Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Írnátok nekem Hetednapi...

Írnátok nekem Hetednapi Adventista tévtanításokat?

Figyelt kérdés

Én úgy tudom,hogy a Jehova tanúi társaságból szakadtak ki és az alapítőja időpontokat jelőlt meg Jézus visszajövetelére.Ja meg hogy a szombatnap üdvözít.

Kb ennyit tudok róluk van egy Hetednapi ismerősöm bazi nagy képe van mintha mindent tudna és okoskodik ,hogy náluk az igazság.

2014. jún. 13. 15:15
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
A témához szóltam hozzá, Kérdező.
2014. jún. 13. 18:18
 12/25 anonim ***** válasza:
46%

"Miért ennyire mérvadó Ellen g White ? Ő a közben járó Jézushoz? Nélküle nincs út Jézushoz ?"

Tisztelt Kérdező!

Talán először azzal kezdeném, hogy Ellen G. White-ot és munkásságát leginkább azok kritizálják, akik nem olvasták még el egy könyvét sem, pusztán a kritikai oldalakról ismerik, eseteg az írásaiból kissebb szakaszokat olvasnak a szövegösszefüggésből kiragadva, és más írásainak az egybevetése nélkül. Ez hajszálpontosan ugyanaz a módszer, amin a Biblia kritikája is alapul.

Ellen White egyáltalán nem közbenjáró Jézushoz. Egy okból azért, mert White teológiája szerint - amelyet mi h.n. adventisták is vallunk - Krisztus a mi nagy főpapunk, aki a mennyei szentélyben szolgál, (Zsid 8,1-2) és bármikor bárki hozzá járulhat közbenjáró nélkül. Másrészt pedig azért, mert valaki Jézushoz vezet valakit, még nem lesz közbenjáró. Valójában a kereszénység nagy feladata éppen az lenne, hogy az embereketet Krisztushoz vezessék, Isten ugyanis emberi eszközökat használ a megváltási tervében. Péter apostol is Krisztushoz vezette az embereket (Ap.csel. 2,38), de ugyanígy a középkorban Wiclif János vagy Luther Márton írásai is nagy hatással voltak a későbbi reformátorokra, nem csoda, hogy európában elég sokan elfogadták a reformált hitet. Tegyük azonban hozzá, hogy Ellen White szerint a Biblia is elegendő arra, hogy megvilágosítja az emberek elméjét, de abban nincs semmi megvetendő, ha egy olyan ember, akinek Isten hatalmas lelkiajándékokat adott, megosztja azokat másokkal is. Az emberek egy része ugyanis nem tanulmányozza a Bibliát, sőt előítéleteik vannak vele szemben. Ezért szükség van olyan hívő emberekre, akik feltárják Isten Igéjét a maga teljes terjedelmében, és másokat is arra buzdítanak, hogy olvassák a Bibliát. A földi szolgálata során Jézus Krisztus is a Szentíráshoz vezette az embereket (Ján 17,17, Mát 24,15 stb...).

Akik ismerik Ellen White munkásságát, azok tudják, hogy soha nem prófétált hamisan. Máshol már kifejtettem világosan, hogy azon emberek teológiája, akik azt gondolják, hogy egy próféta jövendölésének mindig teljesednie kell, nem áll meg a Biblia mérlegén. Ilyenkor van az, hogy hivatkoznak a mózesi illetve a jeremiási igére, és figyelmenkívül hagynak más igehelyeket, amelyek annak az ellentétét állítják. A próféták ugyanis nem jósok voltak. A prófétáknak azt kellett hirdetniük, amit Isten mondott nekik, azonban az Ótestamentumban nem egyszer fordult elő, hogy az Úr megváltoztatta bizonyos körülmények között azt, amit korábban kijelentett, valamilyen eseménynek a hatására. Isten ígéretei ugyanis feltételhez kötöttek. Azonban tegyük azt is hozzá, hogy Ellen White a 19. században a világtörténelem eseményeire nézve nagyon sok olyan dolgot is megjövendölt Isten Lelke által, amit onnan egészen biztosan nem láthatott előre, mert az ő korában nem volt reális. (Pl az USA üdvtörténeti jövőjére nézve, amelyek korunkban szépen teljesednek). Ellen White továbbá azért fontos nekünk, mert hitünk szerint Ő Isten prófétája volt, és az Ő üzeneteit közvetíti az egyház számára. A h.n. adventista próféciamagyarázat, a ma népszerű preaterista és futurista magyarázattal szemben a több évszázados hagyományra támaszkodó történeti-folytatólagos magyarázatot részesíti előnyben, ahol a Jel 12-ben Isten népe üldöztetését láthatjuk, amelynek maradéka körében az idők végén megjelenik a prófétaság lelki ajándéka (Jel 12,17 vö 19,10/b).

