Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mit ír a Biblia a vallásról?...

KZitus kérdése:

Mit ír a Biblia a vallásról? Van erről Istennek véleménye? Miért van annyi sok vallás?

Figyelt kérdés

2014. jún. 13. 09:53
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:

"A fejedelmek meg egyételműen bárkit kivégeztek akit az egyház "kivizsgált" mert nem kockáztatta meg, hogy őt is megvádolják boszorkánysággal, vagy kiátkozzák"

Nos, ezek voltak a fejedelmek. A valldens keresztények inkább visszahúzódtak a hegyekbe, de akkor sem hajtották végre az egyház utasításait, és inkább szegénységen éltek, és gyakorolták a hitüket és prédikáltak. Akkor most a valldens keresztények, vagy a fejedelmek voltak bátrabbak és elvhűbbek?

2014. jún. 13. 12:16
 12/25 anonim ***** válasza:

Nah utána kérdezek történész ismerősnél, mert eddig hót ellentétes dolgokat beszéltek!

Az, hogy keresztény ölt keresztény az nem új a felekezetek közötti viaskodás eléggé ismert dolog.

De mondom utána kérdezek, mert eddig totál mást olvastam/tanultam

Nem keresztény ellenes vagyok. Csak kizárt dolog, hogy ez legyen a legfőbb igazság, egész egyszerűen nem igaz. Ugyanannyira "igaz" mint az összes többi világvallásnak nevezett irányzat, vagy akár csak kis szekta. Semmi különbség nincsen.

A keresztes hadjáratokra pedig nem reagáltál. És egészen biztosan fejedelmek, és urak hajtották végre a kivégzéseket, de az is biztos, hogy egyik sem mert szembemenni az egyházzal. Nem véletlen mondtam a canossa járás esetét, hogy az egyház hatalma messze túlmutatott egy földesúron, és császárt is megszivatott ha akart! Ez is tény, ezt meg te ne tagadd le!

Teljesen világos, az is, hogy erőszakkal térítettek, ezek is tények, ne is tagadd le! Elképesztő mennyiségű visszaélést követtek el vagy az egyház maga, vagy az egyház tudtával és beleegyezésével.

A közelmúltig bezárólag. A pedofil papok, és az írországi katolikus lelencház eddig 800 ismert gyermek áldozata egy dolog, de rávilágít arra, hogy mi mindent hallgattak el, és vajon ennyi mindenről nem tudunk még.

A kereszténység mint hit, és az őt képviselő egyház szerintem is két külön dolog de amíg a hit forrása (biblia) a legkérdőjelesebb írások közé tartozik (simán lehet, hogy egy szó sem igaz belőle) addig a másik egy rettentő véreskezű, rettentő hatalom, és pénz orientált intézmény rendszer!

Ezt nem belátni viszont elképesztő butaság!

2014. jún. 13. 12:18
 13/25 anonim ***** válasza:

Pont ezt mondom te :)

Akik valóban azon hit szerint éltek amit mondtak azok kis szétszórt közösségek. És van a nagy katolicimus amit az egyház képvisel, és világvallási irányzat az pedig úgy rossz ahogyan van a mai napig is.

2014. jún. 13. 12:19
 14/25 anonim ***** válasza:
A Biblia megjövendölte, hogy az apostolok halála után lassan helytelen tanítások és nem keresztényi szokások szivárognak majd be a keresztény gyülekezetbe. Egyes férfiak maguk után vonnak majd hívőket, hogy Krisztus helyett őket kövessék. Ezért látunk olyan sok különböző vallást, amely kereszténynek vallja magát.
2014. jún. 13. 13:54
 15/25 anonim ***** válasza:

@Dowd

"Nah utána kérdezek történész ismerősnél, mert eddig hót ellentétes dolgokat beszéltek!"

Nyugodtan utánanézhetsz, viszont javaslom a személyes kutatást is. A valódi kereszténységet csak a Bibliából lehet megismerni, mert az Újszövetséget az első keresztények írták. Emellett javaslom még az ókeresztény dokumentumok, és némely középkori mű átolvasását, hogy lásd, a valódi keresztények mennyire nem értettek egyet azzal, amit a katolicizmus tett. 1612-ből fennmaradt a protestáns Andreas Helvigius professzornak az "Antichristus Romanus" műve, ajánlom olvasásra.

"Az, hogy keresztény ölt keresztény az nem új a felekezetek közötti viaskodás eléggé ismert dolog.

