Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Tiltott dolog, még akkor is...

Tiltott dolog, még akkor is ha vallási meggyőződésből csináltatnám?

Figyelt kérdés

Már régóta, évek óta tervezek egy tetoválást, először keresztet szerettem volna, de aztán meggondoltam, és egy bibliai idézetet választottam ki.

Szóval az indíttatásban nyilván benne van az is, hogy legyen rajtam egy ilyen "dísz" ezt nem tagadom.. de azért választottam egy bibliai idézetet, hogy erőt adjon nehéz időkben a tudata valamint a látványa, hogy rajtam van.

Viszont nem tudom Isten, vagy a Biblia mit mond a tetoválásról...annyi félét olvastam, azon kívül anyukám is nagyon ellenzi. Igaz, 20 éves vagyok, nem tiltja meg nekem nyilván, de tudom, hogy nem szeretné... és ugyan nem mondta ki, de én sejtem, hogy azért nem, mert az ő nagypapája bőrrákban halt meg, és egyes vélemények szerint a tetoválás növelheti a bőrrák kialakulását ha arra valaki genetikailag hajlamos...

Szóval a kérdésem, hogy szerintetek mi lenne a helyes? Mondjak le erről a vágyamról... ?

2014. jan. 23. 09:32
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:

A Bibliában itt lehet olvasni a tetoválásról:

"Testeteket a holt emberért meg ne hasogassátok, se égetéssel magatokat meg ne bélyegezzétek. Én vagyok az Úr."

III Mózes 19:28

2014. jan. 23. 15:43
 12/20 anonim ***** válasza:

Nagyon okos szemléletmód, amit a 10-es válaszoló is írt, de a pontosság kedvéért néhány dolog:

Figyelemre méltó módon a Mózesi Törvény megtiltotta Isten szolgáinak, hogy tetováltassák magukat. A 3Mózes 19:28-ban ezt olvashatjuk: "Ne vagdaljátok be testeteket elhunyt lélek miatt, és ne tetováljátok magatokat. Én vagyok Jehova." A pogány imádók, úgymint az egyiptomiak, a mellükre vagy karjukra tetoválták az isteneik nevét vagy jelképét. Ezért, ha az izraeliták betartották Jehovának a tetoválásra vonatkozó tilalmát, nyilvánvalóvá tették, hogy ők mások, mint a többi nemzet (5Mózes 14:1, 2).

Noha a keresztényekre nem érvényes a Mózesi Törvény, kijózanító az a tény, hogy a Törvény tiltotta a tetoválást (Efézus 2:15; Kolosszé 2:14, 15). Ha keresztény vagy, bizonyára semmi esetre sem készíttetnél — még ideiglenesen sem — pogány jellegű vagy hamis imádatot tükröző mintázatot a testedre (2Korintusz 6:15–18). Persze, itt bibliai idézetről van szó, de más szempontokat is érdemes figyelembe venni.

Van akit pár év múlva "zavart, hogy a munkatársai a tetoválását bámulják". Egy cikk, mely az American Demographics című folyóiratban így fogalmaz: "A fiatalok 85 százaléka egyetért azzal az állítással, hogy »azoknak, akik látható helyen tetoválást viselnek, számolniuk kell vele, hogy az önkifejezésnek ez a módja valószínűleg akadályozni fogja őket a szakmai előmenetelükben vagy a személyes kapcsolataik építésében«."

Ez logikus, mert ha egy pozitív üzenet is az, amit tetováltatni akarsz, lesznek bőven, akik ez miatt tartanak ellenszenvesnek, mert nagy előítélet él bennük a vallásosak iránt. Ez hasonlít ahhoz, mintha állandóan egy transzparenst hordanál a nyakadba akasztva. De ellentétben azzal, amit csak egyszerűen kiakaszthatsz a nyakadból, ettől nem egyszerűen szabadulhatsz meg.

Nem is beszélve az első ötletedről, a keresztről. Arra sem mindenki tekint ám valamiféle "szent jelképként", hiszen valljuk be, valójában egy kínzó és kivégzőeszközről van szó, és mint ilyen, lehetett volna egy rőzserakás is, vagy ha modernebb korban élt volna Jézus, egy puska. Akkor azt "szentesítették", kicsinyítették és sokszorosították volna le, majd árulták volna, hogy akaszd a nyakadba, szegeld a szobád falára, vagy tetováltasd???

