Jehova Tanúi szerint tiltja a Biblia a színházba járást, az olimpiai játékok megtekintését, vagy a jegygyűrű hordását?
Szia
az első válaszoló lényegében már leírta, bár nem Jehovák, hanem Jehova Tanúi.
Magam is voltam színházba, persze itt is nem árt az óvatosság, egy darab megnézésében.
A sport események megnézése sem tilos, de nem szurkolunk senkinek, sportjátéknak tekintjük.
egykor a jegygyűrű is vallási jelentőséggel bírt. Ma már azonban a legtöbb ember mit sem tud erről, csupán jelképnek tekinti, mely arra utal, hogy a viselője házasságban él
Ezért sok igaz keresztény gyakorolja azt a szokást, hogy jegygyűrűt visel annak bizonyítékaként, hogy házas. Az ilyen dolgokban általában az a mérvadó, hogy a szóban forgó gyakorlat jelenleg kapcsolódik-e a hamis valláshoz.
A Biblia elmondja egy sulamita lány és egy pásztorfiú történetét, akik eljegyezték egymást.
Lót két lányát, „akiknek még nem volt dolguk férfival”, valamilyen módon eljegyezte két helybeli férfi. Lót ’vői a leányait el akarták venni’, de a Biblia nem mondja el nekünk, hogy miért vagy hogyan jött létre az eljegyzés
Az említett „eljegyzések” mindegyike másképp zajlott le, de attól is eltér, ami ma sok országban szokás.
A Mózesi Törvényben előírások voltak a házasságra és az eljegyzésre vonatkozóan.
Az eljegyzett izraelita nőnek jogilag más volt a helyzete, mint az el nem jegyzett nőnek
Az izraelitákat a Törvénynek minden ilyen előírása kötötte, de a keresztények nincsenek e Törvény alatt, és az eljegyzéssel, valamint a házassággal kapcsolatos előírásai sem vonatkoznak rájuk
Jézus azt tanította, hogy a házassággal kapcsolatos keresztényi norma más, mint ami a Törvényben volt (Máté 19:3–9). Ennek ellenére nem csökkentette a házasság vagy az eljegyzés komolyságát.
Kedves Henrietta, ahogy az elöttem író leírta, nyugodtan elmehetsz a színházba, megnézheted a sporteseményeket.
A színházi elöadásoknál ugyanúgy mint a mozi, tv, irodalom, megválogatjuk, hogy mit olvasunk, vagy nézünk meg. Jeggyürüt szintén hordunk, házassági évfordulót szintén megünnepelhetjük.... nyaklánc, fülbevaló, szép ruha, szép cipö, szép frizura...ez mind helyénvaló. Megválogatjuk milyen alkalomkor milyen öltözet illik....
Az élet szép :)
Katy
....bocs, úgy akartam írni, hogy elmehetünk, megnézhetünk... mikor elküldtem utána vettem észere :)
Katy
Értem, köszönöm a válaszokat!
Mondtátok, hogy csak azok az események/szimbólumok tiltottak, melyek jelenleg is kapcsolódnak valamilyen valláshoz. De akkor a Halloween miért tiltott? Vagy a karácsony például sokaknak ugyanúgy nem a vallásról szól, mint a jegygyűrű, pedig alapvetően ezek is kötődnek a keresztény (ál-?)kultúrához.
...és kis folytatás
A karácsonyt azért nem ünnepeljük, hogy nagyon is tiszteletben tartjuk Jézus Krisztust mint királyunkat, és méltóságához elképzelhetetlen a számunkra, hogy pogány eredetü ünneppel emlékezzünk születésére, ami tulajdonképpen még csak nem is december végén történt.
Ha nem vallásos dolgokról van szó:
Bizonyos dolgokban a lelkiismeretünk szerint is döntünk, ezt azért mert majdnem minden emberi tevékenységhez a régmúltban az emberek valamilyen babonás vagy vallásos képzeletet tettek hozzá.
Így van ez a gyürüvel, a szakáll hordása vagy nem hordása, a férfiaknál a nyakkendö. Érdekességképpen ezt találtam
a szakállról [link]
csupán azért linkeltem be, hogy mennyire megosztott a nézet kultúra és terület szerint.
Vagy például a nyakkendö. Ma egy nélkülözhetetlen része az elegáns öltözetnek, nem is csinálunk belöle semmi problémát, de eredetileg a nyakukba kötött kendöt a katonák kezdték viselni, majd elfogadottá vált.
...és így tovább....
Katy
Kedves utolso valaszado!
Ha tobb TV musort neztel volna ugy Karacsony tajan, akkor mar regen tisztaban lennel azzal a tennyel, hogy a Karacsony nem Jezus szuletesnapja. A Karacsonyt az 1800-as evek elejetol kezdtek megunnepelni. Egy Nemetorszagbeli csalad allitott eloszor karacsonyfat, majd innen kezdett elterjedni ez az unnep. AZ I.szazadi keresztenyek egyaltalan nem unnepeltek ezt az unnepet.
Tekintettel arra, hogy Jezus nem December 24-en szuletett, hanem valamikor osszel. Hiszen a pasztorok meg kinnt voltak a nyajaikkal a mezon. Abban az orszagban eleg kemeny telek vannak, igy mire eljottek a teli honapok, akkorra mar a nyajaikkal vedett helyekre vonultak. TEhat meg kinnt voltak a mezon.
Masreszt a Karacsony unnepet, /mint Jezus szuletesnapjat/ Nagy-Konstantin csaszar rendelte el. Osszevonta a romaiak Saturnalia unnepet /ami December 24-e volt/ a keresztenyeknek az unnepevel, Jezus szuletesnapjaval. Igy mindket felnek kedvezett. A romaiaknak megmaradt a Saturnalia unnepe, a keresztenyek pedig megkaptak Jezus szuletesnapjat erre a napra.
Mindezt olvashatod, megtudhatod a vilagi tortenelembol is. Udv: Judit!
Ti azt mondjátok:
Ha ünnepled a karácsonyt, akkor a Napistent ünnepled. Ha ünnepled a húsvétot, akkor Földanyát ünnepled.
Ez a sor folytatható:
Ha színházba mész, Dionüszoszt ünnepled. Ha az olimpiát nézed, akkor Zeusznak áldozol. Ugyanaz a kategória.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!