Természetesen azonban mi elfogadjuk, hogy ha valaki nem azonosul a mi hitvallásunkkal, viszont követéezésképpen azoknak az embereknek is el kell fogadniuk, hogy nekünk is megvan a Biblia alapján kialakított hitvallásunk.

2014. jún. 13. 20:44
 13/25 anonim ***** válasza:
45%

Kedves kérdező!

Magam is adventista vagyok, és szeretnék én is reagálni a felmerült témákra.

Először is az adventisták története. Az adventista egyház nem szakadt ki konkrétan egyik egyházból sem, hanem a XIX. század első felében lévő nagy adventmozgalomból nőtt ki. Innen származnak a Jehova tanúi is, a különbség az, hogy ők újabb időpontokat próbáltak találni Jézus visszajövetelére, míg az adventisták rájöttek, hogy miben hibázott a mozgalom Dániel 8:14 értelmezésében.

Hitünk szerint a szombatnap nem üdvözít, csupán Krisztus tud üdvözíteni (Efézus 2:8-9, Róma 6:23). A szombatot viszont ma is érvényesnek tartjuk, hisszük, hogy Jézus nem törölte el a tízparancsolatot (Máté 5:17-18), és így megünnepeljük a szombatot.

Az sem igaz, hogy nem eszünk húst, én személy szerint szoktam húst enni. A tisztátalan állatoktól tartózkodunk, amiket a Biblia egyértelműen elkülönít, és a modern egészségügy is megerősíti.

Az igaz, hogy törekszünk az egészséges életmódra, de ez miért gond? Szerintem a bibliai alapelvekkel ez abszólút egyezik (1Korintus 6:19).

A katolikusokkal semmi gondunk, szeretjük őket is, ahogy bárki mást. A katolikus egyházi rendszerrel van gondunk, de, mint már előttem leírták ezt nem mi találtuk meg először.

Nem tartjuk egyedül üdvözítő egyháznak magunkat, ahogy Krisztus is mondta, hogy neki minden akolban vannak juhai (János 10:16).

A nők tanítani taníthatnak, ahogy erre a Bibliában is találunk példát, ahogy prófétaasszonyokra is (pl Anna, Filep lányai). Úgy gondoljuk, hogy Istennek nem csak a bibliai időkben lehetnek prófétái (1Thesszalonika 5:20, Jelenések 12:17, 19:10). Ellen White egyébként soha nem vállalt semmilyen hivatalos egyházi szolgálatot. Ajánlom én is, hogy olvasd el egy könyvét. Egyáltalán nem alapozzuk rá a hitünket, minden hitelvünk egyedül a Bibliából van, egyik sem az ő tanításaiból. Nem hisszük azt sem, hogy közbenjáró lenne, mivel az egyedül Krisztus (1Timóteus 2:5). Ő is csak egy ember volt, akinek Isten egy különleges ajándékot adott, mint sokaknak másoknak (1Korintus 12:8-11).

A borról is már írtak előttem, az itt szereplő görög szó (oinosz) egyaránt utal az erjedetlen és erjedt szőlőlére. Az úrvacsoránál ráadásul mindig csak pohár-ként van emlegetve. Ahogy a kenyér is kovásztalan volt, Krisztus meg nem romlott testét szimbolizálva, a szőlőlé is erjedetlen volt ugyanebből az okból.

Én is arra buzdítalak, hogy egy egyházat ne a benne lévő emberek alapján ítéld meg, hanem az elvei alapján. Sajnos sok helyen vannak szélsőségek, és "farkasok", nálunk is.

Azt hiszem a legtöbb témát megemlítettem, bármi más kérdés van, szívesen segítek :)

2014. jún. 13. 21:36
 14/25 A kérdező kommentje:
Köszönöm kedves utólsó nagyon érthetően leírtad.
2014. jún. 13. 21:50
 15/25 anonim ***** válasza:
45%
Azt kihagytam, hogy természetesen mi is azt valljuk, hogy Jézus az Igazság (János 14:6).
2014. jún. 13. 22:09
 16/25 anonim ***** válasza:
50%

Sziasztok!

Látom a hírem megelőzött. Sajnálom, hogy vannak olyan adventisták, akiknek "bazi nagy képe van, mintha mindent tudnának, és okoskodnak, hogy náluk az igazság". Azért ha igazságosak akarunk lenni, akkor nálunk az átlag nem ilyen. Ha ilyen lenne jómagam sem váltam volna adventistává, hanem maradtam volna református, vagy jobb esetben átpártoltam volna a baptistákhoz.

A szombatnap nem üdvözít. Ha üdvözítene, akkor minden zsidó, aki megtartja a szombatot üdvözülne, és egyetlen keresztény sem, leszámítva a szombatünneplőket. Az adventistáknak semmi köze nincs a Tanúkhoz, bár a Tanúk alapítója járt adventista körökbe, de nem onnan származik ez a felekezet. Mint ahogyan mi sem származunk ilyen értelemben semelyik egyházból, egy mozgalom nyomán jött létre ez a felekezet is hasonlóan sok más protestáns kisegyházhoz.

