Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért utálják a protestánsok...

Miért utálják a protestánsok a katolikusokat?

Figyelt kérdés
azok akik szerint nem, kíméljenek. hogy jön egy 400 éves vallás ahhoz hogy kritizálja egy többezer éves vallás tényeit?
2009. dec. 7. 23:57
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:

Az a véleményem, hogy a keresztényeknek szeretniük kellene egymást, ahogyan azt Krisztus is kérte. Ha még a hitetlenekhez is szeretettel kell fordulnunk, akkor vajon mennyire kell egymást szeretnünk?

De ha már így felhoztad: Először is, nem vallásokról van szó, hanem felekezetekről. A vallás egy, történetesen a kereszténység.

És nem tudom, milyen több száz meg több ezer évet állítasz szembe, mert ebbe katolikusként pont nem érdemes belemenni.

A reformációra éppen azért került sor, mert a katolikus egyház (akkoriban csak ez volt) durván eltávolodott Jézus tanításától. A protestánsok voltak azok, akik próbáltak ahhoz visszatérni. A katolikusoknál pont az volt a baj, hogy bevezettek egy csomó mindent, amiről halványan sincs szó a Bibliában (pl. búcsúcédulák, gyónás, pápaválasztás, a vallási vezetők kötelező cölibátusa és társai).

Valamint az egyház nem akarta, hogy az emberek olvashassák a Szentírást, amiről pedig az lett mondva, hogy juttassuk el mindenkihez, mert a szavakban lélek van, és az ember azzal is él, ami Isten szájából elhangzott, nem csak kenyérrel.

Szóval, valahányszor kinyitod a Bibliádat, azért teheted meg, mert léteznek a protestánsok, ugyanis a kedves és tisztelt katolikusok rémálma vált valóra, amikor a nép is hozzájuthatott Isten szavához, mert így már nem tudtak mindenfélét megcsinálni, amit ők találtak ki, arra hivatkozva, hogy benne van a Bibliában, amit persze csak ők láthattak, olvashattak.

Nem szeretem felhozni a katolikus egyház eltorzult tanait és tetteit a múltból, mert az nem csak a katolikusok szégyenfoltja, hanem az egész kereszténységé. De hogy a katolikusok miért ragaszkodnak ehhez folyton, azt nem értem, inkább próbálnának nem beszélni ezekről, és nem direkt hergelni a protestánsokat ilyen kérdésekkel, mint ez is.

Szóval, nem utál senki senkit, bár abból, ahogyan feltetted a kérdést, érezhető, hogy nem kedveled túlságosan a protestánsokat.

Ui.: Az egyház múltja helyett inkább koncentrálhatnánk arra, hogy a katolikusok között is vannak igazhitű emberek, sőt néhányan már Bibliát is olvasnak. Ez nagy előrelépés, és csak így tovább.

Mi nem utáljuk a katolikusokat, sőt, örülnénk ha ők sem utálkoznának, hanem jobb kapcsolatot ápolhatnánk velük.

egy református lány

és bocsánat, hogy nem lett kedvesebb a hozzászólásom, de az ilyen ellenséges kérdések mindig arra ösztökélnek, hogy tegyük helyre a dolgokat, az igazság szerint.

2012. nov. 30. 23:01
 12/12 anonim ***** válasza:

Szerintem nincs ilyen de valóban hallottam teológiát végzett lánytól hogy volt olyan oktatójuk aki azt javasolta ne ismerkedjenek katolikussal inkább hitetlennel.

Én a római katolikus egyházat közelebb érzem magamhoz a protestáns egyházhoz képest. Református egyházban kereszteltek, de ez semmit sem jelent. Számomra az ottani istentisztelet egyfajta "hegyi beszéd" és nagyon erősen téríteni akar. A római katolikusok az én látószögemből nézve imádkoznak, könyörögnek, áldoznak és meghallgatnak 2 olvasmányt a Bibliából. Nincs mindenféle vélemény-nyilvánítás, ami túlzó lenne arra vonatkozóan hogy mit is gondolhatott Jézus.

Az meg hogy politizálás, az sajnos főleg a protestáns egyházakra jellemző. Nem szabadna politizálni. A római katolikusoknál ez kevésbé van jelen.

A bálványimádás meg nem igaz, aki volt szentmisén az tudja. Imádni csak Istent lehet, a szobrok maximum jelképek, ahogy több jelkép és szent tárgy van a templomban. A református templom szerénysége semmivel nem jelenti jobban azt hogy ők szerényebbek lennének. Ott pont hogy ezáltal sokkal több fókusz helyeződik a lelkészre, ahelyett hogy Istennel kerülnénk kapcsolatba a szentmisén/istentiszteletkor.

jan. 24. 07:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!