Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Fenn tud-e maradni olyan...

Fenn tud-e maradni olyan kislétszámú keresztény közösség, ahol nincs kifejezetten vezetés?

Figyelt kérdés

Minden nap összejönnek, imádkozni és beszélgetni a Bibliáról.

Nincs "gyülekezeti hierarchia"

2014. febr. 19. 03:08
1 2 3 4
 11/36 anonim ***** válasza:
92%

Jut eszembe: az a száznegyvennégyezer mind zsidó. Mind a tizenkét törzsből, tizenkét-tizenkétezer:

"És hallám a megpecsételtek számát: Száznegyvennégyezer, az Izráel fiainak minden nemzetségéből elpecsételve. A Júda nemzetségéből tizenkétezer elpecsételt vala; a Ruben nemzetségéből tizenkétezer elpecsételt; a Gád nemzetségéből tizenkétezer elpecsételt; Az Áser nemzetségéből tizenkétezer elpecsételt; a Nafthali nemzetségéből tizenkétezer elpecsételt; a Manassé nemzetségéből tizenkétezer elpecsételt; A Simeon nemzetségéből tizenkétezer elpecsételt; a Lévi nemzetségéből tizenkétezer elpecsételt; az Izsakhár nemzetségéből tizenkétezer elpecsételt; A Zebulon nemzetségéből tizenkétezer elpecsételt; a József nemzetségéből tizenkétezer elpecsételt; a Benjámin nemzetségéből tizenkétezer elpecsételt. Azután látám, és ímé egy nagy sokaság, amelyet senki meg nem számlálhatott, minden nemzetből és ágazatból, és népből és nyelvből; és a királyiszék előtt és a Bárány előtt állnak vala, fehér ruhákba öltözve, és az ő kezeikben pálmaágak; És kiáltanak nagy szóval, mondván: Az idvesség a mi Istenünké, aki a királyiszékben ül, és a Bárányé!"

Ez a megszámlálhatatlan sokaság az, amit Jézus más juhoknak nevezett. Ők a Mennyben, Isten trónja előtt, a száznegyvennégyezer zsidó pedig a Földön elpecsételve, hogy a gonosz ne árthasson nekik. Hm. Semmi nem indokolja azt a feltételezést, hogy ez a száznegyvennégyezer zsidó nem azonos azzal a száznegyvennégyezerrel, akikkel a Bárány a Cion hegyén találkozik (Jel 14,1). Ha a Bibliával kapcsolatos tévelygést definiálnom kellene, akkor azt mondanám: megértés nélkül, a saját szájízemnek megfelelően kiválogatni és értelmezni a Biblia mondatait, csokorba szedni azokat, rendszerezni, és úgy tanítani.

Eszembe jutott egy idézet:

"Dicső ősök utódaként kezdtem -

Mégis ellenségként tértem a sírba,

Akartam szólni, mi meg van írva,

Ittam a tejből - de megmérgeztem.

Ki vagyok?"

A válasz: eretnek.

2014. febr. 19. 10:14
 12/36 munyamunya ***** válasza:
48%

A pásztorok, tanítók, evangélisták, próféták és apostolok nem a gyülekezet VEZETŐI, hanem szolgák, ők a legkissebbek, akik alárendelik magukat a többi, rászoruló testvérnek. Nem állnak hierarchiában, nincs olyan, aki a többieket felülről utasítgatja.

Ezekre a feladatokra, és ezek elvégzőire szükség lehet, de nem feltétele a meglétük egy gyülekezet életének. Ha egy közösségben éppen pillanatnyilag nincs pl. tanító, attól az még valódi, élő gyülekezete a Felkentnek. És bizony azt mondja az apostol, hogy már felnőttnek/érett korúnak kéne lennünk, nem tejet iszogatni, hanem kemény eledelt enni. Ez neki elvárása volt a gyülekezetek felé, nem valami távoli jövőben elérni való, meseszerű tökéletességnek láttaja, hanem konkrét szükségszerűségnek, amire itt és most kell eljutni. Az Istentől tanítottság lehet, hogy nem mond semmit annak, aki folyton előre megrágott, előemésztett dumákat nyel, de ahol élő az Örökkévaló Szelleme, ott minden nap ad mennyei kenyeret az Övéinek. És ehhez a legtöbbször egyáltalán nincs szükség emberi közbeiktatott tényezőre, nem lehet az Isten munkáját lekorlátozni, hogy csak és kizárólag XY (ön)kinevezett pasztőrön keresztül szólhat...

