Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A bibliát tényleg isten...

A bibliát tényleg isten szavai töltik ki? -vallástól független várok választ! -

Figyelt kérdés
Kérlek titeket,itt nem a bibliából kimásolgatott szövegrészletekre vagyok kíváncsi,hanem a ti szívetek,és eszetek ésszerű megállapításaira,"valószínűség számításokra",mennyire lehet azt hinni,hogy eme csomó ellentétes dolgot,és őskori fenyegetéseket pokolról és kisördögről, valamint büntetésekről,ami helyett inkább tanítás,és foglalkozás a hibákkal lenne a helyes,hogy ilyet tényleg egy nálunk intelligensebb isten írt volna, vagy az akkori etikett,és emberi értékrend szerint élő néhány jót és rendet akaró ember dobta össze az akkori legjobb meglátás szerint???
2009. dec. 8. 17:24
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:

Én ha Bibliáról beszélek elsősorban az Újszövetségről beszélek, mivel katolikus vagyok.

A Bibliát nem Isten írta, hanem emberek jegyezték le Isten (Jézus) szavait és tetteit.

Ezekután szintén emberek, különböző megfontolások alapján választották ki az írásokból azokat, amiket az Újszövetségben fogtak össze. Ezek jól megfontolt döntések voltak, de nem hiába tanítja az Egyház az apokrif iratok megismerését is, hiszen így lesz teljes a kép.

2009. dec. 8. 17:42
 2/11 anonim ***** válasza:
100%

A Bibliát Istenben hívő emberi kezek írták, benne emberi történetek, megtörtént események, illetve egy erősen "antropomorf" Isten szerepel. Egy olyan Isten, aki elméletileg tökéletes, gyakorlatilag azokban igencsak emberszerű: megteremti az embert, elvárja tőlük, hogy imádják, aztán mikor azok hazudnak neki, haragra gerjed. Később megbánja, hogy megteremtette az embereket, ezért elhatározza, hogy elpusztítja őket egytől-egyig. Kivéve egyet, akinek esélyt ad. Stb stb...

A Bibliában sok igazság van, és alapvetően hasznos olvasmánynak tartom, mert sokat lehet tanulni belőle emberileg. Jézus személye számomra gyerekkorom óta a legszimpatikusabb hős, és olyan "regénybeli barát", akit akkor is és ma is nagyon szeretek, és magamhoz közel állónak érzek. Azt azonban, hogy a Biblia Isten szavait tartalmazná, nem hiszem el.

Természetes keresztény vagyok, a magam módján hiszek Istenben, de nem fogadom el egyetlen felekezet, társaság tanításait, szabályait sem.

2009. dec. 8. 17:48
 3/11 A kérdező kommentje:

köszönöm a válaszokat,és én pont ezért kérdeztem,hogy hát isten sose tenne olyat,mint bűntetés,vagy egyéb kínzó ördögökkel való süttetés,isten nem küld el szép szóval se a p*csába,ha a biblia jónak írja istent, akkor az nem csupán olyat jelent,mint egy jó ember,de aki ha kell megveri a gyerekét tanulás céljából..

isten semmi de semmi rosszat nem tesz,mivel ő az egyetlen tisztalelkü és jó isten,a tökéletes,kinek EGYETLEN tökéletlen tette,vagy gondolata nem lehet,hiszen hibátlan!

