Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Van-e kis, nagy, kegyes...

Van-e kis, nagy, kegyes hazugság, vagy csak igazság, és hazugág van?

Figyelt kérdés
azaz a kis hazugság is hazugság-e, ésígytovább.
2009. dec. 6. 13:26
1 2 3 4
 21/35 A kérdező kommentje:
igen a józsué 2:1-24 ig. háát... érdekes írásszöveg... jó érvet hoztál fel... az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy ráháb szajha volt, ezáltal Isten által elítélt cselekedeteket folytatott. mégis ez a hazugsága alkalmassá tette arra, hogy Jézus ősannya legyen. ámde evvel nem arra akar utalni Isten, hogy hazudozzunk mi is, hisz sátán a hazugság atyja. sokkal inkább arra, hogy aki felhagy a helytelen cselekedeteivel, az elfogadhatóvá válik Isten előtt, ha hiszi a létezését. mi azondan Istent szolgáljuk, nekünk tudni kell, hogy hazudni bűn. ráháb olyan korban élt, amikor még pl gyilkolhattak is Isten szolgái, vagy pl több feleségük is lehetett. ámde Jézus váltságáldozata ezeket, köztük a hazugságot is megtíltotta. huh.. remek gondolatod volt, beleizzadtam, de úgy érzem, érthető magyarázatot adtam rá. mostmár viszont csak Jézus utáni példákat hozzatok fel a bibliából (gratulálok)
2009. dec. 6. 16:02
 22/35 anonim ***** válasza:

Hittérítés jegyében gyilkolászás keresztes háborúk formájában, ez is elég életellenes, de megengedett volt...

Mindent viszonylagosan kell felfogni a Bibliából is. A fontos, hogyha a lelkiismereted nem tiszta, az egy jelzés, és ha megbánod, akkor megtisztulsz...Mindig ez a végső konklúzió. Ad iránymutatást, de egy adott helyzetben sokminden másképp fest.

2009. dec. 6. 16:15
 23/35 anonim ***** válasza:
Még annyit tennék hozzá, hogy ha azt mondod, hogy mindig korán kell kelnem, vagy soha nem jön össze, soha nem hazudok... ezekkel is hazudsz! Természetesen arra kell törekednünk, hogy egyáltalán ne hazudjunk. Ha csúnya ajándékot kapok, akkor én is megmondom a tutit, persze finoman. Esetleg megpróbálnám kicseréltetni, vagy valami ilyesmi....
2009. dec. 6. 16:25
 24/35 anonim ***** válasza:
100%
off!!! Bocs!!! Kedves kérdező, ha számodra egyértelmű, hogy mi a helyes válasz, akkor miért teszed fel a kérdést????
2009. dec. 6. 17:36
 25/35 anonim ***** válasza:
Nem minden hazugság rossz.
2009. dec. 6. 18:30
 26/35 A kérdező kommentje:
de igen. kolosszé 3:8-9
2009. dec. 7. 09:13
 27/35 ceri ***** válasza:

"ha nem mondasz el valamit, avval nem hazudtál"

Írja a kérdező.

Hát szerintem ez nem így van, mert azzal is tévedésben tarthatsz másokat, és ezzel ártasz neki. Pl. nem figyelmeztetsz valakit a veszélyre stb (amibe az akár bele is halhat).

Másrészt viszont nem gondolom, hogy ha valaki megkérdez tőlem valamit ami nem tartozik rá, miért kellene őszintén válaszolnom.

Isten törvényei (az emberé is) általánosságban fogalmaznak meg dolgokat, elvárásokat, amelyeket nem minden esetben helyes alkalmazni. A kivételek száma végtelen, és ezért lehetetlen felsorolni a törvényben.

"én ugyanis nem embereknek akarok megfelelni"

Ezzel az állításoddal azt sugallod, hogy ellentét van isten törvényei és az emberekkel kívánatos viselkedés között. Ez a vallás értelmezés szerintem kimondottan káros.

Isten nem önmagáért, hanem értünk emberekért hozta tudomásunkra a törvényeit. Azért, hogy mi emberek minél nagyobb szeretetben, békességben éljünk a földön. Ha nem így gondolkodnék, akkor istent egy zsarnok szintjére degradálnám, akihez csak annyi a közöm, hogy imádjam és dicsőítsem.

Én nem vagyok képes (szerintem más sem) olyan lényt szeretni akit kötelező, mert az őszinte szeretet nem így működik.

Többek között azért is írom le ezeket a dolgokat, mert az ateisták nagy része ezért az isten felfogásért nem fogadja el istent.

A mai világban a Biblia szó szerinti értelmezése tévút, mert azt egy több ezer évvel ezelőtti kultúra hozta létre, melynek a valós mondanivalóját csak akkor értjük ha átkódoljuk, lefordítjuk jelen(korunk) nyelvére.

2009. dec. 7. 11:25
 28/35 A kérdező kommentje:
Jézus szavait az akkor élt, egyszerű emberek is megértették. semmilyen átformálásra, vagy dekódolásra nem volt szükségük. "ha valami kicsi, sárga, és hápog, butaság lenne elvetni azt a feltételezést, hogy az a valami egy kiskacsa! pusztán azért, mert túl kézenfekvő, vagy egyértelmű." sajnos az ilyen "dekódolós" elméleteknek a hasznát mindig sátán húzza, ő az egyedüli, aki jól jár azzal, hogy nem olvassák még a magukat hívőnek mondott emberek Isten szavát, a bibliát.
2009. dec. 7. 12:48
 29/35 ceri ***** válasza:

Pontosan azért értették, mert az ő nyelvükön, az ő koruknak szólt. A Bibliát emberek írták, méghozzá úgy (és ez egy jóhiszemű feltételezés) ahogy ők értelmezték isten szavát. Tehát az abban leírtak nem isten szavai, legfeljebb isten szavainak tolmácsolása.

Te Jézus viselkedéséből következtetést vonsz le, méghozzá azt, hogy elhalgatni valamit nem bün, mert Jézus is így tett egy esetben.

Szerinted nem bűn, ha egy vak embert nem figyelmeztetek, hogy ne lépjen a sinekre mert jön a villamos? Nem a sátánt szolgálom ha hagyom, hogy elüsse?

No ilyen dolgokra mondom én, hogy nem vakon, gépiesen (szó szerint) kell alkalmaznunk a Bibliában írtakat, hanem annak szellemiségét kell megértenünk, és aszerint cselekednünk.

Ha pedig valaki a sátánt akarja szolgálni, annak nem kell félremagyaráznia a bibliát, az is elég ha figyelmen kívül hagyja.

2009. dec. 7. 14:54
 30/35 A kérdező kommentje:
félreértettél. lehet, én fogalmaztam rosszúl, vagy rosz helyen. arra gondoltam, a bezszélgatéshez kapcsolódva, hogy ha az ajándék nem tetszik, és mivel nem kérdezték meg, hogy tetszik e az nem hazugság, hogy nem tárod fel az ajándékozó előtt ezt a tényt. az általad említett példák egyértelműek.
2009. dec. 7. 16:21
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!