2014. febr. 19. 10:15
 13/36 Szeressük egymást ***** válasza:

Á a pásztor nem szokta utasítani a nyájat, arra megy amerre a nyáj menendő. :-D

Munyamunya jó nagy varázsló vagy Te.:-D

2014. febr. 19. 11:37
 14/36 anonim ***** válasza:
79%

A szolgálati ajándékokra nem hogy szükség lehet, hanem óriási szükség van. Önjelöltekre nincs szükség. Az előljárók nem haverok, hanem szellemi tekintélyek, akik felelősséggel tartoznak a Juhok Nagy Pásztorának. Milyen felelősség az, ahol a feladat mellé nem adatik tekintély?

"Engedelmeskedjetek előljáróitoknak és fogadjatok szót, mert ők vigyáznak lelkeitekre, mint számadók; hogy ezt örömmel míveljék és nem bánkódva, mert ez néktek nem használ." (Zsd 13,17)

De a Júdás 3-13 is komoly figyelmeztetést tartalmaz az individualizmussal kapcsolatban:

"Szeretteim, mivelhogy minden igyekezettel azon vagyok, hogy írjak néktek a közös(!) üdvösség felől, kénytelen voltam, hogy intőleg írjak néktek, hogy tusakodjatok a hitért, amely egyszer a szenteknek adatott. Mert belopózkodtak valami emberek (hova?), akik régen előre beírattak ezen ítéletre, istentelenek, kik a mi Istenünknek kegyelmét bujálkodásra fordítják, és az egyedüli Urat, az Istent, és a mi Urunkat, a Jézus Krisztust megtagadják. Emlékeztetni akarlak továbbá titeket, mint akik egyszer már tudjátok, hogy az Úr, amikor a népet Égyiptom földéből kiszabadította, viszontag azokat, akik nem hittek, elvesztette. És az angyalokat is, akik nem tartották meg fejedelemségöket, hanem elhagyták az ő lakóhelyöket, a nagy nap ítéletére örök bilincseken, sötétségben tartotta. Miképpen Sodoma és Gomora és a körültök lévő városok is, amelyek azokhoz hasonlóan paráználkodtak, és más test után jártak, például vannak előttünk, örök tűznek büntetését szenvedvén. Hasonlóképpen mégis ezek is álomba merülvén, a testet megfertőztetik, a hatalmasságot megvetik (milyen hatalmasságot?), és a méltóságokat káromolják (milyen méltóságokat?). Pedig Mihály arkangyal, mikor az ördöggel vitatkozván Mózes teste felett vetélkedett, nem mert arra káromló ítéletet mondani, hanem azt mondá: Dorgáljon meg téged az Úr! Ezek pedig azokat káromolják, amiket nem tudnak; amiket pedig természet szerint tudnak, mint az oktalan állatok, azok által megromolnak. Jaj nékik! mert a Kain útján indultak el, és a Bálám tévelygéseivel bérért szakadtak ki (honnan?), és a Kóré ellenkezésével vesztek el. Ezek szennyfoltok a ti szeretetvendégségeiteken, tartózkodás nélkül veletek lakmároznak, magokat hízlalják; víztelen, szelektől hányt-vetett fellegek; elhervadt, gyümölcstelen, kétszer meghalt és tőből kiszaggatott fák; Tengernek megvadult habjai, a magok rútságát tajtékozók; tévelygő (azaz kóbor) csillagok, akiknek a sötétség homálya van fenntartva örökre."

Folytathatnám Péterrel, Pállal, de mennem kell dolgozni.

2014. febr. 19. 12:56
 15/36 sandor76 ***** válasza:

Ha megvan a 12-szer12000,es tudod,hogy kik ok=Kicsiny nyaj,felkentek.

Miert ok fognak a foldon elni,es a nagy sokasag,Jezussal?

Forditva mas lenne ,es ertheto is,sot meg bizonyitek is van ra.

Egyebkent a zsido 12-torzs neve,nem ugyanaz a Jelenesek konyveben levo 12-torzs nevevel.

En tudom,hogy van de nem mondom meg.

