Tanítja-e a Biblia a lélekhalhatatlanságot?
Ez annyira elterjedt gondolat, hogy aki csak egy kicsit is spirituálisan gondolkodik, az mind hisz benne.
De mi az eredete?
a biblia igazából nem.
A lélek halhatatlansága abból következik, hogy lesz végitélet, van túlvilág, hogy a fizikai test pusztulása után marad valami, aminek számot kell adnia az életéről.
(az egyiptomi vallásban a lélek pl. csak addig létezik, ameddig a fizikai test megvan, ezért balzsamoztak)
Akkor miért tartják a keresztények is a hitük egyik alapjának?
Miért rerjedt ez el?
a kereszténység nem csak a biblia.
Van egy csomó olyan része is, ami nincs leírva a bibliában. Az ilyen kérdésekről zsinatok, azaz magas tisztségű egyházi emberek gyűlése dönt.
(pl. ilyen döntés volt az is, hogy a nőknek van-e lelke, vagy sem, mert pl. ez sincs leírva a bibliában)
minden szent szöveget úgy kellene olvasni, ahogy anno megírták. Abban a társadalmi/gondolati rendszerben. Az egyházaknak többek között az a feladatuk, hogy a régen megírt tanokat átültessék a mai viszonyok közé. A kerszténység pont azért haldoklik, mert akkor, amikor lefordították a szöveget az emberek nyelvére ez a folyamat gyakorlatilag megállt.
Ezért ennyire erős pl. máig az iszlám, mert a normál hívő nem a koránt olvassa (ami egyébként tömény filozófiai mű, nem pedig mesekönyv, mint a biblia), hanem a korán értelmezéseket, amiket a papság készít és mindíg naprakészek.
Nagyon is tanítja (Mk12,26-27):
"Nem olvastátok Mózes könyvében a csipkebokornál, hogy miként mondta neki Isten, amikor szólt: `Én vagyok Ábrahám Istene és Izsák Istene és Jákob Istene?' {Kiv 3,6} Ő nem a halottak Istene, hanem az élőké."
Illetve (Ter2,7):
"Akkor az Úristen megalkotta az embert a föld porából és orrába lehelte az élet leheletét. Így lett az ember élőlénnyé."
És mit mond magáról Jézus (Jn14,6):
"Én vagyok az út, az igazság és az élet".
Jézus az élet, és ugyanezt az életet lehelte az Úr az emberbe, vagyis saját éltető lelkét. Ha a lélek nem halhatatlan, akkor Isten sem.
"Az egyházaknak többek között az a feladatuk, hogy a régen megírt tanokat átültessék a mai viszonyok közé. A kerszténység pont azért haldoklik, mert akkor, amikor lefordították a szöveget az emberek nyelvére ez a folyamat gyakorlatilag megállt."
De ezek a Bibliai tanok miért változnának?
Vagy a keresztény erkölcsnek a Krisztusi értelmezése, miért nem jó manapság?
Szerintem a "kereszténység" egész más miatt haldoklik
Egyébként az iszlámban is megvan ez a tendencia.
Az Ószövetségben semmi nyoma a hallhatatlan léleknek. Különösen a Prédikátor könyve és Jób könyve tanulságos ebből a szempontból.
Kínosnak hangzik, de Platón nélkül ma nem lenne kereszténység.
"Ne féljetek azoktól, akik megölik a testet, de a lelket nem tudják megölni. Féljetek inkább attól, aki a lelket is és a testet is elveszítheti a gyehennában."
(Mt 10:28)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!