2014. jan. 23. 15:52
 13/20 anonim ***** válasza:

Kedves kérdezö, én néhány hónappal :-D idösebb vagyok töled.

Tudod milyen sok ember szeretné késöbb eltávolítani a tetoválást?

Az utóbbi idöben elég nagy divat a tetoválás, láttam fiatalokat, öszinte leszek, elég csúnyák voltak.

A nehéz idökben nem fog neked segíteni, úgy sem hidd el ha a börödön fogod hordani bármelyik Biblia verset. Tudod mi fog segíteni? Ha néhány verset fejböl megtanulsz. Eszedbe fog jutni amikor nehéz helyzetbe kerülsz, és nem lesz kéznél a Bibliád.

Elárulom neked, nekem melyik Biblia versek sokat segítenenek az életben. Jézus hegyi beszédje...

2014. jan. 23. 16:29
 14/20 anonim ***** válasza:

"... azért választottam egy bibliai idézetet, hogy erőt adjon nehéz időkben a tudata valamint a látványa, hogy rajtam van."

Kedves kérdező, Istent "szellemmel és igazsággal" kell imádni, "nem látás által" - Jézus szerint(!), mert ez így (ahogy mondod) egyfajta "imádati segédeszköz" lenne, ami a Biblia szerint nem helyeselt. Valódi és tartós erőt az igaz Isten ad szelleme által, nem ilyen külső dolgok. Persze az sem mindegy, hogy mire kell majd alkalomadtán az az erő, mert ugyanis Isten akaratával összhangban kell imádni őt, különben értéktelen az imádatunk.

2014. jan. 23. 16:57
 15/20 anonim ***** válasza:

Szia kérdező.

A keresztények nem mennek a világ hóbortja után.

A Tetoválás nem Bibliai tanítás, tehát "vallási" meggyőződésből miért teszel olyat, amit Isten helytelenít.

Bocsánat, de ellent mondasz saját magadnak.

Ugyan is meggyőződésből nem lehet olyat tenni ami tilos, és közben keresztényinek állítod be pedig keresztény ellenes.

S nem csak anyukád miatt, hanem a keresztény tanítás miatt is,

A Teremtő nem támogatja, azt, hogy a követője tetoválást készítsen, ez a nem Istenhez tartozó vallások támogatják, vagy engedélyezik.

2014. jan. 23. 19:34
 16/20 anonim ***** válasza:
Ha nagyon pontos akarok lenni, a Bibliában szerepel, Mózes 3. könyvében, hogy ne tetováltassatok. De ugyanitt szerepel, hogy ne vágjátok rövidre a hajatok a halántéknál és ne hordjatok kétféle fonálból szőtt ruhát. Voltak olyan rendelkezések, melyeknek elsősorban higiéniai okai voltak, vagy mert egy másik (hamis)vallásban bírtak szakrális jelentőséggel, mint például a tetoválás. Mára nagyon sok dolog változott. Meg kell vizsgálni, hogy mely törvények adattak az adott kulturális, földrajzi helyzet miatt és melyek azok, amelyeknek Jézus komoly, örök jelentőséget tulajdonított, ugyanis ő nem eltörölni, hanem betölteni jött a törvényt. Ha félsz a bőrráktól, szerintem érdemes megkérdezned egy orvost, bár manapság elég jó minőségűek a festékek és tiszták a szalonok. Ez szerintem pont az a kategória, ahol a te döntésed számít, teológiailag nem tiltja szerintem semmi.Nekem is van és még lesz is tetkóm. Ez egyén és személyiség kérdése inkább :)
2014. jan. 26. 03:26
 17/20 anonim ***** válasza:
utolsó vagyok, és nem most múltam 18, 30 fele közeledem, de 18 évesen megtérésem után csináltattam először tetoválást és nem bántam meg
2014. jan. 26. 03:31
 18/20 anonim ***** válasza:

"De ugyanitt szerepel, hogy ne vágjátok rövidre a hajatok a halántéknál és ne hordjatok kétféle fonálból szőtt ruhát."