2009. dec. 8. 17:59
 4/11 A kérdező kommentje:
*akarom mondani tanítás céljából
2009. dec. 8. 18:00
 5/11 anonim ***** válasza:
Tedd föl Neki a kérdést, keresd a választ, aztán majd lesz, ami lesz.
2009. dec. 8. 20:05
 6/11 anonim ***** válasza:
kedves kérdező a teljes írás Istentől ihletett, nem csak az "újszövetség", hisz Jézus, Isten fia rendszeresen az "ószövetségből" idézett. az, hogy Isten igazságos, eggyáltalán nem zárja ki azt, hogy büntet, és pusztít. éppen ez az igazságosság. elmondja, hogy ha a széles úton mész, elpusztulsz, ha a keskenyen, életben maradsz. segít, hogy jól válassz, mivel nem kívánja, hogy bárki is elpusztuljon, hanam azt kívánja, hogy mindenki megmentésre jusson. ennek ellenére az embernek szabad akarata van, és sokaknak szinpatikusabb a széles út, úgymond az azonnali jutalom, mint pl az élet élvezeteiről való pár évtizedes lemondás, egy örök élet reményében. gondolj noéra, és a világára. noé 120 évig prédikálta az embereknek Isten végítéletét, hogy minden és mindenki elpusztúl, aki nem megy be a bárkába. persze lehet, hogy voltak jó emberek noén és családján kívűl is, de nem hittek Isten szavának. pedig, miután noé bement, egy hétig nem történt semmi. gondold el, mi történhetett ezalatt. noét egy hétig a hite tartotta bent, de kívűlről az emberek cukkolhatták, ócsárolhatták, mint a 120 év alatt is, na mi van, hol a víz, noé? stb de mindenkinek ott volt a lehetőség, hogy bemenjen. a biblia szerint végűl Isten bezárta a bárka ajtaját. letelt az idő, hogy a megmentés helyére bemenjenek. Isten mindent elkövetett, hisz eljuttatta az üzenetet mindenkihez, gondoskodott a megmentés eszközéről, bőven adott időt is. valószínűleg sokan kapaszkodhattak a bárkába, lehet, kívűlről tele van körömnyomokkal, ahogy a rémült emberek körömszakadtáig kapaszkodtak bele. de Isten részéről pont az előbb felsoroltakért igazságos az ő elpusztításuk. te sem reklamálnál, ha a szervízben azt mondanák, nézze, erről a termékről lejárt az 1 év garancia, meg a 8 év alkatrészellátás, egyáltalán nem tudok vele foglalkozni. az idő az meghatározott. ugyanígy napjainkban is, hisz az utolsó napok pont olyanok lesznek, mint noé napjai, Isten gondoskodott a megmentés eszközéről, Jézusról, kijelölte a meghatározott időt, hirdetteti a végítélet üzenetét, amit mindenki hallhat. innenstől kezdve csak az embereken múlik, hogy mi lesz velük. nem Istenen. ezért igazságos. az lenne igazságtalan, ha erőszakkal meg akarna pl olyan valakit menteni, és örök életűvé tenni, aki teljesen elutasítja ezt. az igazságtalan lenne. éppen ezért mondja azt, hogy AKI AKARJA, vigye az élet vizét INGYEN. távol áljon az igaz Istentől, hogy eltöröljön egy igazságost is a gonoszokkal együtt. olvasd el az 1 mózes 17:20-33 ig tartó részt. egy roppant érdekes dolog történik ember és Isten között, ami egyértelműen kimutatja Isten ezen területen is megmutatkozó igazságosságát. a biblia Isten szava, érékesebb az aranynál és minden pénznél, mert Isten szava képes megmenteni az életedet.
2009. dec. 9. 05:20
 7/11 anonim ***** válasza:
62%
Miféle zsidó logika az, hogy Isten határidőket szab, nem árulja el őket, és ezt hívjuk igazságosnak? Gyanítom előző, el vagy tévedve erősen. Szívás.
2009. dec. 9. 10:41
 8/11 anonim ***** válasza:

Egyetértek az előttem szólóval.

Isten nem negatív lény, hanem pozitív és mindenki aki az ellenkezőjét állítja, az nem ismeri őt teljesen.

Isten mindenek felett igazságos, és ha csak a fegyelmezés eszközeivel tud megmenteni minket, vagy a "mumussal" az nem az Ő hibája.

Fel kell ismerni az Ő pedagógiájában, hogy a szülő is ezt teszi a gyermekével. Nem tehet mindig a gyermeke kedvére, hiszen akkor nem fejlődne és talán meg is halna. A gyermek nem tudja, hogy neki mi a jó, ezért azt hiheti, hogy néha rosszat akar neki a szülő, pedig épp az ellenkező az igaz.

A "mumus" pedig olyan dolog, ami elkerülhető. Mindig valami feltételhez kötött a büntetés. A bibliában a megmenekülés vagy a pusztulás nem Isten kénye kedve szerint csap le, hanem az emberek törnek pálcát a saját fejük felett. Az emberre van bízva a döntés. Meg akar-e térni, a jobbik részt választja-e, vagy tovább marad a bűnben.

Most azért idéznék egy könyvből:

A megtérésetektől függ a jövőtök. És itt lesz világos különbség a hamis és valódi jövendölés között. A hamis jövendölések mindig végzetszerűek, míg a bibliai jövendölések elháríthatók, ha bizonyos feltételek teljesülnek: "Ha Ninive Istenhez tér, nem pusztul el."

2009. dec. 9. 10:47
 9/11 anonim ***** válasza:
10:47-es vagyok, az 5:20-al ÉRTEK EGYET, nem az előttem szólóval!!! :/
2009. dec. 9. 10:48
 10/11 A kérdező kommentje:

Isten szerintem sokkal intelligensebb ahoz,hogy büntessen,nem tudtatok meggyőzni erről,elolvastam,de nem hasonlítsátok isten az emberhez,mert ő már mindent a legjobban tud,és mi igaz,hogy az ő képét kaptuk,mikor teremtett,de az ő esze már akkor is több volt, mint nekünk talán valaha is lehet.

Ezért nem értem,hogy a világegyetem legintelligensebb lénye büntetne a tanulásunk végett..

Igen,a gyerek se tudja a dolgokat egyből,arra ott a szülő,ezt isten csinálta,hogy a kisebb dolgokat ők tanítsák meg, de ha úgy vesszük,akkor istenhez képest mi még minden szempontból gyerekek vagyunk,tehát nem tudhatjuk pontosan megmondani ezt az egészet,csak filozófálgatni tudunk, a többit meg majd megmondja ő, mikor itt befejeztük ezt a fejezetet!

Ennél fogva tulajdonképp elfogadom a nézőpontotokat,de nem értek vele egyet,mindenesetre nagyon örülök,hogy vettétek a fáradtságot válaszolni a megválaszolhatatlanra! :)

2009. dec. 9. 14:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!