Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ez nagyon gáz szerintetek?

Ez nagyon gáz szerintetek?

Figyelt kérdés

Római katolikusként vagyok megkeresztelve, a szüleim is római katolikusok, én viszont sokban egyszerűen nem tudok egyetérteni ill. azonosulni a római katolikus egyházzal, sokkal inkább a görög-katolikus ill. ortodox egyházzal.Legfőképpen a hétköznapi papok cölibátusát tartom helytelennek és veszélyesnek, valamint a jelenlegi pápát XVI.-ik Benedek pápát.Ezen kívül sokkal jobban tetszik az ortodox és görög-kat. templomok kialakítása, díszítéseinek világa. Mi a véleményetek erről?

Jehova tanúi ne is fáradozzanak, köszönöm, nem szeretnék a királyságterembe ellátogatni és az őrtorony legújabb kiadványa sem érdekel :)

2009. dec. 27. 16:26
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
Gáznak nem "gáz". De előtte azért utánajárhatsz a neked nem tetsző dolgok után (csak ne neten!!!, személyesen!). Lehet, hogy ha kapsz rá választ, már másként fest majd a dolog...
2009. dec. 27. 21:19
 12/24 anonim ***** válasza:

Nekem az a válasz tetszik, hogy Istent kell keresni, és imádkozni kell. melyik a jó út. Én értem az érzésedet, hogy ne váltogassuk a vallásunkat, mint más az alsóneműt, a szüleink által megkeresztelés egy kicsit sorsszerű is. Ez nem jelenti, hogy mindenáron ragaszkodni kell hozzá, de a ma divatos váltogatás ill váltogatás, szemezgetés, kiválasztom azt a vallást ami nekem szimpatikus, az veszélyeket hordoz, hiszen így nem az igazságot találjuk meg, hanem az ízlésünknek, szimpátiánkana megfelelő, nekünk kényelmes vallást. Nem tetszik, hogy nem szabad lopni? Hát átmegyek egy másik valláshoz, ha ott nem tetszik vmi majd leszek buddhista, stb...

természetesen nálad messze nem erről van szó, nekem tiszteletreméltó a keresésed, és a hozzáállásod is...

2009. dec. 28. 00:28
 13/24 A kérdező kommentje:

Először is köszönöm a sok választ!

17:15

Egyrészt azt kifogásolom, h annak idején a Hitlerjugend tagja volt, tudom, h a gyűléseket megtagadta, ill. később dezertált, viszont mégsem tartom szerencsésnek egy olyan ember megválasztását egy ilyen fontos posztra, aki, ha akaratával ellenkezőleg, de gyakorlatilag kiszolgált egy olyan hatalmat, ami több millió ember haláláért felelős.

A másik dolog pedig -és itt most nem szeretnék senkit megsérteni, aki tiszteli és becsüli XVI Benedeket- de nekem homoszexuálisnak tűnik, ami ugye ,föl is tételezzük, h betartja cölibátust, nem egyeztethető össze az egyházzal.Legutóbb pedig fölháborítónak tartottam, h a karácsonyi éjféli misét XVI. Benedek kérésére hozták előre 22 órára, Német szokás szerint, holott a világ túlnyomó részén még mindig az éjfél ennek időpontja, meg nem utolsó sorban ez a hagyomány és főleg a Vatikánban illene ezt így megtartani.

18:43

Köszönöm a részletes választ, nagyon hasznos volt, sokat megtudtam belőle!

Annyit reagálnék rá, hogy azt gondolom,hogy a cölibátus alapját és szükségességét magyarázó gondolatok elméletben logikusnak és jónak hangzanak, de hangsúlyozom csak elméletben, ugyanis azt gondolom, h gyakorlatilag a cölibátus valódi, tiszta formája kivitelezhetetlen, mert egyszerűen testileg képtelenség, ellenkezik az ember természeti adottságaival.Teljesen megértem a fölsorolt, a cölibátus mellett szóló okokat, viszont ahhoz aszexuálisnak kellene lennie a papnak, mivel ez kb. a lakosság 1%-ára vonatkozhat föltehetően, nem hiszem, h a papság nagy része közülük került vna ki.Persze értem, h egyáltalán nem ez a cölibátus lényege, hanem pont az, hogy úgy hozzunk áldozatot, h vmi jelenlévőt úgymond elfojtsunk, ill. egy adott életformáról és a hozzá kapcsolódó dolgokról Isten iránti odaadásunk jeléül lemondjuk, viszont ez az elméleti, gondolati síkon kivitelezhető, de a testi szükségletet nem lehet elfojtani.Ugyanígy meg lehetne követelni azt, h a papok odaadásuk jeléül kizárólag ostyát fogyasszanak (tudom talán kicsit hülye példa :) ), viszont az egyoldalú táplálkozás következtében előbb-utóbb betegek lennének tőle, hasonlóképpen a testi szükséglet elfojtása, ami a cölibátus gyakorlásához szűkséges előbb-utóbb lehetetlenné válik.Hogy miért, azt most nem részletezném, de szigorúan testi, biológiai folyamatokra gondolok, nem vágyra, ugyanis az valóban elfojtható, ill. le lehetne róla mondani egy magasabb cél érdekében.Azt kell hogy mondjam, h szinte biztos vagyok benne, h a római papság túlnyomó része él az említett "kiskapukkal", így viszont a cölibátus gyakorlása nem valódi, tehát képmutatás.–