De mondom utána kérdezek, mert eddig totál mást olvastam/tanultam"

A probléma itt avval van, hogy aki a kereszténynek vallja magát, és áratlanokat megöl, az csak viseli azt a nevet, de valójában nem az. A "keresztény" a görög "Christianos" szóból származik, jelentése: "krisztusi", "Krisztust követő". Az olyan emberek azonban, akik nem követik Krisztust, és az ő tanításaival ellentétesen élnek, nevezhetik magukat kereszténynek, de nem azok.

"Nem keresztény ellenes vagyok."

Ebben az esetben én tévedtem, bocsánatot kérek, nem szerettelek volna megbántani semmivel.

"Csak kizárt dolog, hogy ez legyen a legfőbb igazság, egész egyszerűen nem igaz. Ugyanannyira "igaz" mint az összes többi világvallásnak nevezett irányzat, vagy akár csak kis szekta. Semmi különbség nincsen."

Nyilván mindenkinek meglehet a véleménye, de én evvel nem értek egyet. A Biblia vallása már az ókori vallásoktól is különbözött, gondolok itt a Baál követőire, akik az istenük iránti tiszteletből vagdosták magukat, ahogyan azt a Királyok könyve leírja. Vagy Jézus idejében volt még a hellenisztikus kultúrának egy utolsó nagy virágzása. A gondolkodó pogányok azonban nem elégedtek meg a görög vallással, és elkezdtek a zsidók istentiszteleteire járni a zsinagógába. Bár a zsidók azt nem engedték meg nekik, hogy betérjenek hozzájuk, de elfogadták az Ószövetség tanítását - mert azt tisztábbnak gondolták - és aszerint éltek. Éppen ezért is volt olyan sok megtérő a kereszténység terjedése idején, mivel a kereszténységaz Ószövetségen alapul, és tudtak azonosulni a kereszténység tanításával. Gyülekezetek alakultak olyan városokban mint Thessalonika, Korintus, Róma, Efézus, Laodicea, Filippo stb...A mai vallások pedig lényegében semmit sem mondanak a mi korunkról, de a Biblia igen. Így a Bibliának - például ezért - a ma emberéhez is van üzenete.

"A keresztes hadjáratokra pedig nem reagáltál...Nem véletlen mondtam a canossa járás esetét, hogy az egyház hatalma messze túlmutatott egy földesúron, és császárt is megszivatott ha akart! Ez is tény, ezt meg te ne tagadd le!"

Először is, jómagam katolikus családból származom, de manapság már protestáns vagyok. Ezt azért is mondtam el, mert ebből bizonyára neked is lejön, hogy én magam is rájöttem arra, hogy a Katolikus Egyháznál valami nem stimmel. Teljes mértékben elismerem azt, amit a Katolikus Egyház elkövetett, magam is elítélem azokat az erkölcsileg elítélendő tetteiket. Azonban néhány dologra szeretném felhívni a figyelemt:

1. A kereszténység nem ítélhető meg az alapján, amit a Katolikus Egyház elkövetett. A kereszténység alapdokumentuma ugyanis az Isten szavát tartalmazó Biblia, ami nem azonosul a gonoszságokkal. Erről fentebb már beszéltem, hogy a látszatkeresztények cselekedetei nem állnak meg a Biblia mérlegén.

2. Az egyházzal együtt nem szabad a tisztességes embereket elítélni. Ahogy ma is vannak normális katolikus emberek, úgy a középkorban is voltak. Maga az intézmény az, amelynek a cselekedetei gonoszak voltak, amikor annyi embert megöltek Isten nevében.

3. A császár és a fejedelmek gyáván viselkedtek. Szembe kellett volna szálniuk az egyházzal, azonban jobban féltették a hatalmukat, minthogy kiálljanak az igazságért. Az ő cselekedeteik ugyanúgy elítélendő, mint amit a Katolikus Egyház elkövetett. A hívő keresztények nem alkudtak meg, hanem inkább vállalták a halált.

"Teljesen világos, az is, hogy erőszakkal térítettek, ezek is tények, ne is tagadd le! "

Nem tagadom, de ez még mindig a Katolikus Egyház, nem pedig a krisztusi kereszténység. Péter apostol a következőt írta az Ősegyháznak: "Legeltessétek az Istennek köztetek lévő nyáját, gondot viselvén arra nem kényszerítésből, hanem örömest; sem nem rút nyerészkedésből, hanem jóindulattal; Sem nem úgy, hogy uralkodjatok a gyülekezeteken, hanem mint példányképei a nyájnak." (1Pét 5,2-3). Máshol meg így szól az Biblia: "Nem erővel, sem hatalommal, hanem az én lelkemmel! azt mondja a Seregeknek Ura." (Zak 4,6). Az erőszakos hittérítés tehát teljesen idegen a Bibliától.

