Mi a katolikus egyház álláspontja a meditációval kapcsolatban?
Sziasztok!
A hithű, vallásukat gyakorló és abban mélyebb ismeretekkel bíró emberekhez fordulok a kérdésemmel. Én magam is katolikus vagyok, de érdekel a meditáció, szeretném kipróbálni a transzcendentális meditációt. Sok helyen olvastam, hogy nagyon hatásos, pozitív értelemben hoz változást az ember életében. A kérdésem az, hogy mennyire ütközik a hitünk alapelveibe, bűnt követek-e el, ha kipróbálom?
Előre is köszönöm a válaszokat! :)
Capking!
"Kedves Pietrosol már az értetlenségedből és máshova írt válaszaidbol is azt látom, hogy nem szellemmel olvasod a Bibliát."
Értem!
"Mert ha ezt tennéd, akkor egyrészt értenéd amit mondok másrészt pedig nem sértegetnél."
Bocsáss meg és kérlek mutass rá, hogy hol sértettelek meg!
"A meditácioban h benne voltam e? Hajjaj. Egyik ismerősöm annyira lemerült magába h majdnem belehalt. Nem viccelek."
Tehát te annyira benne voltál, hogy egy ismerősöd majdnem meghalt. Kamuszagot érzek, ugyanis meditációtól meghalni, annyira valószínű, mint a zuhany alatt cápatámadást elszenvedni.
"A helyzet az h irhatok akármit te nem fogod elfogadni és vitatkozni se tudsz kultúráltan. Isten veled. A kérdést törlöm a listámrol"
Ez gyenge hárítás és kitérés, mert kifogytál az érvekből, mindamellet, hogy nem folytattunk vitát, ugyanis nincs személyes tapasztalatod. Sebaj. Egy valamit azért fogadj el jótanácsként! Na foglalj állást olyan kérdésben, amit nem ismertél meg személyesen.
Sziasztok!
A Jezsuitáknál vannak nagyon jó lelkigyakorlatok (meditáció).
Továbbá az ősatyák között is vannak misztikusok.
A probléma az, hogy a "meditáció" és "misztikus" szavakat a modern ember hajlamos azonosítani a keletről áthozott, de kiforgatott, felhígított, ezós maszlaggal.
Először is a két szó fogalmát kellene definiálnia a kérdezőnek.
Az eredeti, tiszta meditáció, miszticizmus nemcsak hogy nem ütközik a katolikus tanokkal / Bibliával, hanem része is annak.
(Az számomra nem meditáció, hogy "lemész alfába" vagy valaki más irányít kívülről!)
Isten szent nevének ismétlése, röpimák mondása, és a szív ima imádkozása, stb. mind-mind meditáció.
Egy Római Katolikus
"Egyik ismerősöm annyira lemerült magába h majdnem belehalt. Nem viccelek."
XD Mentségedre szóljon, az én napomat feldobtad ezzel a sztorival.
"Nekünk katolikus iskolában azt tanították, hogy ne meditáljunk hanem imádkozzunk. A kettő pedig nem fedi egymást."
- Szerintem ez nem teljesen van így. Hasonlóságot vélek felfedezni a mantrát mormoló meditáló személy és az imát ismételgető hívő közt. Mindketten elmélyülten, önmaguk legbelső világágában a külvilágtól elfordulva ismételgetnek egy monoton szöveget mely segíti az ellazulást. Az ima igaz, hogy hosszabb, mint egy mantra, de hasonlóan monoton rímektől mentes ezzel is segítve a belső öszpontosítást.
Szerintem ez alapján kijelenthető, hogy az ima hasonló értékkel bír mint a meditáció, talán ezért is érzi jobban magát a kérdező.
Keleti értelemben vett meditáció a katolikusoknál NINCS.
Magamból magamba jutok, lemegyek alfába, de az még csak az alfa szint, nem Isten.
A keresztény "meditáció" talán a kontempláció/szemlélődés lehet...
De a szemlélődés is Istenre irányul, elcsendesülök, és várom, hogy Ő szóljon.
/Mátyás
Kedves Kérdező,
Én is keresztény vagyok. Nem ajánlom a transzcendentális meditációt és egyéb meditációt sem. A TM kitalálója Maharisi nevű jógi volt, igen kétes, mint ahogy a módszere is!
Figyelmedbe ajánlom a Youtube-n az alábbi video-t:
GODS OF THE NEW AGE
http://www.youtube.com/watch?v=oEPhLwgKnUE
44:00-45:00
59:22-59:55
1:04:04-1:04:25
Még egy fontos írás, keresztény orvosnő írta:
Erdélyi Judit: Lelki immunológia (on-line fenn van neten)
Egy kereszténynek nincs szüksége keleti technikákra, hiszen ha Jézus Krisztusban hisz mint Isten által küldött Megváltójában, magával az élő Istennel lehet kapcsolata, imádkozhat az élő Istenhez. A keleti vallásban nincs személyes Isten, szerintük Isten maga a természet, a világ (panteizmus).
Ha szeretnél megerősödni, olvasd inkább a Zsoltárok könyvét, tapasztalatból mondom!
Zsolt. 125,1
A kik bíznak az Úrban, olyanok, mint a Sion hegye, a mely meg nem inog, örökké megáll.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!