Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mi a katolikus egyház álláspon...

Mi a katolikus egyház álláspontja a meditációval kapcsolatban?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

A hithű, vallásukat gyakorló és abban mélyebb ismeretekkel bíró emberekhez fordulok a kérdésemmel. Én magam is katolikus vagyok, de érdekel a meditáció, szeretném kipróbálni a transzcendentális meditációt. Sok helyen olvastam, hogy nagyon hatásos, pozitív értelemben hoz változást az ember életében. A kérdésem az, hogy mennyire ütközik a hitünk alapelveibe, bűnt követek-e el, ha kipróbálom?

Előre is köszönöm a válaszokat! :)

2014. ápr. 4. 17:01
1 2 3
 21/27 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszodat! :)
2014. ápr. 5. 13:56
 22/27 anonim válasza:
100%

A meditáció nem más, mint elmélkedés, az ima egyik fajtája. Legalábbis a katolikus meditáció. Itt találhatsz róla többet:

[link]

Nem illik keverni a transzcendentális meditációt a katolikus meditációval, elmélkedéssel. Utóbbi Ima, lényege a közelebb kerülés Istenhez, utóbbi pedig okkultizmus, vagyis az Egyház szerint bűn és bár nem személyes tapasztalatom, de tudom, hogy veszélyes is lehet...

Szintén ne keverjük az elmélkedést a kontemplációval (szemlélődés), mindkettő az ima egyik módja a katolikus hit szerint, de mindkettő egy kicsit más.

2014. ápr. 5. 14:22
 23/27 anonim ***** válasza:

Szia, 20-as vagyok,

Most olvastam az egyik hozzászólót:

„Az eredeti, tiszta meditáció, miszticizmus nemcsak hogy nem ütközik a katolikus tanokkal / Bibliával, hanem része is annak.

(Az számomra nem meditáció, hogy "lemész alfába" vagy valaki más irányít kívülről!)

Isten szent nevének ismétlése, röpimák mondása, és a szív ima imádkozása, stb. mind-mind meditáció.

Egy Római Katolikus”

Hogy mennyire nem keresztény a kontemplatív ima, „Isten szent nevének ismétlése”, „ lélekkel való betöltekezés”, és egyéb újhullámos mozgalmak stb. nagyon jó videókat (!) ajánlok a kérdező figyelmébe:

Az alábbi videó egésze arról szól, keresztény-e a „miszticizmus” és a „szemlélődő ima”:

Ray Yungen: Mysticism in the Church

http://www.youtube.com/watch?v=u1IX7W3R0Kk&feature=related

The Emerging New Christianity VOLUME 1

http://www.youtube.com/watch?v=mWvTUX9okuM&feature=relmfu

Part 1 The Transformation of a New Age Medium

http://www.youtube.com/watch?v=dlqZBkY9Pk8

2014. ápr. 5. 17:59
 24/27 anonim ***** válasza:
100%

Csatlakozom sok más előttem szólóhoz.

Katolikus értelemben is létezik meditáció, de ez nem olyan, mint az ezós népbutító maszlagok. Keresztény értelemben a meditáció az imádkozás egyik formája, egy mélyebb elmélkedés. Ezek nem csak hogy elfogadható dolgok, hanem szükségesek is az embernek. A transzcendentális meditációt nem ismerem, de ha ilyen "Áramoltassuk a Csí-t", meg "koncentráljunk a csakrákra" jellegű, akkor az nem keresztény...

2014. ápr. 5. 20:17
 25/27 anonim válasza:

Üdv, a 21. vagyok.

Ajánlom figyelmedbe:

[link]

Főképp az 570-es és az 571-es számú kérdéseket és a hozzájuk tartozó válaszokat. Az első a meditáció, a második a kontempláció.

2014. ápr. 6. 21:10
 26/27 anonim ***** válasza:

Szerintem sokan nem is tudják, mi a meditáció, csak írogatnak ide.

Amikor imádkozunk, akkor mi beszélünk Istenhez, és ő hallgat. Aztán vagy megadja nekünk amit kértünk, vagy nem. Meditációban mi csendben vagyunk, és Isten beszél hozzánk. Nem alfa tudatállapotba megyünk. Ha olyankor orvosi műszert tennének az agyunkra, egyszerre mutatná a legmélyebb alvás, és a legnagyobb koncentráció hullámgörbéjét.

De szerintem a katolikus egyház nem tiltja a meditációt, mert nem is mi meditálunk, hanem a bennünk lakó lélek. Mi csak hagyjuk magunkat, nem csinálunk semmit. A meditáció a semmittevés állapota, vagyis nem is gondolkozunk. :-) Bűn a semmittevés? Benne van a tízparancsolatban?

2014. máj. 18. 11:06
 27/27 anonim ***** válasza:
Az, hogy léteznek katolikus meditációk.
2014. jún. 1. 11:23
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!