"Végezetül a cölibátus gátat jelent azok számára, akiknek nincs igazi elhivatottságuk. Előfordulhat, hogy valaki nemtelen vagy nem valódi okból akar pap lenni, mert például abban bízik, hogy így anyagi biztonságban vagy megbecsült állásban élhet. Az ilyeneket, legalábbis részben, a cölibátus elriasztja, hiszen ez az evilági élet mind teljesebb élvezetét, melyre az ilyenek vágynak, nem teszi lehetővé."

A bemásolt részlettel ellentétben, én pont azt gondolom, h a cölibátus nem hogy meggátolja azt, hogy szexuális devianciákra hajlamos emberek a papság soraiba kerüljenek, hanem éppen hogy a cölibátus adta lehetőség arra, h elrejtsék titkukat a társadalom előtt, vonzza az ilyen embereket.Főleg egy konzervatív környezetben szinte a legjobb, ill. legbiztonságosabb megoldás a papság tisztségének választása homoszexualitás ill. pedofília esetén, ugyanis bármilyen jellegű magyarázkodás, h miért nincs feleség, barátnő stb. fölöslegessé válik, a magánélet teljes része teljesen elrejthetővé válik a nyilvánosság előtt.Hozzátenném, h a közelmúltban is hallott sok, a római egyházhoz kapcsolódó, főként pedofil botrány teljesen megdöbbentett és megbotránkoztatott, és így megingatta a bizalmamat az egyház vezetői, tekintélyei iránt,persze szinte valamennyi felekezetnél, de imámoknál is napvilágot láttak már ilyen botrányok, viszont jelentősen kisebb számban, és amint korábban is említettem, a r.k. cölibátus úgy gondolom a melegágya az ilyen hajlamoknak.Ettől függetlenül, ha azt vesszük, h egy egészséges ember valóban az Isten iránti szeretetből, odaadásból választja tudatosan a teljesen önmegtartóztató életet, előbb-utóbb ez valamilyen torzulást eredményez személyiségében, a személyiségben történt torzulások pedig elsőként szexuális téren nyilvánulnak meg, amire pedig mindenkinek megvan az ösztöne, aki nem aszexuális.

A bemásolt linkből is sokat tudtam meg, azt kell hogy mondjam ebben is az ortodoxia álláspontját érzem hozzám közelebb állónak sok esetben, viszont most nem térnék ki a részletekre, mivel már későre jár :)

„Hiszem és vallom mindazt, amit a katholikus Anyaszentegyház elém tesz, hogy higgyem.”

Aki ezeket nem vallja, nem hirdetheti magáról, hogy katholikus. Talán ezt a két idézetet emelném csak ki, és most nem csak szorosan arra a kontextusra értve, ahonnan kimásoltam, de ha a római egyház egyes tanításaival nem tudok egyetérteni, nem mondhatom, h katolikus vagyok, mert ez akkor így akkor gyakorlatilag hazugság lenne, nem hiteles és őszinte.Összességében azt tudom mondani, hogy a római egyházat néhány dologban képmutatónak tartom, ill. néhány tanát a vallás lényegétől elrugaszkodva.

Remélem mindezt nem veszi rossz néven, mivel (gondolom)a római-katolikus egyház képviselője.

19:50

Igen, pont erre gondoltam én is, hogy amennyiben nem tudok teljes egyetértéssel a római egyházhoz fordulni, akkor a dolog elveszíti a hitelességét és így nem célszerű.

21:19,00:28

Emgem is éppen ez a sorsszerűség foglalkoztat ezzel kapcsolatosan, valamint az hogy szerintem jobb kitartani egy adott, megkezdett úton, mintsem megtántorodni.Olvastam azt is, hogy a nem világos, ill. számunkra érthetetlen dolgoknak előbb utána kell járni, meg kell előbb próbálni saját felekezetünk tanait megérteni, viszont azt gondolom, h én ezt megtettem, ennek ellenére nem tudom elfogadni néhány részletét.

