Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Jehova tanúi és adventisták,...

Jehova tanúi és adventisták, mit szóltok ehhez a gondolatmenethez?

Figyelt kérdés
Jézus nemcsak odaállt ez emberekhez és kijelentette, hogy Ő Isten. Végül persze kimondta, és ez volt kivégzésének ürügye is. Istenkáromlással vádolták. Ezért akarták megölni. Több helyen olvashatjuk, hogy a farizeusok ezután akarták megölni. Ha megnézzük ezeket a részeket, azt látjuk, hogy azért akarták megölni, mert rájöttek, hogy mit is állított. Amikor Jézus azt mondta, hogy Ő képes megbocsátani a bűnöket, akkor azt mondták, hogy ez Istenkáromlás. Mert egyedül Isten bocsáthatja meg a bűnöket. És egyetértek a farizeusokkal. Ez teljesen igaz. Ha én betoppannék hozzátok és azt mondanám, hogy helló, Attila vagyok, csak meg akartam mondani, hogy megbocsátom nektek a ma reggeli veszekedéseteket, vagy azt, hogy megbántottad a felebarátodat. Biztos furcsán néznél rám és megkérdeznéd, hogy mi közöm hozzá. "Úgy viselkedsz, mintha az én hibáim befolyásolnának téged. Ez őrültség! Te nem bocsáthatod meg az én bűneimet." Pedig Jézus ezt tette, mégpedig elég gyakran. A farizeusok azt mondták erre, hogy egyedül Isten bocsáthatja meg a bűnöket. Ezért meg akarták ölni. Azért is meg akarták ölni, mert azt mondta, hogy Ő Isten Fia. "Azt mondod, hogy Isten a Te Atyád és Te Isten Fia vagy?" - kérdezték. Mi más ez, ha nem Istenkáromlás az ő szemükben? "Egyenlővé teszed magad Istennel." Ez egy nagyon érthető koncepció a héberben. Ha te valaki fiának nevezed magad, akkor te annak a megtestesítője vagy. A héber yalad szó azt jelenti világra hozni, teremteni. Egy macska egy másik macskát hoz a világra. Ha nekem gyerekem születik, az éppen annyira ember, mint én. Éppen ezért, ha Isten egy Fiút hoz a világra, Ő éppen annyira Isten lesz, mint maga Isten. Ezért ez egy elképesztő állítás volt, főleg abban a kontextusban, ahogy Jézus mondta. Jézus azt mondta, hogy Ő már az idő kezdete előtt is Isten Fia volt. Ő volt a világ Teremtője. "Mielőtt Ábrahám lett volna: én vagyok" (János 8,58). Jézus "Én vagyok" kijelentései rendkívül "istenkáromlónak" tűntek. Jézus közvetve ugyan, de a farizeusok nagyon jól értették, hogy végső soron azt mondta, hogy Ő volt a hang az égő bokorban. Azt állította, hogy Ő jött az ég felhőiben a Dániel 7-ben (Máté 24,30 + 26,64). Egy másik nehezen emészthető dolog számukra, hogy Jézus több alkalommal is hagyta, hogy imádják Őt. Az apostolok esetében többször előfordult, hogy nem hagyták imádni magukat. Még az angyalok is azt mondták, hogy ők csupán Isten hírvivői. Jézus azonban számos alkalommal megengedte embereknek, hogy imádják Őt. Ez vagy egy istenkáromló tett vagy pedig azt tette, amit igazából mindenki tudott, hogy tett. Mégpedig, hogy élete minden napjával, akárhová is ment, megerősítette állítását, hogy Ő Isten, és a farizeusok ezt tudták. Ezért érezték jogosnak, hogy megöljék Őt. A Bibliát olvasva az ember folyamatosan találkozik ilyen részekkel. Jézus azt mondta, hogy eljön az idők végén, hogy megítélje a világot. Ki más ítélhet, ha nem Isten egyedül? Ki jogosult az ítélkezésre? Csak Isten. A kérdés a kereszten csúcsosodik ki igazán. Annak, ami a kereszten történt, csak akkor van értelme, ha maga Isten volt a kereszten. Jézus tudta mit csinál, hogy Ő az Isten Báránya, aki elveszi a világ bűneit. Az evangélium üzenetének is csak ebben a kontextusban van értelme. Így amikor emberek azt állítják, hogy Jézus nem volt Isten, azt csak úgy tehetik, ha azt mondják, hogy a Biblia nem pontos, vagy hamis, mert maga Jézus állította, mégpedig folyamatosan, hogy Ő Isten.