Kedves válaszoló! Ahogy mondtam is, ma már nem vagyunk a Törvény alatt, melyet paragrafusszerűen be kellene tartani. Éppen az általad is felhozott indokok miatt sem.

Igen, a múltban a hamis vallásokhoz való engedékenység, vagy hasonlóság volt a fő ok. De vajon ma nincs hamis vallás?! :)

2014. jan. 26. 15:26
 19/20 anonim ***** válasza:
16-os vagyok, szerintem, de ez az én véleményem, hogy a mi kultúránkban értsd: 21. századi Közép-Európa a tetoválásnak egyáltalán nincs kötődése vallásokhoz. És az nézet, hogy a tetoválás alacsonyrendű dolog, a börtöntetkókhoz kötik inkább az 50 éves és a feletti korosztályban él még, esetleg kisebb falvakban. A tetoválószalonok, művészi szépségű tetoválások elterjedésével inkább az önkifejezés egy módja lett. Persze léteznek még szakrális tetoválások Afrikában-itt inkább a hegtetoválás jellemző és a Polinéz szigetvilágban-itt inkább hasonlít a bőr alá bevitt festék jellemző. Ha a kérdező Istenhez való kapcsolatának a kifejezéseként akar tetoválást, illetve tetszik neki, szerintem teológiai oka nincs, hiszen Isten a szíveket vizsgálja és ha nem tulajdonít túl nagy jelentőséget a tetoválásnak és a szíve rendben akkor Isten ezt fogja nézni. Az egészségügyi vonzatáról pedig érdemes egy vagy több orvosi véleményt kérni. Ja és persze érdemes tájékozódni, hogy a jövőben akar-e olyan munkát végezni ahol a tetoválás bizonyos testfelületeken kizáró ok, ilyenkor meg kell fontolni, hova tetováltasson,pl vendéglátásban sok helyen a karon, légiutas-kísérőként ilyenek.
2014. jan. 26. 20:37
 20/20 Gelko válasza:
Szia.az en nevem 1986.06.26 reggel 8 26 perc kiralyhelmec.a szuleimet en valasztotam.hogy tanitsam oket, mert eltevedtek.2 nap mulva leszek 30 eve a foldon.rengeteg tatovalasom van.most lesz ketto es vallasi.elso az elet viraga.ez egy szakralis geometria.tudas.masodik egy egyiptomi tudos, orvos neve lesz.imhotep.Azert tatovaltatom ki, hogy a morfogenetikus mezomet erositsem es megvedjen a szar emberektol.nezz utana youtube morfogenetikus mezo.keresztenyseg az evszazad atbaszasa.en is az voltam sokaig.JEZUS EVANGELIUMA A VATIKANBAN VQN ELREJTVE, MERT OTTT AZ IGAZSGAG.JEZUS UZENI. ISTEN NEM LAKOZIK KOBEN ES FABAN EPITETT EPITMENYBEN.EN VAGYOK AZ UT, AZ IGAZSAG ES AZ ELET ES HA ENGEM KOVETSZ, ELJUTHATSZ AHOVA EN...ez a jo a tobbi rossz.a keresztenyek keresztelesnel viz magiat hasznalnak es azt mondjak hogy jezus a mi buneinkert hallt meg...es ezt bele irjak a gyerek morfogenetikus mezejebe.ketto.keresztes hadjaratok.harom boszorkany egetesek.a keresztenyseghez annyit, hogy mozes amikor kivonult egyiptombol el lopta az salamon ladajat ezert is mentek at s vizen...igy menekultek meg...az egyiptomi hallotas konyvekbol vettek at a tudast es a 90 szazaleka a biblianak benne van az egyiptomi hallotas konyvekbol..az oreg indianok a mayak ossze voltak tatovalva es nem votlak.ha segitsegre szorulsz a fb n hun tibike neven megtalalva...es szent istvan kiraly egy arulo...egy magyar a fold istenhez imadkozok aki istar vagy gaia.sok sikert es soha ne ad fel
2016. jún. 24. 14:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!