2014. febr. 19. 14:12
 16/36 Szeressük egymást ***** válasza:
Köci, legalább nem leszünk rosszul. :-D
2014. febr. 19. 14:37
 17/36 r.sentinel ***** válasza:

Kedves kerdezo !!!

IGEN, a hierarchia nem egy szuksegszeru dolog, minek kell valakinek nagyobbnak lennie ?

De hadd beszeljenek a Bibliai idezetek a jelenlegi vallasi redszereket kepezo emberekrol:

"Mert a zsarnok nem lessz tobbe, a gunyolodo kipusztul es mind kiirtjak, akik gonoszat forralnak. Azokat akik gonoszul megragalmaznak masokat, akik torbe ejtik a birot a kapuban, es az igazat alaptalanul megfosztjak jogatol. " - Izajas XXIX-20

Olvassatok a sorok kozott....

Az egyhazak hibakat kovettek el es tulsagosan meggazdagodtak az IGAZSAG ROVASARA s nem kerestek annak modjat hogy azt vilagosan megertesse a korabeli emberekkel.Tul sok titokzatossagot kevert az igazsagba, helytelenul forditottak a Bibliai irasokat a Teremtoket nevezi meg az egyszemelyu "Isten"-nel helyettesitette be, pedig tobb helyen is tobbesszamrol van szo. Ezaltal telyesen megvaltotattak a Teremtoket egy felfoghatatlan, eggyetlen istenne. Tovabba ket faradarabkat keresztbe teve imadtak vagy imadnak Jezus emlekere ? Hadd idezzek:

"Nem akad koztuk , aki elgondolkodna, akiben ertelem es belatas volna es igy szolna: A felet elegettem a tuzben, a parazsan kenyeret sutottem, sot hust is sutottem es megettem.

A maradekbol meg balvanyt faragjak, hogy egy fatusko elott boruljak le ?" - Izajas XLIV-19

Az egyhaz nagyott TEVEDETT amikor bunosnek mondta az embereket es imadkoztatta oket anelkul hogy megprobalta volna megertetni veluk a valos IGAZSAGOT.

"Amikor imadkoztok, ne szaporitsatok a szot, mint a poganyok, akik azt hiszik, hogy ha omlik beloluk a szo, nyomban meghallgatasra talalnak" - Mate VI-7

Eggyaltalan ezek az emberek milyen Biblia altal megalapozott jogon mernek (ha mar ezt vesszuk alapul, akik tulajdonkeppen csak egyszeru emberek) a Vatikan gazdasagaban es luxusaban uraskodni ??? amikor az evangelium azt mondja hogy ne legyen se aranyad, se ezustod, de meg csak egy masodik ruhaja se. Milyen jogon mereszelnek ezek utan a josagrol predikalni ???

"Elviselhetetlenul nehez terheket hordanak ossze es raknak az emberek vallara, de maguk ujjukkal se hajlandok mozditani rajta.

Minden tettukben az vezerli oket , hogy az emberek elott feltunjenek.. Szivesen elfoglaljak a lakomaban a fohelyeket , szeretik ha a fotereken koszontik oket, Ti ne hivassatok magatokat rabbiknak, mert egy a ti mesteretek, ti pedig mindnyajan testverek vagytok. Atyanak se szolitsatok senkit a foldon, mert egy a ti atyatok, a mennyei. Tanitoknak se hivassatok magatokat, mert egy a ti tanitotok, a Krisztus. Aki nagyobb kozuletek , az a szolgatok lesz." - Mate 23-4

Hat ennyit a vallasi vezetokrol altalanosan, termeszetesen van kulomb is, de csak elveszve, ritkasagnak mondhato es azok szerenyen elnek es bolcsesseggel a birtokukban.

2014. febr. 19. 14:59
 18/36 A kérdező kommentje:

Igen én tudom, hogy az egyházak sok bűnt követtek el. De nincs szükség pásztorokra, tanítókra, akkor Jézus miért hívott el 12 apostolt?

Biztos vagyok benne, hogy az őskeresztény gyülekezeteknek is voltak vezetőik.

Most olvastam az Apcsel 2.42-ben: "Ők pedig álhatatosan kitartottak az apostolok tanításában, a kenyérszegés közösségégében és az imádságokban."