Az ilyen nagy és sűrű váltásokat én is ellenzem, manapság divat lett áttérni az iszlámra is, de főleg a buddhizmusra, hinduista vallásokra, gondolom a sok esetben a kevesebb kötöttség, nagyobb szabadosság is szerepet játszik ebben(ez az iszlámra persze nem mondható), valamint persze a divat is.Manapság "menőbb" ha valaki azt mondja, h ő buddhista, már csak azért is mert sok színész, közéleti személy között elterjedt az ilyesmi, viszont nem hiszem, h ennek ezekben az esetekben nagyon mélyremenő indokai lennének.

Talán annyit hozzáfűznék még, hogy nem vagyok megbérmálva, ugyanis úgy tudom, h a lényege a katolikus hit tudatos megerősítése, mivel ezt nem tudtam így elmondani teljes meggyőződéssel, inkább nem vettem részt rajta, mivel úgy puszta képmutatás, a szűkséges háttér és meggyőződés nélkül, és így értelmét veszítené.Már akkoriba is a keleti egyház tűnt szimpatikusabban, habár 14 évesen még nagyon kevés és javarészt nagyon felületes ismereteim voltak a vallásról, gyakorlatilag annyi, amennyit a neveltetés ill. hitoktatás kapcsán szereztem, de önálló vélemény kevésbé.

Még egyszer köszönöm a sok kedves hozzászólást, nagyon hasznosak voltak, mindenkit föl is pontoztam :)!!

Mondjuk kíváncsi lennék rá, hogy aki szerint gáz a kérés fölvetése, annak mik az indokai, de úgysem hinném, h nagyon alá tudná támasztani véleményét.

2009. dec. 28. 03:06
 14/24 anonim ***** válasza:
[link] Nyugat és Kelet szakadásának története
2009. dec. 28. 06:51
 15/24 anonim ***** válasza:

Miért nem ismerik el a görögkeletiek a római püspököt pápának?

Mert az egyenetlenség szelleme és a pártoskodás szenvedélye elvakította őket. Mert politikai ambíciójuk nem engedte, hogy ők, Konstantinápoly népe, a birodalom fővárosának lakosai, a magát mindig kiválóbbnak képzelő Kelet Egyháza alárendeljék magukat a politikailag akkor már jelentéktelen Róma püspökének. Abban tévedtek, hogy azt hitték: az Egyház legfőbb kormányzata csak holmi politikai hatalmasságok függvénye lehet s a szelídség és alázat szelleme helyett a politikai versengés és nagyravágyás szelleméhez igazodtak.

Kezdettől fogva mutatkozott-e ez az ellentét Kelet és Nyugat között?

Bizonyos külsőségekben, pl. a szertartási életben igen, de hitben s egyházfegyelemben nem. A keletiek hosszú évszázadokon át maguk is elismerték a római püspök főségét. Már az első pápák egyike, Római Kelemen († 97 Kr. u.), teljes felsőbbségi tudattal rendelkezett a korinthusi hívekkel szemben; hasonlókép I. Viktor pápa a húsvét megülésének módját illető vitában. Az első egyetemes zsinaton is (325. Nicea) a pápa követei elnököltek s ezek - egy püspök s három egyszerű pap - első helyen írták alá a zsinati határozatokat, tehát az összes többi püspök előtt. A kalcedóni zsinaton (451) I. Leó pápa levelének felolvasása után a zsinati atyák, csaknem mind görögök s keletiek, felugráltak helyükről s így kiáltottak fel: "Leóban Péter beszélt!" s szót fogadtak a pápának.

Így maradt ez egészen a 9. századig, amikor a konstantinápolyi püspöki székbe a császári szeszély egy nagyravágyó világi hivatalnokot, a tehetséges, de teológiailag járatlan és lelkiismeretlen Photiust ültette, aki tisztán politikai szenvedélyeket vonultatott fel Róma ellen s kimondta az elszakadást. Az elszakadást akkor még visszacsinálták, de két évszázaddal utóbb egy hasonlóképp szenvedélyes és nagyravágyó konstantinápolyi püspök, Cerularis Mihály, újból szakadásba vitte Keletet.

Ez bizony nem Krisztus parancsának teljesítése, hanem az Egyháznak politikai szenvedélyekkel való beszennyezése volt. Attól kezdve pedig oly féktelen izgatás folyt Keleten Róma ellen, hogy egy rövid egyesülési kísérleten kívül (Flórenc, 1439.) a szakadás valósággal belegyökeresedett a keletiek lelkébe.

2009. dec. 28. 06:56
 16/24 anonim ***** válasza:

Vád: A papi nőtlenséget csak VII. Gergely pápa hozta be a 11. században.

