Szerintetek, egy új vallás (egy teljesen vadonatúj) mennyire tudná megállni a helyét a többi mellett?
Szervusz
Hát nem akarlak bántani, de minek?
Csak a kereszténységen belül több mint 37.000 felekezet van.
Jézus pedig egy keskeny útról beszélt nem 37.000-ről
Ezeket úgy is hamarosan betiltják....
Tudtommal. már több, mint 40 ezer felekezet van a Kereszténységen belül :-)
Egyébként meg, most vonatkoztassunk el a vallási szempontról...tárgyilagosan kérdeztem.
Mondjuk, lehet, hogy én vok a hibás, amiért ide tettem fel a kérdést. Talán érdemesebb lenne, közgazdasági szempontból megvizsgálni a dolgot.
Az attól függ, hogy mit ígér a vallás, és ha
a)hazudik, akkor azt mennyire teszi jól.
b)betartja az ígéreteit, akkor pedig mik azok.
Mit jelent az, hogy egy vallás "megállja a helyét a többi mellett"?
Azt jelenti-e, hogy ez a feltételezett új vallás:
1. képes bizonyos számú hívet toborozni, mint a többi vallás?
Ha ezt jelenti, akkor valószínűleg lehet még új vallást alapítani, mert valószínűleg vannak még olyan emberek, akik nem hívei egy vallásnak sem, de lelkialkatukból eredően hajlanak a vallásosság felé.
2. az új vallás legalább annyi igazságot tartalmaz, mint a többi?
Ezt nem lehet megmondani, hiszen a többi vallásról is nehéz megállapítani, hogy mennyi igazságot tartalmaz.
Szóval ez alapján nehéz összehasonlítani a régieket az újjal.
A fenti két eset más szavakkal:
Mennyiségi vagy minőségi kritériumai vannak egy vallásnak?
Mitől jó egy vallás, mitől állja meg a helyét?
Mellesleg megjegyzem, hogy szerintem a mai embernek már nem vallásra van szüksége hanem tapasztalásra.
A vallás a hitre épül, ilyen értelemben nem megismerés. Tudáshoz nem lehet vele jutni, csak érzésekhez.
Aki őszinte magához, az nem hinni akar, hanem tudni.
Most így a fejemben, egy olyasmi vallás rajzolódik ki, amiben nem istenségek vannak, hanem egyetemes törvények (nem fizikai törvények)
S, nem jót ígér, hanem a lelki bajoktól való szabadulást még ebben az életben.
És a "megállja a helyét" alatt azt értem, hogy képes hívőket toborozni s, megtartani.
"Inkább arra irányul a kérdés amúgy, hogy az emberek egy történelmi háttér nélküli vallást eltudnának-e fogadni, illetve csatlakozni."
Szerintem el tudnának fogadni ilyen vallást. Ha jól tudom, vannak is ilyen kezdeményezések, bár pontos ismereteim nincsenek.
Csak az a kérdés, hogy mire alapozza az állításait ez az új vallás?
Mi az az új igazság, ami ebben az új vallásban benne lenne és amit a többi vallás nem talált meg?
Hogyan lehetne ilyen új vallást létrehozni?
Egyébként ha úgy teszed fel a kérdést, hogy az embereknek szükségük volna-e arra, hogy egy olyan új eszmerendszert kapjanak, amiben nincsenek olyan átláthatatlan dolgok, mint a régi, nagy vallásokban, és nem kell elhinniük semmit, hanem az önálló gondolkodás és a szemlélődés útján juthatnak el lelki békéhez és tanulnának meg szeretni, akkor azt mondanám, hogy igen, nagy szükség van egy ilyen megújulásra.
Ez aktuálisabb mint valaha.
Nem szeretnék negatív lenni, De szerintem Jézus nem mondta, hogy az életutat megújulással kell kezelni időnként.
Ő szigorúan vette ezeket, és nem komolytalannak tüntette fel.
Ezért tartanak a vallások a szakadék szélén, mert formalitásokat alkalmaznak nem életútként kezelik
S Jézus ezeket hiába valónak nevezte, ha eltérnek attól amit Ő meghagyott, és sehol nem mondta, hogy kor függvénye, hanem azt mondta,
Hogy mind végig ki kell tartani ebben.
(Máté 24:13) 13 De aki mindvégig kitart, az részesül megmentésben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!