Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mit vallanak a Jehova Tanui a...

Mit vallanak a Jehova Tanui a halalrol es a feltamadasrol?

Figyelt kérdés

Angliaban elek, az itteni Jehova`s Witnesses-ekkel kezdtem el beszelgetni. Mivel kerdeseim voltak, ezert eljutottam az egyik elderhez, akivel mar masodik alkalommal beszeltunk par orat. Mivel nem beszelem anyanyelvi szinten az angolt, plane nem a "vallasi szakszavakat" ezert sok mindent nem tudtam neki elmondani. Mindenesetre egy egeszen erdekes problemat kezdtunk el boncolgatni, amit szeretnek itt is megkerdezni a jelenlevo Jehova Tanuitol. A JT-k szerint az embert a legnagyobb buntetes ami erheti, az a halal. Ebbol valtott meg minket Jezus halalaval legyozte a halalt, nekunk nem kell meghalnunk. Illetve, ha meg is halunk, eljon majd a feltamadas az 1000 eves birodalomba, ahova mindenki (jok is, rosszak is) feltamad es valaszthatnak akozott, hogy meg akarnak-e halni (azaz a gyehennara kerulni, ami JT-k-nel a teljes es orok megsemmisulest jelenti), vagy pedig elni akar az uj foldon az ezereves kiralysagban.

Namost amikor en ezt meghallottam felmerult bennem nehany kerdes, amikre kulonbozo valaszokat kaptam, talan azert is mert - mint emlitettem feljebb - nem tudtam megfeleloen feltenni a kerdeseket. Eloszor is volt valami arrol, hogy nem mindenki tamad fel. Mi kell ahhoz, hogy valaki ne tamadjon fel? Ugyanakkor nincs itelet, tehat nem csak a jok tamadnak fel, hanem igenis a rosszak is. A gyilkosok es eroszaktevok is. Ok is donthetnek ugy, hogy szeretnenek az uj foldon elni. Tehat teljesen mindegy milyen eleted volt az elozo foldon, ha meghalsz, tiszta lappal indulhatsz. Mi ertelme igy megtartani akar Isten, akar ennek a vilagnak a torvenyeit? Mas szemszogbol nezve: manapsag millioknak Az A Remenysege, hogy nincs elet a halal utan. Tehat nekik tokeletesen megfelel az, hogy van 70-80 evuk ebben a vilagban aztan vege. Ezert ok szinten elhetik a vilagukat, lehetnek akarmilyen bunosok, amennyiben nem kapjak el es itelik el oket a vilag torvenyei szerint (pl a legtobb fehergalleros bunozo), akkor nekik tokeletesen megfelel, ha halaluk utan nem kell semmirol sem szamot adniuk. Sot, talan meg elhetnek is majd a paradicsomban. Ennek igy semmi ertelme.

Felreertes ne essek, en itt most nem a reszkerdesekre keresem a valaszt, az alap kerdesem tovabbra is az, hogy Mit vallanak a Jehova Tanui a halalrol es a feltamadasrol?

2014. jún. 23. 19:40
1 2 3
 21/26 A kérdező kommentje:

Csak annyiban kar a tematereles, hogy igy lehetoseget adtal Sandornak (egyebkent en is Sandor vagyok :)), hogy elkerulje a temat, amire nem igen van jo valasz. Tegnap volt egy tanulmanyozasom a tanukkal, a "mi lesz a halottakkal"-nal jarunk es feltettem nekik ugyan ezt a kerdest, amit itt is. Tehat a halal, mint buntetes, illetve az 1000 ev koruli miziera. 2-szer kezdtek el masrol beszelni hosszan, ami szepen kivartam, majd visszatertem es megismeteltem a kerdesemet, vegul harmadjara is masrol kezdtek el beszelni es amikor vegeztek eselyt sem adva ismet kerdezesre kozoltek, hogy ideje lenne tovabbhaladni, mert igy sosem fogjuk befejezni. Tehat a kerdeseimre nem kaptam valaszt a tanulmanyozas soran es erre hazajovok es az itteni beszelgetopartnerem is kikeruli a valaszadast. Meg PM-ben van remeny, ott is beszelgetek valakivel, remelem majd kapok valaszt. :)

Meg valami: olvastam rengeteg Jehova Tanus temat itt a gyakorikerdeseken. En nem tudom, hogy egyees emberek mit gondolnak, de ha ugy allnak hozza a tanukhoz, hogy az ordog iranyit titeket, elkarhoztok, tevtanitok vagytok, menekuljetek toluk, szekta vagytok, stb, akkor azzal mit szandekoznak elerni?