Válasz: VII. Gergely csak felújította az idevágó ősi rendelkezéseket s fegyelemre szorította a papi nőtlenség ellen vétő papokat. De a papi nőtlenség törvényét nem ő hozta be, mert az már sokkal régebben megvolt. Már a spanyolországi elvirai zsinat (Kr. u. 300 körül) nőtlenségre kötelezi a papságot s bár ez a zsinat közvetlenül csak részleges zsinat volt, a papi nőtlenség törvénye Nyugaton ebben az időben már szokásjogszerűen mindig általánosabb lett. Már a niceai első egyetemes zsinaton is (325) voltak egyesek, akik ezt a törvényt az egész Egyházra általánosan ki akarták terjeszteni s csakugyan, mint ezt többi közt a trullai zsinat (629) előírja, Keleten már akkor sem lehetett püspök más, mint nőtlen. Az elvirai zsinat határozatát Nagy Szent Leó pápa és Nagy Szent Gergely pápa (amaz † 461, emez † 604) már az alszerpapokra is kiterjesztette. Aki tehát azt mondja, hogy a papi nőtlenség törvényét csak VII. Gergely hozta be, az nagyfokú történeti tudatlanságot árul el.

Vád: A papi nőtlenség törvénye ellenkezik a természettel.

Válasz: Ellenkezik? Kissé túlzó kifejezés, Hogy ez a törvény nehéz és erősen természetfölötti irányú: annyi kétségtelen. Éppen ezért a megtartása valóban komoly elhatározást, állandó önfegyelmet s mély lelkiséget követel. De természetellenesnek csak az mondhatja, aki felejti, hogy Jézus is, az apostolok is nőtlenségben éltek, s Jézus az Isten országáért önként vállalt megtartóztatást dicséri s magasabb tökéletességnek jelenti ki (Mt. 19, 12). Hasonlóképp Szent Pál mint magasabb tökéletességet ajánlja és tanácsolja a szüzességet (1 Kor. 7). Tehát azt természetellenesnek nevezni keresztény alapon nem lehet.

Ha pedig az önkéntes nőtlenség és teljes tisztaság evangéliumi tanács, méltó és illő, hogy elsősorban a papok adjanak benne jó példát, annál inkább, mert ezáltal méltóbbakká is válnak a szent titkok szolgálatára, amelyre rendeltettek. A nőtlen és tisztaéletű paphoz a hívek is nagy bizalommal és tisztelettel közelednek, főleg a gyóntatószékben. Az Egyház, legalább Nyugaton, azt akarja, hogy papjai oly magas lelki életet éljenek s annyira csak az apostolkodással törődjenek, hogy földi, érzékies és családi gondokba egyáltalán ne merüljenek el. Ez az Egyháznak örök dísze, amelyet sok jóindulatú protestáns is dicsér és helyesel, sőt Angliában újabban az anglikán lelkészek is utánozni kezdik.

Akkor miért engedi meg az Egyház a nősülést a keleti papoknak?

Mert a papi nőtlenség magasabb tökéletesség, de nem lényeges feltétele a papi méltóság felvételének. Egyébként bizonyos korlátozások e téren a keleti Egyházban is vannak.

2009. dec. 28. 06:58
 17/24 anonim ***** válasza:
valójában pontosan látod azt a képmutatást, amit a világban található "történelmi" egyházak képviselnek. sátán, aki az egész lakott földet félrevezeti, sikeresen rejtegeti az emberek elől azt az utat, ami Istenhez vezet, álcázva az több mint 30 000 féle másik úttal. mégis, senki sem közeledhet Istenhez, csak akit Ő vonz magához. Ezért helyénvaló rendszeresen, és kitartóan imádkozni a Teremtőhöz, hogy mutassa meg számodra az utat. ugyanakkor előfordulhat, hogy az az út, amit megmutat, vagy az a válasz, ami a kérésedre érkezik, nem fog tetszeni neked, aki a külsőségek alapján igyekszel vallást választani.
2009. dec. 28. 14:38
 18/24 anonim ***** válasza:

Nézdd, kedves jehovista 14:38-nél.

1. Nem látod, hogy külön megkért a kérdező, hogy húzzatok el innen?

2. Milyen jogon nevezed képmutatásnak mindenki másnak a hitét az Őrtorony szektán kívül?

Igazi farizeus vagy! Ezek azok a "nagy gyümölcsök"?

2009. dec. 28. 18:31
 19/24 anonim ***** válasza:

"valójában pontosan látod azt a képmutatást, amit a világban található "történelmi" egyházak képviselnek."

Szar lehet egy kisebbségi komplexusos szektásnak lenni lol.

2009. dec. 28. 19:10
 20/24 anonim ***** válasza:
ha ti nem látjátok: elnézést. de ha látjátok, ismerjétek el.
2009. dec. 28. 21:00
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!