Zsidó vallású emberek, Magyarországon a zsinagógában a rabbi az Isten tiszteletet ( nem tudom a zsidók h nevezik) magyar nyelven szokta tartani?
Milyen vallásra gondolsz? Többféle zsidó vallás van, beleértve a kereszténység különböző felekezeteit, illetve a muszlimok is zsidónak vallják többé-kevésbé magukat (vagy inkább fordítva: a zsidókat muszlimnak)
A wikipédia cikke szerint: [link] " A zsidó istentisztelet világszerte, nálunk is, héber nyelven zajlik, a szokások is jobbára megegyeznek az ősidők óta és világszerte ma is gyakorolt rituáléval. Ezt írja elő a hagyomány, s ezen felül ez fűzi össze a zsidókat a közeli és távoli múlttal, s a világ más tájain élő testvéreikkel."
Azonban az angol nyelvű wikipédián kiderül a különböző vallások nyelvéről több dolog is.
Eszerint az ortodox zsidó Istentiszteletek (vagy szolgálatok) kizárólag héber nyelven folynak, azonban a reform zsidó istentiszteleteken nagy szerepe van a résztvevők saját nyelvének, attól függően hogy milyen származásúak, vagy milyen anyanyelvűek.
A Dohány utcai zsinagógában tehát elsősorban héber nyelven szól az Istentisztelet, bár nekem rémlik, mintha lennének olykor magyar nyelvű előadások is.
De amúgy ha érdekel az ilyesmi, akkor a linkelt angol nyelvű cikket érdemes elolvasni, ott más vallások nyelvhasználatáról is részletesen írnak.
baruh ata 'H eloikeinu melekh h'olam asher kiddesanu b'mitsvotav v'tsivanu ner shel yom tov!!
unnepkor igy kezdunk a shul-ban!
6os!
ata meshuga??
azt kerdeztek milyen nyelven!!odairtam!!
mit nem ertesz ezen?,
1-es!
hulyeseget irtal!!
zsido ill, inkabb IZRAELITA Vallas CSAK EGY VAN!!
a tobbi ocska szekta!!
csak es kizarolag az orthodox vallasos zsidok az igazi izraelitak!!azok akik kizarolag a Torah-ban,es a Talmud-ban megfogalmazott iranyelvek,es a Hala'ha-(torveny)-szerint elnek!!pont!!!!
a tobbi ocska szekta!!!hamis zsidok!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!