"A pedofil papok, és az írországi katolikus lelencház eddig 800 ismert gyermek áldozata egy dolog, de rávilágít arra, hogy mi mindent hallgattak el, és vajon ennyi mindenről nem tudunk még."

Véleményem szerint azok az emberek, akik ilyen gonoszságokat követnek el, - keresztény köntösben - és nincs bennük bűnbánat, majd egyszer Isten ítéletével fogják szembetaláni magukat, amiért ezeket tették.

"A kereszténység mint hit, és az őt képviselő egyház szerintem is két külön dolog"

Részben egyetértek veled, két külön dolog. De amelyik egyház a Bibliát képviseli, az aszerint is él, másrészt nem képviselheti azt.

"amíg a hit forrása (biblia) a legkérdőjelesebb írások közé tartozik (simán lehet, hogy egy szó sem igaz belőle)"

Szerintem a legjelentősebb írás, és meggyőződésem szerint igaz.

"addig a másik egy rettentő véreskezű, rettentő hatalom, és pénz orientált intézmény rendszer! Ezt nem belátni viszont elképesztő butaság!"

Egyetértek veled abban, hogy a Katolikus Egyház összességében nem az, akinek mutatja magát - kivéve a tisztességes híveket és egyházi személyeket, csak ezt hogyan magyarázod meg annak a több száz millió embernek, aki a katolikus hit igazságát vallja?

2014. jún. 13. 17:04
 16/25 anonim ***** válasza:

Akkor azt hiszem nagyon elbeszéltünk egymás mellett.

Talán jól fogom meg a végét ha azt mondom, hogy te a péteri vonalat képviseled, és a páliról (saul) beszélünk :))))

Azt a véleményemet ettől függetlenül tartom, hogy a kereszténység nem lett volna világ vallás az egyház erőszakos viselkedése nélkül, és ha külön választjuk akkor simán kijelenthetjük, hogy nem is az :D

2014. jún. 13. 17:08
 17/25 A kérdező kommentje:

Kedves Down!

Köszönöm, hogy ilyen jót beszélgettetek, nem koncentrálnál kicsit most már a kérdésre is? :)

Bár az utolsó kérdésre mindenkinek köszönöm a véleményét:)

2014. jún. 13. 19:57
 18/25 anonim ***** válasza:

@Dowd

Alapvetően természetesen neked is meglehet a magad nézete erről, de én azt gondolom, egyrészről, hogy nem kelett a Katolikus Egyház ahhoz, hogy a kereszténység nagy vallás legyen. Mint említettem a kereszténység rohamosan terjedt a Római Birodalom területén, mindenhol voltak keresztény gyülekezetek, a legnagyobb üldözések közepette. Minél többet öltek meg közülök a rómaiak, annál többen csatlakoztak hozzájuk. Ebben pedig semmi erőszak nem volt. A keresztények az első századtól fogva prédikáltak, az Apostolok cselekedetei című könyv - amely az Újszövetségben található - feljegyzi a kereszténység terjeszkedését is, és egyúttal bemutatja azt is, hogy mit jelent kereszténynek lenni.

A Katolikus Egyház pedig a kereszténységről nem tükrözte a valódiságot. Mondtak jó, biblikus dolgokat, de olyanokat is, amik nem állnak meg a Biblia mérlegén, így van ez ma is. Úgy vélem, hogy a tiszta, bibliai hitet az előreformációs és reformációs mozgalmak terjesztették.

2014. jún. 13. 22:58
 19/25 anonim ***** válasza:
Az erőszakos térítésekről pedig már elmondtam a véleményem, fentebb, hogy az nem biblikus.
2014. jún. 13. 23:00
 20/25 anonim válasza:
Sok féle vallás van, mert minden ember mást tart fontosnak, de a kerszténység, sok más véleménnyel szemben nem egy vallás hanem egy életmód. Mert pl Jézus korában ott voltak a farizeusok, és mindent törvényt már fejből tudtak, de amit nem hittel teszel azok csak vallásos cselekedetek, amik Istennek nem tetszenek
2014. jún. 14. 13:59
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!