Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Kedves Római katolikus hívők!...

Kedves Római katolikus hívők! Ti valóban meggyónjátok MINDEN súlyos, LEGSZEMÉLYESEBB bűnötöket is a papnak? Meddig mentek el ezzel?

Figyelt kérdés

Én magam is római katolikus vagyok.

Felnőttként vettem fel ezt a vallást. Gyakorlom is.

Ez az egy pont az, amit nem tudok őszintén, valóban teljesíteni.

Járok gyónni, de van egy olyan pont amin túl a dolgok, annyira személyesek, hogy azt egy papnak sem vagyok képes elmondani.

Beszéltem erről keresztanyummal (igen, ő vele vagyok olyan kapcsolatban, hogy bármiről tudok vele beszélni), őszinte bűnbánatot tartottam, és kértem Isten bocsánatát.

Ti mit gondoltok erről?

Mivel anonim a fórum, kíváncsi volnék, hogy más római katolikusok meddig mennek el a gyónásban, mi az a határ?

2014. máj. 4. 15:42
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:

Igen, nekem is ez a szexes téma a kardinális kérdés.

Mostanában kezdtem el újra gyakorolni a vallásom, kimaradt 10 év. Először egy ismerős atyának gyóntam (nem is fülkében), előtte nem volt ciki ilyen témákról beszélni. Persze nem részleteztem, csak megemlítettem. Nem kérdezett bele.

Utána már gyóntatófülkében gyóntam, nem ismerős papoknál. A közelmúltban megint volt a 6. parancsolat elleni bűnöm. (Nem volt konkrét szex, csak majdnem.) Nem vagyok egy bigott ember, de azt tényleg bűnnek éreztem, mivel nem párkapcsolatban történt, tehát szó sem volt elköteleződésről, házasságról. Hát gondolkodtam is rajta elég sokat, hogy ezt hogy a fenébe fogalmazzam meg, hogy ne kelljen nagyon részletezni, de ne is értse félre a pap.

Végül is sikerült jól megfogalmazni, egy öreg papnak gyóntam, és ő se kérdezett bele.

Ezzel a szextémával máig bizonytalan vagyok. Ha lenne tartós kapcsolatom, amiből házasság lesz, akkor nem érezném bűnnek. Nem tudom, hogy akkor meggyónnám-e.

2014. jún. 16. 16:22
 12/12 anonim ***** válasza:

Kedves 5.!

Nekem reagáltál, szép lekezelő stílusban. Én nem akarlak minősíteni, de valószínűleg több papot ismerek, mint te, mert ahogy írtad is, nem gyakorlod a vallást. Sajnálom, ha rossz papot fogtál ki, de hidd el, többségben nem kérdeznek rá semmire. Gyóntam már jópárszor, nekem is volt rossz tapasztalatom, de emiatt messzemenő következtetéseket levonni hülyeség. (Egyébként a legdurvább kérdés nálam az volt, mikor ilyenre rákérdeztek, hogy azért nem mindegy hogy pl. házasságtörés volt, vagy csak egyedül. Ez ott akkor engem is rosszul érintett, hogy miért nézi ki belőlem, hogy házasságot török, de többször nem mentem ahhoz a paphoz. Ennyi.) Kioktatás helyett legközelebb inkább próbálj meg kicsit szélesebb perspektívában gondolkodni.

2014. jún. 17. 12:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!