Melyik Biblia fordítást ajánlanátok?
A Károli van meg, de egyszerűen már belefáradtam az olvasásába. Egyszerűen már ez a nagy magyar mentalitás is felidegesít, hogy a 21sz-ban is ragaszkodtak az ódivatú nyelvezethez (pl. földjén-földén, égyiptom, kanaán stb) a hozzám hasonló magyar parasztnak meg beletörik a nyelve mire elolvas pár sort.
Jehova tanúi pedig egyátalán nem érdekelnek! Azok ne írjanak de mégcsak köszönésképpen se!
Nem azért ragaszkodunk hozzá, mert titokzatos vagy réginek tűnik a szövege. Hanem egész jó fordítás. (bár az eredeti mindig a legjobb)
Nincs benne annyi elírás és átértelmezés, ami az átfogalmazások miatt szoktak keletkezni.
Katolikus vagy protestánsat szeretnél?
Jehova tanúnaik hallgathatod is a Bibliáját.
Szia!
Éppen most készülök a bevezető szentségek felvételére, így én katolikus fordítást olvasok.
Pl. ezt:
Azelőtt protestáns körökben mozogtam, ahol a Károli és annak újított változatát használtuk.
Nekem a Szent István Társulat kiadása jobban érthetőbb, közelibb, nekem jobban tetszik. De ez az én személyes véleményem.
Van a Károlinak új, revideált fordítása is, ami nem régies nyelvezetű. Amúgy meg le lehet tölteni egy csomó félét számítógépre. Azt olvasod, amelyiket akarod.
Innen letölthető és ingyenes:
Az Új Világ fordítás, az ferdítés!
Az egyértelműen úgy van alakítva, hogy a Jehova Tanúk tanításait alá tudják támasztani...
Ezért azt NEM ajánlott.
5ös/13:02-es
Ha így gondolod akkor kérj légy szíves egy Mit tanít valójában a Biblia? című könyvet. ( Jehova Tanúi kiadványa)
És egyedül, otthon a saját Bibliáddal kezd el olvasni.
Milyen érdekes, hogy ugyan az a tanítás 95%-ban mint 20 éve és akkor még Károli fordítást használtunk.
De nem szeretnék kötözködni :)
nem, úgy látszik nem érted.
A lényeg egy vallásnál a tanítás ha 20 éve ugyanez volt mint most pedig akkor más fordítást használtunk akkor nincs okotok a kötözködésre.
A másik meg, hogy azért lett az új világ fordítás mert hétköznapi nyelven adja vissza a szöveget és Isten neve is szerepel benne.
Pl: Az úr mondá vala Mózesnek
egyszerűbb az a szöveg, hogy: Jehova mondja Mózesnek.
nem?
Nem.
Egy szent szöveget ne akarjunk hétköznapi szintre lehúzni.
Persze könnyebb lehúzni azt, mint felemelkedni ahhoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!