Semmi ertelme mocskolodni es vagdalkozni, meg kell probalni megerteni oket. Ha nincs igazuk, akkor az ugyis kiderul ertelmes kommunikacio utjan, nem kell ehhez verbalis eroszakot alkalmazni. Tehat, a szemelyeskedes teljesen felesleges, tenyekre szoritkozott tarsalgas a megoldas szerintem. En ezt probaltam itt megvalositani, ha kerhetem, akkor a tovabbi szemelyeskedeseket mellozzuk. :)

2014. júl. 2. 10:55
 22/26 sandor76 ***** válasza:
0%

Szia Sandor.

Nem kerulom a temat.

Amennyiben tovabbhalatok a tanulmanyozasban,es lessz egy kicsit tobb ralatasod egy-egy temanak a megertesehez,te magad fogod megtudni a valaszokat mindenre.

Sokmindent kell figyelembe venni ahhoz,hogy pontosan megertse barki,hogy kik,mikor ,miert,vagy miert nem fognak feltamadni.

Ehhez alapbol ismerni kell Isten tulajdonsagait,es mit szeret, mit nem.

Ha tovabbhaladtok a konyvben eljon az ido,hogy megerted.

Nekem is voltak ilyen,es meg komplikaltabb kerdeseim,de mindeggyikre mejott a valasz idoben.

Szep napot.

2014. júl. 2. 19:04
 23/26 A kérdező kommentje:

A problemam csak annyi, hogy mar athaladtunk a teman es valaszt nem kaptam arra, ami erdekelt volna. A kovetkezo temak nem erintik ezt.

Raadasul az is zavar, ahogyan latvanyosan kerulnek bizonyos kerdeseket. Nem ertem, ha ez egy egyertelmu tanitas, akkor miert kell egyes dolgokat a Bibliabol kiemelni, masokat meg megprobalni figyelmen kivul hagyni?

2014. júl. 2. 20:08
 24/26 sandor76 ***** válasza:

Szia Sandor.

Nem hagyunk semmilyen temat figyelmen kivul,tobb ok is van ra.

Ha nem mondjuk el az embereknek azt amit mi mar megertettunk,es probalunk alkalmazni is,akkor azt rajtunk kerik majd szamon,mert nem jol kereskedtunk a tallentumokkal amit Jezus kiosztott nekunk.

Ez az ertelmi kepessegunknek megfelelo mindenfajta szolgalatot jelent.[csak Isten szolgalatarol beszelek,nem emberekerol].

Te szeretnel kozeledni,Istenhez,latott benned valami jot,amit segit felszinre hozni.

Ehhez ad a szent szellemebol,hogy meg is ertd a szavat es tudd is cselekedni azokat.[Nem konnyu].

Nekunk pedig minden modon segitenunk kell neked,vagy barkinek ebben.

Egy kisgyereknek,hiaba adunk komoly matek leckeket,es bonyolult feladvanyokat,hogy oldja meg,nem fogja tudni.

Elobb meg kell tanulni szamolni,az alapoktol kezdve,es idovel eljut ahhoz,hogy meg okosabb is lessz mint sok mas ember.Ugye erted a hasonlatot.

En meg most is tanulok,es meg mindig nem mindent ertek ugy ,ahogy egy masik testverem peldaul erti.

Sot folyton tanulunk ez nem all meg most sem,es a jovoben sem fog,mert Jehova folyamatosan tarja fel a szandekat nekunk embereknek.

Vannak dolgok amit meg nem tudunk biztosan,hogy lesznek,es milyen kovetkezmenyuk lessz.

Ha netan ilyen kerdesed van,nem adhatunk ra felrevezeto valaszt,mert aztan azt fogod mondani,rosszul lett elmagyarazva.

Mindenkinek vannak kerdesei ,de vannak amikre meg nincs itt az ido ,hogy megertsuk.

Ellenben,ha teged zavar,mond nekik alljatok meg ,es vegyetek at megegyszer,hogy jol megertsd,velem is ezt tettek egy-egy temanal,ami szamomra nehezen ertheto volt.

Fontos,mert ezek adjak kesobb a hited szilard alapjat.

Ugyanis a hit ismereten alapszik.Heb,11;1.

Kozben en is elkezdtem ujra atvenni a konyvet.

Ennek a konyvnek ha vege lessz,vannak tovabbi,es melyebb temaju kiadvanyok,amik erre az elso alapismeretre epulnek.

