Miben tér el az egyéni lélek a Brahmantól? Sok egyéni lélek rakja ki a Brahmant, mint egy puzzle? Az egyéni lélek a Brahman töredék, hiányos része?
Kedves előző (#10-es) az egyéni léleknek is vannak tulajdonságai. sat-cit-ánanda vigraha örök, teljes tudással és boldogsággal rendelkező személy. Emellett az egyéni lélek Krisna 64 tulajdonságából 50-nel rendelkezik. Minden lélek egy külön személyiség.
Ha mindannyian személyiségek vagyunk, akkor hogyan lehet, hogy nincs tulajdonságunk? Ez sántít egy kicsit. Vannak tulajdonságaink, melyet Krisnától kaptunk, hiszen az Ő parányi, szerves részei vagyunk. Tőle származik minden.
Krisna mondja a Bhagavad-gítában: "aham sarvasya prabhavo mattah sarvam pravartate..." vagyis "Én vagyok az eredete a lelki és anyagi világnak, minden Belőlem árad..."
(Bhg 10.8)
Ez mit jelent? Azt jelenti, hogy minden a szó szoros értelmében Krisnától ered. Vagyis az egyéni lélek is a tulajdonságaival együtt, még a Brahman is...stb.
Igen Kérdező jól gondolod. A Krisna-tudat azt a célt szolgálja, hogy felismerjük, hogy mi nem istenek, hanem a Legfelsőbb Úr szerető szolgái vagyunk.
A "sat-cit-ánanda vigraha" micsoda? Írod, hogy "örök, teljes tudással és boldogsággal rendelkező személy", de most hogy jön itt a képbe? Olyasmi, mint Brahman? Vagy az Egyéni Lélek válhat valahogyan ilyenné?
"Emellett az egyéni lélek Krisna 64 tulajdonságából 50-nel rendelkezik. Minden lélek egy külön személyiség." Tudnál egy linket vagy leírást adni ezekről a tulajdonságokról?
Kérdező.
Úgy látom nem ment át a mondanivalóm egyáltalán...teljesen nyilvánvaló, hogy az önmagában vett Egész nem ébred magára, hiszen az mindig is tudta, hogy micsoda Önmaga...de az individuumok öntudatra jutásuk során tévedésben vannak saját létükkel kapcsolatban, és amikor megismerik az Igazságot/Krisnát és teljes tudatukban rá is ébrednek arra, akkor felismerik korlátlanságukat...Amiről te beszélsz, az még mindig egyfajta hierarchia...gondolhatod így, de vajon a Gíta mélységes mondanivalója is így gondolja e.
"Legalábbis szerintem a Gíta erről beszél." A kérdés, hogy Krisna szerint is erről beszél e.
üdv és köszönöm a beszélgetést
29/F
LastOne.Left
"...akkor felismerik korlátlanságukat...Amiről te beszélsz, az még mindig egyfajta hierarchia...gondolhatod így, de vajon a Gíta mélységes mondanivalója is így gondolja e. "
Igen, én úgy értelmezem, hogy a te szöveged szerint az 'akkor felismerik korlátaikat' lenne a helyes változat, vagyis igen, hierarchiában gondolkodom. Én ezt olvastam ki a Gítából.
Azért említettem, hogy sat-cit ánanda vigraha, mert a kedves #10-es válaszoló állította, hogy a léleknek nincs tulajdonsága. Ezzel próbáltam bebizonyítani, hogy tévedett.
Másrészt maga a Brahman Krisna megvalósításának egyik, a személytelen aspektusa. A Brahman csak egyetlen egy tulajdonsággal rendelkezik, ez pedig a sat, vagyis örök.
Ez a 64 tulajdonság le van írva Az odaadás nektárja című könyvben.
Kedves 11#-es válaszoló:
igen, igazad van, a sat-chit-ananda-val kapcsolatosan, viszont olvasd el a lenti linket légyszíves. És akkor ne zavarodjon össze az ember?:)
Kedves Előző!
Szerintem ez a fordítás hibás, teológiailag nem állja meg a helyét. Igaz nem tudom, hogy szanszkritül pontosan hogyan van ez az idézet, de azt hiszem, hogy a nirvisesa szó rossz fordításából ered (valószínűleg ez a szót szerepel az eredeti szanszkrit szövegben, de ez egyelőre csak spekuláció, mivel nem láttam a szanszkrit szöveget). A lélek nem személytelen. Mivel Krisna egy személy, így a lelkek is személyek, és vannak tulajdonságai. A nirvisesa szót úgyis lehet fordítani, hogy minden anyagi tulajdonságtól mentes. Ami nem azt jelenti, hogy nincsenek tulajdonságai, csak azt, hogy nincsenek anyagi tulajdonságai, vagyis lelki tulajdonságokkal rendelkezik.
Valamint a lélek nem rendelkezik anyagi formával, hanem lelki formája van. Ettől többet nem tudok mondani, mivel ahhoz ismernem kellene az eredeti szöveget.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!