2014. jún. 7. 21:50
1 2 3 4
 21/32 anonim ***** válasza:

Katy, ezt tudom, de te ezt írtad:

„Nem Jézus volt a hang az égö bokorban, hanem Atyja Jehova Isten. „

Ezt korrigáltam, hogy de, a küldött szólt, igaz, az Isten beszédét szólta, de a hang nem Isten hangja volt.

2014. jún. 9. 08:14
 22/32 A kérdező kommentje:

"...de a hang nem Isten hangja volt."

János 5,37 Aki elküldött engem, maga az Atya is bizonyságot tett rólam. Sem hangját nem hallottátok soha, sem ábrázatát nem láttátok.

2014. jún. 9. 11:45
 23/32 A kérdező kommentje:
Olyan értelemben nem Isten hangaja volt, ahogy Katy érti (gondolom te is így gondoltad anyata). Feltételezhetően, Isten hangja volt, márpedig a Fiúé.
2014. jún. 9. 11:49
 24/32 A kérdező kommentje:

Az angyalok Isten hírvivői. Csak arra szerettem volna fehívni a figyelmet, hogy a hang a bokorban nem feltétlenül a mennyei Atya hangja lehetett (a hírvivőn keresztül), hanem lehetett a Fiú hangja is. De mivel az Atya és a Fiú egyek (János 10:30), lehet ennek a kérdésnek sok értelme nincs is...

Persze az "Ő hangja" alatt üzenetre gondolok, ami Istentől van.

2014. jún. 9. 12:02
 25/32 anonim ***** válasza:

De ha kettö, két különálló személy akkor ?

Igazából tudod a háromságtan a 4. századtól egy oficiálisan elismert dogmája az egyháznak, de igazán nem Bibliai... Egyetlen, de igazán egyetlen egy vers sem támasztja a háromságtant alá a Bibliában.

Még tudod mi az érdekes? Hogy a benne hivök, többnyire csupán Jézusról beszélnek, kevesebbet a Szent Szellemröl, még kevesebbet az Atyáról, valahogy keverik az egészet, mert így tanulták a teológiai iskolában, azok meg így adták át a népnek....

Katy

2014. jún. 9. 12:22
 26/32 A kérdező kommentje:
Katy hadd kérdezzek valamit. A ti istenetek, akit Jehovának hívtok, egy angyal lenne?
2014. jún. 9. 13:45
 27/32 KZitus ***** válasza:

Szervusz

Erre szeretnék reagálni: "Persze tudom, hogy úgy sem fogják meggondolni magukat mert annyira elvakultak,"

Arra még soha nem gondoltál, hogy JT meg vannak GYŐZŐDVE arról, amit tudnak Jézusról?

Ha valaki nincsen egy véleményen veled, miért kel "elvakult"-sággal bélyegezni bárkit? Akkor hol van benned(belőled) a Krisztus szeretete, amire tanította a követőit? És a hosszútűrésed?, és a kedvességed? Ha Krisztus szellemisége van meg benned, miért nem látszik az írásodon? Krisztus is így tanínott?, győzött meg embereket?, hogy először jó helybenhagyta őket szavaival?

Na de ez a te magánügyed.

Leírom mit tanúltam én Krisztusról a Bibliából:

Ki Jézus Krisztus?

Isten egyszülött Fia, Jehova egyetlen olyan Fia, akit egyedül teremtett meg. Ez a Fiú az egész teremtés elsőszülöttje. Minden más az égben és a földön általa lett megteremtve. Ő a világegyetem második legnagyobb személyisége. Ő Jehovának az a Fia, akit a földre küldött, hogy váltságul adja életét az emberiségért, így lehetővé téve, hogy Ádám utódai közül mindazok, akik hitet gyakorolnak benne, örökké élhessenek. Ugyanez a Fiú, miután visszakapta égi dicsőségét, most Királyként uralkodik, és hatalmat kapott, hogy minden gonoszt megsemmisítsen, valamint hogy megvalósítsa Atyja földre vonatkozó eredeti szándékát. A Jézus név héber alakja azt jelenti: ’Jehova megmentés’; a Krisztus a héber má·sí′ach (Messiás) szó megfelelője, jelentése: ’felkent’.

Azonos-e Jézus Krisztus Istennel?

Ján 17:3, Kár.: Jézus így imádkozott Atyjához: „ Az pedig az örök élet, hogy megismerjenek téged, az egyedül igaz Istent [„az egyetlen igaz Istent”, Csia], és a kit elküldtél, a Jézus Krisztust.” (Figyeld meg, hogy Jézus nem magát, hanem égi Atyját nevezte ’egyedül igaz Istennek’.)