Na azok mar szepek lesznek,elkezd elvalni az igaz es a hamis.

En kiszallnek a kepbol,nem artom bele magam ami nem az en dolgom,orulunk ,hogy tanulmanyozol.

Szep napot.

2014. júl. 3. 19:25
 25/26 A kérdező kommentje:

Jó érvelés. Viszont be kell vallanom, hogy csaltam egy kicsit. Nagyon is jól ismerem a Bibliát, talán még jobban mint Te. Nagyon is határozott elképzelésem van Istenről, a jövőről, viszont ezzel párhuzamosan nagyon érdekel mások véleménye is. Őszinte kíváncsiság hajt az emberek felé, bármilyen eszmét is valljanak. Volt, amikor ennek megfelelően pszichologus akartam lenni, csak azóta rájöttem, hogy ahhoz nem vagyok elég jó tanuló. :) Ettől függetlenül az érdeklődésem megmaradt.

Érdeklődtem a különböző vallások iránt is, hallgattam már Buddhista előadást, hinduizmusról is olvastam, krisna, katolikus vallás, hitgyülekezet is szerepelt a listán.

Legutóbb egy zsidóval beszélgettem arról, hogy Tórával a kezében hogyan tudja azt őszinte szívvel kijelenteni, hogy Jézus nem lehetett a messiás?

Ez a mentalitás vezetett a tanúkhoz is, már egyszer megállítottak az utcán, télen, 2 hatalmas bevásárlószatyorral tartottam hazafelé, de nem érdekelt, másfél(!) órán keresztül beszélgettünk ott a hidegben, miközben otthon várták, hogy meghozzam az ebédhez valót. Ezzel csak azt szeretném jelezni, hogy őszintén érdekelnek más vallások, és nem téríteni szeretnék, csupán a saját tudásomat gyarapítani. Ti Jehova Tanúi is azt tanítjátok, hogy az ember természete szerint szeret tanulni, minél több mindent megismerni a világból, ezért is nagy ajándék az örök élet, ahol erre lehetőség nyílhat.

Itteni kérdésemnek a célja sem kötözködés volt, se nem térítés, hanem őszintén érdekelt, hogy bizonyos ellentmondásokat miként magyaráztok meg a tanaitokban. Mert hallottam már sok mindent arról, hogy mennyire tereltek, de saját magam akartam megtapasztalni.

Érdekes tapasztalat a tanulmányozás is. Az emberke, akivel olvasunk, mint ember nagyon szimpatikus. Hihetetlen beszélőkéje van, eleve szónoklatokat tart, tanít is, és csakis azért foglalkozik velem, mert állítása szerint Ő még életében nem találkozott 22 évessel, aki ennyire ismerte volna a Bibliát, és ennyire aszerint élt volna. (feleségem van, vele együtt dolgozok Angliában) És ezt most nem dicsekedésképp mondom, csak szeretném ha jobban megértenél.

Mint ember, semmi bajom nincs vele, szinte már barátok lettünk. Azonban ugyan azt a zavartságot érzem rajta személyes beszélgetés során, mint amit itt éreztem, azt a bizonyos "témákat ne nagyon feszegessünk" kisugárzást. Egy nagyon határozott ember, úgy tereli a beszélgetést ahogy akarja, én meg nyilván nem fogok ellene szegülni, mert nem a küzdelem a célom, hanem a megfigyelés. Ezért is nem fogok olyasmit erőltetni, amiről teljesen egyértelműen nem akar többet beszélni. Tudomásul veszem, hogy arra nincs válasz.

Itt lehet mondani, hogy azt még ugye Ti sem tudjátok, ezért inkább nem mondtok semmit, nehogy félrevezessetek, de én meg erre azt mondom, hogy a Bibliában benne van a válasz, csak annak az elfogadásához az egész eddigi felépítményt el kéne dobnotok, tehát inkább úgy kezelitek, hogy "ez így biztosan nem lehet, tehát ezt még nem érthetjük meg, majd később megértjük". Ez pedig nem helyes.

Már említettem, PM-ben beszélgetek egy másik Tanúval, ő jóval bátrabb és belemegy dolgokba, kár hogy az a beszélgetés nem nyilvános. Ha megengedi, később majd talán bemásolom ide, mivel ugyan ezeket a témákat tárgyaljuk, amiket itt is.

Azt viszont tiszteletben tartom, hogy Te nem szándékozol tovább foglalkozni velem, tehát szeretném megköszönni az eddigi időd, amit erre szántál. Tanulságos eszmecsere volt! :)

2014. júl. 6. 16:09
 26/26 anonim ***** válasza:

Kedves Kerdezo!