Itt pedig világos, hogy az apostolok egyfajta vezetőszerepet töltöttek be. Ha mondjuk egy közösségnek nincs pásztora, vagy vezetője hogyan valósul meg az Úrvacsora vétele? Ki mond áldást a kenyérre és borra?

Ezzel az erővel itthon a családom körében én is vehetnék Úrvacsorát?

2014. febr. 19. 15:46
 19/36 anonim ***** válasza:
Oké! A közösségekben ki játsza el Krisztust? Ő törte meg a kenyeret...
2014. febr. 19. 16:05
 20/36 munyamunya ***** válasza:

Asperrimus-nak

Az elöljáróság nem egy kinevezés, vagy rang, hanem olyan emberek feladata, akik MÁR bizonyították hűségüket, kitartásukat, szentségüket, azaz elöl járnak a gyülekezeten belül. Ezt felismerve a testvérek megbíznak benne, hogy pl. pásztorként – ha erre van szellemi elhívása, talentuma – igazgassa a közösség hétköznapi életét. Vagy, tanítóként adja át az egészséges ismeretet azoknak, akik még kicsinyek/kezdők a hitben, amíg el nem jutnak a felnőttségre a Krisztusban, amikor már mindent meg tudnak ítélni saját maguk (ekkor a tanító feladata véget ér). Vagy, gyógyítóként a mások által felismert helyzetekben – nem önmaga jelentkezve és hirdetve a kapott hatalmát – segítséget nyújt a rászoruló betegnek. Stb. Ezek a feladatok egyrészt nem örökre szólnak, csak amíg szükség van rájuk, másrészt nem kell kötelezően jelen lenniük minden egyes gyülekezetben, hiszen szükség szerint adja a Szellem ezeket, ahol és amikor kellenek.

Így aztán nem úgy néz ki a dolog, hogy valakit kikiáltunk elöljárónak, és őt EMIATT kell tisztelni, hanem valakinek eleve MÁR tekintélye van a testvérek között, látják az életén, a mindennapjain, hogy istenfélő, szeretetteljes személy, és erre tekintettel megbízzák több munkával. A felelőssége abból fakad, hogy mindenkinek el kell számolni a kapott talentumokkal a Felkent előtt, és nem abból, hogy mi, emberek kijelöljük valamire. Így aztán nem is felénk áll ez, hanem Jézus Krisztus felé. Az engedelmesség az elöljáró irányába nem vak követés, megkérdőjelezhetetlen pozíciótisztelet, hanem a közösség egyöntetűségének védelme, olyanok által, akik esetleg a többieknél világosabban látnak bizonyos témákban, és ezért megbízunk benne, hogy jó döntést hoznak.

Az individualizmus nem tudom, hogy jön ide, de ez sem szitokszó vagy pejoratív fogalom, hiszen Isten maga is egyenként, külön-külön, más és más módszerrel munkálkodik bennünk, nincs azzal semmi baj, ha valaki egyéni módon lát vagy él meg dolgokat (a legtöbb tanítás, új ismeret ezáltal jelenik meg az egyházban). Természetesen nem a hit alapjaira gondolok itt, azokat a Felkent véglegesen lefektette, nincs mit hozzátenni vagy elvenni.

Kérdezőnek.

Az első gyülekezetekben az apostolok pótolhatatlanok voltak, hiszen első körben őket tanította közvetlenül az Úr Jézus, ők voltak a szemtanúk és bizonyságtevők, amire nagy szükség volt kezdetben. Vezető szerepük abban nyilvánult meg, hogy ekkor még egyedül ők képviselték az „új” tudományt, ezért evidensen mindenki rájuk kellett, hogy hallgasson.

Az Úrvacsoránál mindenkinek le kell másolnia a Jézus által megadott dolgokat. Nem az az ő rendelése, hogy csináljatok ugyanilyen vacsorákat, és mindig egyvalaki ossza szét a kenyeret, hanem az, hogy „ezt cselekedjétek”, mindenki, nem csak egy 'vezető', hanem minden egyes szent. Vagyis mindenki megtöri a kenyeret, mindenki iszik a borból, mindenki megmossa egy testvér lábát, mindenki mond áldást és hálaadást. És igen, otthon, a családod körében is nyugodtan vehetsz Úrvacsorát, amennyiben mindenki egy hiten van.

2014. febr. 19. 17:05
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!