Ha nincs lélek, akkor hogyan lehetséges a feltámadás?
Ha nincs testtől független egyedi lelke mindenkinek, a szellem meg csak életerő (üzemanyag, ahogy a Jehova tanúinak oldalán olvastam), akkor ki fog feltámadni?
Szóval az a filozófiai problémám, hogy ez esetben mi fog feltámadni belőlem, ha a bennem lévő atomok már életemben is állandóan cserélődnek, a testemtől független egyedi lelkem meg nincs?
Ami feltámad megdicsőült testben az nem én leszek, hiszen a testem az nem lesz ugyanaz, eleve az egy megdicsőült, romlatlan test lenne ez esetben, ami előtte nem volt, állandó lelkem meg nincs, a szellem meg ugyanaz az "üzemanyag" mindenkiben, tehát az egy minden szempontból teljesen új létező lenne. Nem én fogok örökké élni, hanem valaki helyettem.
Sőt az összes sejtem állandóan cserélődik, a testem mindig új atomokból épül fel, változatlan egyedi lelkem meg nincs, csak az életerő (szellem) ugyanaz, de az meg nem egyedi, mindenkiben az van. Szóval nem vagyok azonos a 10 évvel ezelőtti önmagammal. Melyikünk fog feltámadni, vagy elkárhozni, én vagy az a tíz évvel ezelőtti k@csög?
@00:28:
A feltámadásban minden keresztény hisz.
A lélekben is, csak megoszlanak róla a vélemények, hogy hogy mit kell érteni alatta.
9-es, például a Jehova tanúi, de a 7-es válaszoló szerint a zsidók is mindig így gondolták
7-es szerintem a zsidó gondolkodás az időben változott, a Biblia nem egy egységes írásmű. Szerinted meg változatlan és egységes. Nincs igazad, de most nem ez a kérdés.
Jó, induljunk ki abból, hogy a zsidók sose hittek egy testtől független lélek létezésében, a feltámadásban meg mindig hittek.
De ettől még nem oldódik meg a kérdésben felvetett probléma. Az nem válasz, hogy rohadt nagy hülyeség, dehát a zsidók ezt gondolták, úgyhogy igaz.
Tudok ilyet mondani.
Pl Én is mint Jehova Tanúja.
Az egyéniségedet a gondolataidat a Teremtő tudja, hogy milyen volt, egyénileg, milyen volt a hajad színe, szemed színe stb
Ha tudott ember létre hozni akkor újra megteszi, és mivel minden egyes embernek ismerte és ismeri a kinézetét gondolkodását, ezért úgy fognak feltámadni ahogy eredetileg is voltak.
a kérdésedre, válaszolva, ahogyan gondolkodtál, vagy kinéztél amikor, amikor meghaltál.
s így azok akik találkoznak az elhunyt szeretteikkel ezért fogják felismerni.
Nem kell itt túl misztifikálni, Jehova korlátlan hatalommal képes ezt megtenni, és meg is teszi.
Utolsó válaszhoz.
Jehova nem modernizálja, vagy változtatja bizonyos kérdésekben a dolgokat, mint ahogy a feltámadásban sem.
Jób könyvében is olvashatunk erről, pedig Jób messze nem volt zsidó származású, de Istenként Jehovát ismerte el, és a feltámadás reménységében is hitt és ez Mózes idejében történt,
Mert a Jób könyvét Mózes írta.
(Jób 14:14, 15) 14 Ha meghal az életerős férfi, vajon élhet-e újra? Kényszerű szolgálatom minden napján várakozni fogok, Míg el nem jön szabadulásom. 15 Szólítani fogsz, és én válaszolok neked. Vágyakozol majd kezed műve után.
"Ha tudott ember létre hozni akkor újra megteszi"
De épp ezaz. Már most megteremthetne egy embert, aki ugyanúgy néz ki, mint én, ugyanazok az álmai, a gondolatai, érzései. És akkor az az ember én lennék?
Érted a problémát? Ha nincs egy egyedi, örök, változatlan lelkem, akkor lemásolható vagyok. A feltámadáskor Isten megcsinálja a másolatomat. Akár ezer példányt is csinálhat belőlem.
Mi értelme a feltámadásnak ebben az esetben?
Nem Ő ilyet nem tesz.
Mint a teremtésnek meg vannak a maga sajátosságai és így szépek, az embereknek is különböző adottságai egyénisége van ami attól szép, hogy sokféle.
s Ő nem betanított robotokat tervez hanem élő lényeket.
S nem fog belőled többet csinálni csak egyet, aki Te magad leszel.
Sok mátrixot néztél, és az a baj, hogy ezt a sületlen misztériumot jobban elhiszik az emberek mint az igazat, és logikusat, ami egyenes arányban van az egyetemes igazságossággal.
De Te tudod...
Milyen Mátrix? :D Ez fájt. Csak egy gondolatkísérlet volt, hogy megértsd az általad vallottak filozófiai következményeit. Látom nem szándékozol megérteni semmit, pedig az általad képviselt álláspont ellentmondásos, ha tetszik, ha nem.
Érdekes kérdés, és érdekes komentárok
Szeretnék én is hozzászólni
Jehova Isten a világmindenség alkotója, számtalan bolygó, csillag, galaxisok, fel sem fogja az elménk
Ö a teremtöje az életnek. Amikor megalkotta az embert belelehelte orrába az élet lehetét és igy lett az ember élö lélekké -írja a Biblia
Lélek, de mi is a lélek?
