hogy rossz az, aki rosszra gondol. Természetesen kinek nem inge, ne vegye magára. Úgy tűnik viszont elég sokaknak inge...
Asperrimus!
Ha te nem tudsz úrrá lenni magadon, akkor a másik fegyelmezze magát? Azt követeled mástól, amit magad nem tudsz megtenni, csak azért, hogy jó színben tűnj fel. Farizeus megoldás, nem gondolod?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!