Számomra nagyon fontos, hogy az adventisták minden reformátort és utóreformátort hitvalló elődjüknek tekintenek, ennek következményeképpen minden felekezetben található őszinte Krisztust követő embert testvérünknek tekintünk. Ezért is esik rosszul, ha bármelyik testvér tévtanítóknak titulál bennünket, ahogyan mi sem teszünk ilyet, így mástól is elvárnánk a toleranciát a hitelvekkel kapcsolatosan.

Nekem tudom ezzel a kérdéssel egyébként mi volt a célod, de nagy butaságnak tartom, ha ezzel akarsz majd villogni a "nagyképű" ismerősöd előtt. Szerintem inkább el kellene mondanod neki, hogy nem helyes, ha okoskodik, mert ezzel csak a saját felekezetét járatja le.

Üdv. Péter

2014. jún. 14. 22:23
 17/25 Békaszárnya ***** válasza:

Haj Barátocskám, a szereposztó dívány a színház halála...

Tehát a fenti hasonlattal élve, ha eleve úgy állsz a dologhoz, hogy az Adventisták hülyék, lúzerek, akkor könnyen találhatsz olyanokat, akik megerősítenek ebben a hitedben. Mondd, nem inkább az lenne a kérdés, hogy MI AZ IGAZSÁG? vagy ISTEN SZAVA E A BIBLIA? vagy MIT TANÍT A SZENTÍRÁS A KÜLÖNBÖZŐ EGYHÁZAKRÓL? Mert például (láss csodát) az Adventistákról azt tanítja, hogy büszkék, és azt gondolják, hogy náluk van az igazság és hogy az (igei)ismeret üdvözít. Lásd bővebben a Jelenések könyve Laodíceai levelét. Egyébként pedig, az hogy XY ismerősöd ellenszenves (és mellesleg az Adventista felekezet tagja)mit számít az igazság megítélésében? Ha őszintén kíváncsi vagy az igazságra és a különféle emberi tévtanításokra, akkor olvasd alázatosan a Bibliát és a Teremtő meg fog felelni minden kérdésedre.

2014. aug. 9. 17:58
 18/25 Adventpista válasza:
30%

Kedves Barátom!

Azt kéred, hogy segítsünk, az ellenszenves "adventista" ismerősöd megalázásában, azzal, hogy "tévtanításokat" gyűjtünk neked csokorba? Mi szükség erre? Ki kényszerít arra, hogy adventista legyél?

Egyébként "tévtanítást" csak valamihez képest lehet találni. Például az iszlám, vagy az ortodox zsidóság számára szerint az egész kereszténység tévtanítás.

Más a kérdés, ha ráébredsz bűnös voltodra, megtérsz, megvallod bűneidet és elfogadod Jézus Krisztus ingyen kegyelmét, valamit elfogadod a Bibliát, mint Isten szavát az emberekhez...nos akkor van miről beszélni. Ha az evangélium, a tízparancsolat és a Szentírás a mérce, akkor van mihez hasonlítani, akkor van ami megítélje az emberi tanításokat. Szóval -ajánlom figyelmedbe- a Teremtő kérését, hogy olvasd a Bibliát, kérd az Isten kegyelmét és meg fogod tapasztalni az ő áldásait, válaszait életed nagy kérdéseire. :)

2014. aug. 9. 18:28
 19/25 Adventpista válasza:

A 2. hozzászóló nem mondott butaságot. Magam is a Szentírást (Bibliát) olvasva jutottam el arra, hogy jelenleg Magyarországon a leg biblikusabb tanítás az adventistáknál van. Természetesen lehet köztük is hitehagyó, álszent hívő (talán az ismerősöd is ezek közül való). Viszont az ítélkezés Isten dolga, nem miénk.

A tanításokat viszont megítélhetjük. Például az első válaszadó csinos kis listát gyűjtött az úgynevezett "tévtanításokból”. Hitelességét némileg kétségbe vonja, hogy Jézus nevét következetesen kis betűvel írja. Másrészt a józan észnek is ellene mind. Miért lenne bűn például a katolikus tanítást nem szeretni? A szombat nem üdvözít (mint más parancsolat megtartása sem), viszont Isten nem hatalmazott fel minket embereket, hogy bizonyos parancsolatait kevésbé tartsunk fontosnak. Nem lenne érvényes a tízparancsolat? Tehát szabad ölni, lopni, paráználkodni?

2014. aug. 9. 18:58
 20/25 Adventpista válasza:
"Jön Péter és megmagyarázza." :) Nem szerencsés dolog. Kedves Péter, ajánlom figyelmedbe Mt 7:6-ot!
2014. aug. 9. 19:07
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!