Kedves kérdezö, lehet hogy meglep téged de az ÁLLATOKAT is Jehova ugyanúgy léleknek nevezte
Ez a héber "ne´phesh" vagy a görög "psy-khe" szavak megfelelöje és egyaránt vontatkoztja a Biblia az állatra és emberre.
Most kérdés: Hová megy az állat lelke? Maga a Teremtö engedélyével ehetjük a húst.
Azt is megírták elöttem, hogy a zsidók NEM hittek a lélek halhatatlanságában. Ezt bizonyítják Salamon király szavai is a Prédikátor 3:19-21-ben. Itt azt írja, hogy egy helyre kerül az ember és az állat lelke is.
Az Ószövetség írói is hittek a feltámadásban, nemcsak a keresztények, ezt is valaki megírta elöttem, idézve Jóbot, aki arab származású volt, Jehovát imádta ö is.
Ha elolvassuk a Zsidók 11 részét itt Pál apostol, aki szintén zsidó volt, idézi a sok-sok hithü embert az Ószövetségböl, akik ha odafigyelünk, hittek a feltámadásban, mint pld.Ábrahám, aki elhagyta Úr városát az isteni parancsra, mert várta az igazi várost. Akkoriban ugye tanultuk az iskolában, hogy a városok mint királyságok is voltak.
Kedves kérdezö, hol volt az Ádám lelke mielött Isten megteremtette? Vagy hol volt az állatok lelke, mielött Isten megteremtette öket?
)
Hol van a kiscsirke lelke, mielött kibujik a tojásból? :-)
Ugye egyszerüen nem létezett. Az állatok lelke amint említettem a Salamon király szavai szerint egyformán halnak meg mint az emberé....tehát volt.....nincs....nem létezik
A feltámadásról ír a Biblia. Még Pál apostol is azt mondta, hogy ha nincs feltámadás, akkor az egész élet nem érne semmit
Ha meggyözödtem, hogy létezik egy bölcs szeretö Isten, akkor el tudom fogadni azt is hogy amit megigért nem beszél csak úgy.....
A mai orvosi tudomány sokat meg tudott fejteni a DNA -ból. egy egy csodás valami , szinte hihetetlen, hogy egy apró valamiben benne van az egész program.
Egy pici baba egy észrevétlenül kicsi kis valamiböl, kezd létezni, aprócska sejtecskék, amik addig osztódanak , hogy egyszer csak dogob egy kis szívecske, nönek a kezek, lábak, és amikor megszületik és folyton nöl, észrevesszük kire hasonlít.
Nem csodálatos ez? Milyen bölcs az Alkotója....
Nost már csak ennyit, ahhoz hogy Jehova ujra teremtsen egy embert neki elég a DNA program az adott embertöl és ami az agyában volt, /ismerete, gondolkodásmódja stb/
Az életet, csak Ö tudja ujra visszaadni.
Bárhogy keressük a múlt évi körmünket, börünket, esetleg hajunkat, ha nem hagyjuk hosszúra nöni, mert már nincs.
A DNA alapján mindig ugyanazok vagyunk, akik voltunk...észre sem veszük, hogy cserélödnek a sejtjeink.
Tehát Jehova a DNA és az elménk tartalma alapján újra meg tudja alkotni az egyént....
Kérdező:
A zsidó gondolkodás természetes, hogy kissebb dolgoban változott, hiszen is Babiloni fogságban voltak, ráadásul még a hellenizmus is hatott rájuk. Ennek azonban nemsok köze van a Bibliához. Jeremiás korában átvették a pogány népek kultuszait, a kinyilatkoztatáshoz azonban mégsem tettek hozzá, mert Jeremiás azt az igét szólaltatta meg, amit nagyon jól ismertek. Ugyanígy a Babiloni fogság után is átváltott a zsidóság nyelve arámra, mégis, amikor az i.e. 5. században összeállt a héber kánon, annyira tisztelék a Bibliát, hogy még az i.sz. 1. században élt Flavius is mondta műveiben amikor róla beszélt, hogy semmit sem tett hozzá, mert ez egy hermeneutikai alapzabály volt. Isten ugyanis nem önmagában a zsidókkal iratta le a Bibliát, hanem közülök kiválasztott hívő embereket, prófétákat, akik az isteni üzenethez nem tettek hozzá egy saját gondolatot sem, ezért egységes mű mind a 66 könyv, sehol sem mondd ellent egyik sem a másiknak.
------------------------------------------------
Szerintem pedig megoldódik a felvetett probléma. A Biblia azt tanítja, hogy az ember porból és élet leheletéből áll. Isten megformálta a testet porból, és beleadta az élet lehelletét (1Móz 2,7). Ez a lehellet azonban a héber eredetit figyelembe véve egy személytelen életerő. Amikor az ember meghal, ez az életerő távozik el belőle, amit a feltámadáskor visszakap. Egyébként nemcsak a zsidók nem hittek a halhatatlan lélekben, és a Jehova Tanúi, hanem a Church of God és én sem hiszek benne adventistaként, noha én Római Katolikus nevelés vagyok, tehát van fogalmam a katolikus teológiáról és a halhatatlan lélekről, miven ebben nőttem fel.
"Tehát Jehova a DNA és az elménk tartalma alapján újra meg tudja alkotni az egyént...."
Elméletben már az ember, a tudomány is képes erre. Akkor az ember = Jehova?
(Tippem szerint, amennyiben így haladunk tovább a tudományos ismeretek megszerzését és hasznosítását illetően, nem kell hozzá egy évszázad, és a gyakorlatban is képesek leszünk erre. Ma már sokféle szárnypróbálgatás történik ilyen téren, lásd disznókba, nyulakba "beépített" fénykibocsátó sejtek --> [link] )
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!