Ján 20:17, ÚRB: „Jézus ezt mondta neki [Mária Magdalénának]: »Ne érints engem, mert még nem mentem fel az Atyához, hanem menj az én testvéreimhez, és mondd meg nekik: Felmegyek az én Atyámhoz, és a ti Atyátokhoz, az én Istenemhez, és a ti Istenetekhez.«” (A feltámasztott Jézusnak tehát az Atya éppúgy Isten volt, mint Mária Magdalénának. Érdekes módon egyetlen olyan írásszöveg sincs, amelyben az Atya a Fiút „én Istenemnek” nevezi.)

Bizonyítja-e a János 20:28-ban Tamás felkiáltása, hogy Jézus valóban az Isten?

Ján 20:28, ÚRB: „Tamás pedig így felelt: »Én Uram, és én Istenem!«”

Ha Tamás „Istennek” kívánta nevezni Jézust, ebben nincs semmi kivetnivaló. Ez összhangban lenne azzal, amit Jézus maga is idézett a Zsoltárok könyvéből, amely a tekintélyes embereket, bírákat ’isteneknek’ nevezi (Ján 10:34, 35, Kár.; Zsolt 82:1–6). Az csak természetes, hogy Krisztusnak sokkal magasabb állása van, mint azoknak az embereknek. A Jehovához viszonyított páratlan helyzete miatt a János 1:18 ezért úgy utal Jézusra, hogy „az egyszülött isten”. Az Ézsaiás 9:5 (Kat. [9:6]) is ’Erős Istennek’ — de nem a mindenható Istennek — nevezi prófétailag Jézust. Mindez összhangban van azzal, hogy Jézust a János 1:1 ’istennek’ nevezi (ÚV, Kecsk., 1931).

A szövegösszefüggés segít helyesen következtetni ebből. Röviddel Jézus halála előtt Tamás hallotta Jézus imáját, amelyben Atyját az ’egyedül igaz Istennek’ nevezte (Ján 17:3, Kár.). Jézus a feltámadása után üzenetet küldött az apostolainak, Tamást is beleértve, ezt mondva: „Felmegyek . . . az én Istenemhez, és a ti Istenetekhez” (Ján 20:17, Kár.). Miután János apostol beszámol arról, hogy mit mondott Tamás, amikor a feltámadt Krisztust valóban meglátta és megérintette, hozzáfűzte: „Ezek pedig azért irattak meg, hogy higyjétek, hogy Jézus a Krisztus, az Istennek Fia, és hogy ezt hívén, életetek legyen az ő nevében” (Ján 20:31, Kár.). Ha tehát valaki ennek ellenére arra a következtetésre jut Tamás felkiáltása alapján, hogy Jézus az ’egyedül igaz Isten’, vagy hogy Jézus egy háromság „Fiúistene”, akkor el kell olvasnia még egyszer, mit mondott maga Jézus (17. vers), és milyen egyértelmű következtetést vont le abból János apostol (31. vers).

2014. jún. 9. 16:59
 28/32 anonim ***** válasza:
Tévedsz, az adventisták hiszik és vallják, hogy Jézus = Isten. Győzködd a Jehova tanúit! Sok sikert! :)
2014. jún. 10. 14:55
 29/32 anonim ***** válasza:

Régi már, de azért: "... akként adta a Fiúnak is, hogy élete legyen ő magában." Ez senkire nem igaz az összes teremtmény közül. Nincs értelme ide keverni a bírákat, meg a mittudoménkiket, semmi köze ehhez a kérdéshez. Akinek fuggetlenul, onmagaban élete van, az lényegileg Isten (mert ugye a kulcs abban van, hogy élete van. Létezni a sátán is örökké fog, a gyehennában, tudom, az említett két felekezet ezt sem fogadja el, de most nem ez a lényeg). Nem csak egy küldött, hanem ténylegesen Isten.

Nem kezdem most boncolgatni az alárendeltség, meg a kapcsolatuk kérdéskörét, ez meddő filozofiai eszmefuttatás lenne.

Az is egyértelműen megcafolhato, hogy Jézus pusztán Isten kuldottekent megbocsathatta a bűnöket. Ez nem igaz. Bűnöket valóban csak Isten bocsáthat meg. Az ószövetségben sem a pap vagy a próféta bocsátotta meg a bűnt, hanem csak közbenjárók voltak. Pedíg ők is küldöttek voltak.

2014. aug. 10. 07:53
 30/32 anonim ***** válasza:

Kedves Gusev!18.Hsz.

Mi a te gyermeked,majom,kecske,görény,vagy patkány?.......

Amint a te gyermeked ember,mi más lehet Isten egyszülött Fia,mint isten?

2017. febr. 8. 09:05
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!