Milyen "törvények" vonatkoznak az újszövetségi emberre?
János Evangyélioma 15. rész
9. A miképen az Atya szeretett engem, én is úgy szerettelek titeket: maradjatok meg ebben az én szeretetemben.
10. Ha az én parancsolataimat megtartjátok, megmaradtok az én szeretetemben; a miképen én megtartottam az én Atyámnak parancsolatait, és megmaradok az ő szeretetében.
11. Ezeket beszéltem néktek, hogy megmaradjon ti bennetek az én örömem és a ti örömetek beteljék.
12. Ez az én parancsolatom, hogy szeressétek egymást, a miképen én szerettelek titeket.
13. Nincsen senkiben nagyobb szeretet annál, mintha valaki életét adja az ő barátaiért.
14. Ti az én barátaim vagytok, ha azokat cselekszitek, a miket én parancsolok néktek.
15. Nem mondalak többé titeket szolgáknak; mert a szolga nem tudja, mit cselekszik az ő ura; titeket pedig barátaimnak mondottalak; mert mindazt, a mit az én Atyámtól hallottam, tudtul adtam néktek.
16. Nem ti választottatok engem, hanem én választottalak titeket, és én rendeltelek titeket, hogy ti elmenjetek és gyümölcsöt teremjetek, és a ti gyümölcsötök megmaradjon; hogy akármit kértek az Atyától az én nevemben, megadja néktek.
17. Ezeket parancsolom néktek, hogy egymást szeressétek.
Én más parancsra nem emlékészem. De a 10 parancsolat nem lett eltörölve (az erkölcsi parancsok).
Miből állítom? Mert Jézus említi, hogy nem azért jött, hogy eltörölje a parancsokat.
Illetve van a Bibliában egy ilyen rész:
Lukács Evangyélioma 18. rész
18. És megkérdé őt egy főember, mondván: Jó Mester, mit cselekedjem, hogy az örökéletet elnyerhessem?
19. Monda pedig néki Jézus: Miért mondasz engem jónak? Nincs senki jó, csak egy, az Isten.
20. A parancsolatokat tudod: Ne paráználkodjál; ne ölj; ne lopj; hamis tanubizonyságot ne tégy; tiszteld atyádat és anyádat.
21. Az pedig monda: Mindezeket ifjúságomtól fogva megtartottam.
22. Jézus ezeket hallván, monda néki: Még egy fogyatkozás van benned: Add el mindenedet, a mid van, és oszd el a szegényeknek, és kincsed lesz mennyországban; és jer, kövess engem.
23. Az pedig ezeket hallván, igen megszomorodék; mert igen gazdag vala.
24. És mikor látta Jézus, hogy az igen megszomorodék, monda: Mily nehezen mennek be az Isten országába, a kiknek gazdagságuk van!
25. Mert könnyebb a tevének a tű fokán átmenni, hogynem a gazdagnak az Isten országába bejutni.
Az Újszövetség pedig azt hangsúlyozza a legjobban, hogy Jézus hitét kövessük, tartjuk meg az atyánknak a parancsolatait és ne imádjunk bálványt, illetve úgy bánjunk másokkal, ahogy szeretnénk, hogy velünk is bánajnak. Tehát szeressük egymást és segítsük egymást, legyünk igazságosak, védjük meg egymást stb..
Minden ószövetségi parancs érvényes a kereszténységre is, legyen az bármennyire is kegyetlen. Nincs ilyen hogy zsidóknak meg nem zsidóknak szól.
Jézus szavai:
"Ne gondoljátok, hogy jöttem a törvénynek vagy a prófétáknak eltörlésére. Nem jöttem, hogy eltöröljem, hanem inkább, hogy betöltsem.
Mert bizony mondom néktek, míg az ég és a föld elmúlik, a törvényből egy jóta vagy egyetlen pontocska el nem múlik, amíg minden be nem teljesedik.