Elnezesedet kerem, hogy belekontarkodok a felmerult velemeny cserebe.

Olvastam az utolso irasodat. Itt felvetetted, hogy mi van akkor, ha te nem vagysz tovabb elni, es ha mar meghaltal, nyilvan nem lesz a tudatodban az sem, hogy feltamadsz-e vagy sem.

Ez igy igaz. Ha meghalunk, mar nem tudunk semmirol, ilyenforman arrol sem lesz tudomasunk, hogy feltamadhatnank-e?

Viszont van egy dolog amire gondolni kell. Akik hisznek Isten igereteben, azok "remenyseggel halnak meg". Azzal a remenyseggel, hogy biznak Isten igereteben, hogy feltamasztja majd oket. Tehat itt a remenysegen van a hangsuly.

Sokan azert nem kivannak tovabb elni, mert azt gondoljak, hogy ilyen vilagban nem jo elni. Es fogalmuk sincs arrol, hogy Isten nem ebben a vilagban kinalja az orok eletet. A fold termeszetesen megmarad, azzal nincs semmi problema. A rajta elo gonosz emberi tarsadalom a problema.

Isten megigerte, hogy helyreallit mindent az eredeti szandeka szerint. Az Esaias 65. reszeben olvashatod, hogy milyen elet lesz a foldon. Tehat ha azok, akiknek nincs ismerete ezekrol az igeretekrol, biztosan meggondolnak magukat ha ismernek Isten aldasait, amit majd kiaraszt a foldon elo emberekre.

A hamis profeta es as antikrisztus meg nem vettettek a tuzes toba. Ez meg nem tortent meg.

Az 1000 eves kiralysag pontosan a helyreallitai idoszak lesz a foldon. Armageddon lezajlasa utan a foldet helyre kell allitani, es elokesziteni a feltamadott husegeseknek. Hogy kik ezek? Esek azok a szemelyek, mint pl. Abel, Noe, Abraham, Mozes,...stb. Az elojovo husegeseknek elo kell kesziteni mindent. Lakhatast, ruhazatot, tehat minden feltetelt meg kell adni nekik.

Tehat mindazok, akik Jezus foldrejovetele elott husegesek voltak Istenhez, es meghaltak, es azok akik napjainkban halnak meg, a nagy sokasaghoz tartozo szemelyek.

Azok, akik Jezus foldrejovetele elott haltak meg, azoknak tanulniuk kell. Hiszen a halaluk utani idoszakrol semmit nem tudtak. Igy nem lattak teljesedni a profeciakat sem. Nem ismertek Jezust, semmit nem tudtak a munkassagarol.Tehat ezek a szemelyek ismeretet szereznek, hogy bepotoljak azt, amirol nem tudtak.

Ezek nem azok, akiket kivegeztek. Mert Jezus foldonletekor az apostolok, es a tobbi kovetoi Jezusnak masik osztalyba tartoznak, ok a "felkentek". Jezus veluk kotott egy uj szovetseget a kiralysagra. Nekik mondta, hogy: "vele lesznek a kiralysagaba, ahol sok hely lesz szamukra".

Az 1000 ev vege elott tortenik meg az "altalanos feltamadas", amikor minden halott feltamad, akik nem ismertek az igaz Istent, poganyok voltak.

Ezeknek szinten valasztaniuk kell majd. Elfogadjak-e Istent uralkodojuknak, vagy elvetik. Akik elfogadjak, azok elnek tovabbra. Akik pedig elvetik, azok mennek a "masodik halalba", ahonnan nem lesz visszateres.

Tehat miutan meglesz a valasztasi lehetoseguk ezeknek a millioknak, ekkor lesz egy vegso proba. Satan es a demonok el lesznek engedve, hogy megprobaljak ezeket az embereket, es azokat, akik Armageddon utan az uj, megtisztitott foldon szuletnek. Mert ok nem ismerik meg Satant, hiszen meg volt kotozve. De a vegso proba idejen kiderul majd, kik lesznek azok, akik megallnak Isten mellett. Az osszes tobbinek a vegso megsemmisites lesz az osztalyresze. Es ekkor lesz Satan es demonainak is a teljes vege.

Elnezesedet kerem meg egyszer hogy en is megirtam a velemenyemet. Ha lenne kerdesed, szivesen valaszolok. De kerlek irj privatba, mert nem mindig nezem at azokat, amikre valaszt irtam. Udvozollek: Judit!

2014. júl. 25. 09:11
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!