Valaki azért csak egyet is megront e legkisebb parancsolatok közül és úgy tanítja az embereket, a mennyeknek országában a legkisebb lészen; ... "
Szervusz
Érdekes dologról írt Pál apostol a kérdéseddel kapcsolatosan. Azt írta, " Krisztus megvásárlás által megszabadított minket a Törvény átkától azzal, hogy átokká lett helyettünk, mert meg van írva: „Átkozott mindenki, aki oszlopra van akasztva.”Galata 3,6
Igen, jól írtad a 10 parancsolat és a sok sok törvény állandóan arra figyelmeztette a zsidókat a sok áldozatokkal együtt, hogy szükség van valami jobbra, ami végleg eltörölheti a bűneiket, és leveszi az állandó áldozatok bemutatásának terhét róluk. Hát ez az áldozat Jézus volt.
Tulajdonképpen ha megtartjuk a két legfontosabb krisztusi törvényt, megtartjuk azt is, ami 10 parancsolatba volt régen foglalva, amit a Máté 22?37,39 versében olvashatunk.
Az újszövetség alapelvekkel van teli, amelyeket alkalmazhatunk az élet nagyon sok területén. Ha ezek szerint élünk, akkor Krisztus követőinek vallhatjuk magunkat, hiszen szorosan követjük a tanácsait, útmutatását.
Például:
a Biblia sehol nem írja, hogy ne dohányozz, kábítószerezz, vagy másként rongálja valaki az egészségét. De azt mondja ezzel kapcsolatosan:„Mivel tehát ezek az ígéreteink vannak, szeretteim, tisztítsuk meg magunkat a test és a szellem minden szennyétől, tökéletessé téve a szentséget Isten félelmében” (2Korintusz 7:1). Ezt az alapelvet az élet több területén tudjuk használni, más tanácsokkal is összekapcsolva.
Igazad van kedves dexter, de Jézus Krisztuson beteljesedett az összes Törvény, és ő volt az, aki egyetlen pontocskát sem hagyott ki belőle, végül az egészet a fára vitte.
Galácia 3:24 " A Törvény következésképpen Krisztushoz vezető nevelőnk lett, hogy hit folytán nyilváníttassunk igazságossá."
Szia!
..."szeressétek egymást, a miképen én szerettelek titeket."
(János 15. 12)
"Mert minél közelebb vannak a törvények Istenhez, annál kevesebbre van szükség belőlük. És minél távolabb vannak a törvények Istentől, annál több kell belőlük.
Ezért van az, hogy a farizeusok és írástudók törvénye megszámlálhatatlan; az Ember Fiának törvénye hét, az Angyaloké három és az Istené pedig egyetlen Egy."
(Esszénus Béke Evangélium)
A teljes zsidó törvénygyűjtemény nem tartható meg, anélkül nem ér az egész semmit, mert egy sem veszhet el belőle. Nem lehet elzarándokolni a Templomba, mert a Templomot lerombolták.
Nem a törvény betartása üdvözít, hanem Jézus. Ő a szeretet törvényeit írta elő, tehát az emberségességre vonatkozó törvények maradtak. Az étkezési tilalmakat az egyház hozta, nem Jézus, amiből a katolikus egyház a XV. században eltörölte a vérevés tilalmát. Jézus minden étkezési szabályt eltörölt.
Kedves 8/8-as!
Jezus nem torolt el minden etkezessel kapcsolatos parancsot. Ha elolvasod a Cselekedetek 15:20 verset, ott ezt olvashatod: "Hanem irjuk meg nekik, hogy tartozkodjanak a balvanyok fertelmessegeitol, a paraznasagtol, a fulvaholt allattol, es a vertol."
Ezt Pal apostol irta. Ez a parancs az I.szazadi keresztenyeknek szolt. Tehat ez a parancs nem lett visszavonva. Hiaba engedte meg az egyhaz hogy fogyaszathato a ver, ez az O nezopontjuk. A Szentiras viszont tiltja. Akkor vajon kire kell hallgatnunk?
Udv: Judit!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!